Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

Cărtărescu: Marga şi "beţivii" de la Salonul de Carte, ca Iliescu şi "golanii"

GALERIE
mircea
  • mircea
- +

Scriitorul Mircea Cărtărescu a declarat sâmbătă că a fost "frapat" de faptul că Andrei Marga, preşedintele Institutului Cultural Româna (ICR), i-a numit „beţivi” pe cei care au protestat la Salonul de Carte de la Paris, aşa cum, cu două decenii în urmă, Ion Iliescu îi numea „golani” pe cei care ocupaseră Piaţa Universităţii.

Autorul în vârstă de 56 de ani se află la Bruxelles pentru trei evenimente literare desfăşurate în cadrul Festivalului Passa Porta, organizate cu sprijinul ICR, deşi recent a refuzat invitaţia Institutului de a participa la Salonul de Carte din capitala Franţei.

„Mă bucur foarte tare că sunt aici cu dumneavoastră. Am fugit de la Paris ca să vin aici. Vă rog să mă credeţi că nu exagerez şi că pentru mine să fiu în acest moment la Bruxelles este mult mai important decât să fiu la Salonul cărţii de la Paris, dacă există o comparaţie.”, a spus acesta la începutul discursului susţinut în faţa cititorilor adunaţi la librăria Europa Nova.

Ulterior, Cărtărescu a precizat că a făcut declaraţia respectivă fără “nici un fel de parti-pris”.

“Am spus-o numai pentru că acum doi ani am fost la Bruxelles pentru festivalul literar Passa Porta şi mi s-a părut un festival extraordinar. Mie nu îmi plac evenimentele ample şi foarte mediatizate, eu le prefer pe cele ceva mai mici dar foarte profesionalizate. De aceea am preferat, decât să merg cu 50 de scriitori români în Franţa, să vin aici, unde mă pot întâlni cu Cees Noteboom, cu o mulţime de alţi autori de prim rang”, a explicat scriitorul.

În ceea ce priveşte polemica apărută în jurul Salonului de Carte de la Paris şi a protestului de joi, de la standul României, Mircea Cărtărescu a precizat că a „urmărit vag toată povestea.”

"Am fost frapat de similitudinea dintre faptul că, acum două decenii, Ion Iliescu îi numea <> pe cei care ocupaseră Piaţa Universităţii şi faptul că domnul Marga îi numeşte acum <

Zece artişti români şi străini purtând măşti cu chipurile scriitorilor Mircea Cărtărescu, Andrei Pleşu şi Gabriel Liiceanu au manifestat joi seară la Salonul de Carte de la Paris contra absenţei de la eveniment a autorilor români de anvergură, care au refuzat să participe ca protest faţă de conducerea ICR.

Aceştia au împărţit manifeste pe care scria "ICR off", ca semn de protest faţă de actuala conducere a Institutului Cultural Român.

Cu toate acestea, preşedintele ICR Andrei Marga a declarat că nici măcar nu a observat protestul, atenţia sa concentrându-se asupra altor evenimente.

“Eu trebuie să vă spun foarte sincer, am fost preocupat de primirea preşedintelui Hollande, care a fost foarte informat asupra standului nostru, asupra prezenţei româneşti. Nu mi-am dat seama să fie vreun protest. Ce a făcut fiecare, individual, nu era treaba mea să-i urmăresc. Poate că au fost proteste, puteţi consulta principalii intelectuali ai ţării şi veţi avea, cred, aceeaşi opinie pe care şi eu am exprimat-o”.

Salonul de Carte de la Paris, una dintre cele mai mari manifestări literare internaţionale, se desfăşoară în perioada 22 - 25 martie. Evenimentul reuneşte anual peste 1.000 de expozanţi din 40 de ţări, 30.000 de profesionişti ai pieţei editoriale internaţionale şi peste 2.000 de autori din toată lumea.

gandul.info

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Alianţa PSD-PNL, mai puternică decât Putin?

Cosmin PAȘCA

Alianţa PSD-PNL, mai puternică decât Putin?

Să luăm exemplul Iaşului. Peste un an-doi, Marius Ostaficiuc va afirma că filiala AUR a fost „capturată” şi va reveni la PSD, Tudor Ciuhodaru îşi va redescoperi „umanismul” şi se va întoarce la partidul lui Dan Voiculescu (aripa televizată a PSD), iar Ciprian Paraschiv îşi va aminti că a fost cândva liberal. Şi mulţi alţii, totul multiplicat cu 41 la nivel de ţară. Controlează azi PSD-PNL România cu 55%? Să vedeţi peste doi-trei ani când o să râdă de Putin cu alea 87% ale lui.

opinii

Bunici obraznici

Briscan ZARA

Bunici obraznici

Bunicii îşi descoperă în nepoţi un scop în viaţă şi nu-i lasă pe aceştia să înveţe nimic din propriile greşeli. Având mult timp la dispoziţie, ei execută toate treburile, odraslele neavând voie să mişte un deget. Mâncarea li se serveşte la pat, în faţa televizorului, totul este aranjat în farfurie în aşa fel încât plodul să nu facă altceva decât să îşi bage singur în gură. Dacă lenea e prea mare, chiar şi acest mic inconvenient se rezolvă de către mereu atenţii şi mereu săritorii bunici: copilul e hrănit în gură. El nu trebuie să îşi aleagă hainele, să îşi spele vasele din care a mâncat, nu mai vorbesc de gătit. Copiii crescuţi de bunici nu ştiu să facă nimic! Pentru că nu au fost lăsaţi să facă. Li s-a pus totul la nas.

Noi, femeile

Cristina DANILOV

Noi, femeile

O fată nu trebuie să rupă cămașa colegului pentru a scăpa de batjocura lui. O adolescentă are dreptul de a citi pe o bancă în parc, așa cum citeam eu cândva, fără să fie agresată și apoi umilită de autorități doar pentru că este femeie. Se poate? Desigur, egalitatea între sexe e un principiu care se învață și societatea de azi ne cere tuturor să facem efortul de a ieși din stereotipurile în care ne-am format și să participăm deschiși la această lecție a umanității.

Între artă şi credinţă

Nichita DANILOV

Între artă şi credinţă

Se pare că noi nu încercăm să ne împăcăm cu gândul că trăim într-o lume imperfectă şi dorim, cu tot dinadinsul să transformă imperfecţiune în perfecţiune, gândind şi, mai ales, acţionând, cât mai corect politic. Aliniindu-ne, cu alte cuvinte, la noile standarde ale politicilor culturale, care dau naştere la noi aberaţii ideologice, la fel de nocive ca şi cele din perioada comunismului, la ameninţări şi la vărsări de sânge.

pulspulspuls

Câteva observaţii din dronă asupra întâmplărilor nefericite de la Vniversitate

Câteva observaţii din dronă asupra întâmplărilor nefericite de la Vniversitate

Acuma, dacă tot s-a terminat cu agitaţia de la Vniversitatea din Copou, haideţi să facem două-trei observaţiuni mai detaşate, fără presiunea votului, presiune care a tot apăsat şi în afara instituţiei în aceste ultimel zile. 

Caricatura zilei

Putin a mai câștigat un mandat de președinte al Federației Ruse

Vladimir Putin a câstigat alegerile prezidentiale din Rusia cu 87,97 la suta.  

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri