Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

Cartea „smart“, inventată la Iaşi! Proiect revoluţionar al cercetătorilor de la „Cuza“

GALERIE
dan cristeasmart book
  • dan cristea
  • smart book
- +

O echipă de informaticieni ieşeni şi cercetători de alte specialităţi lucrează de patru ani la un proiect ce ar putea schimba radical modul în care ne raportăm la cărţile viitorului. Proiectul acestora, ce ar putea fi denumit generic „Cartea inteligentă“, este unul revoluţionar: va conecta efectiv conţinutul unei cărţi la informaţii disponibile pe internet, dar şi la reţelele sociale. Un exemplu: cei care citesc acelaşi conţinut, oriunde în lume s-ar afla şi indiferent dacă se cunosc sau nu, vor putea relaţiona pe subiect. Alt exemplu: dacă un aspect din carte îţi trezeşte interesul, îl poţi aprofunda ca printr-un fel de „clic“. De asemenea, manualul de geografie, pe care echipa îl are aproape finalizat, te atenţionează când treci pe lângă un reper de care ai citit. Academicianul Dan Cristea, fost decan la „Informatică“, scriitor, specialist în lingvistică computaţională şi coordonator al echipei: Exploatăm pasiunea tinerilor pentru gadget-uri prin adaptarea cărţilor la ele, nu invers. Mai multe amănunte despre echipă şi despre ambiţiosul ei proiect, în rândurile următoare:

Un proiect revoluţionar este pe cale să se nască la Iaşi. O echipă de cercetători de la Universitatea „Al.I. Cuza“, condusă de renumitul profesor ieşean Dan Cristea, fost decan al Facultăţii de Informatică, scriitor şi academician, specialist în lingvistică computaţională, a pus bazele primei cărţi inteligente. Aceasta este rezultatul a patru ani de cercetare şi programare, demarată în urma câştigării finanţării de la Ministerul Educaţiei Naţionale pentru proiectul „MappingBooks - Let’s jump in the book!“, care vrea să creeze tehnologii care să înţeleagă textul unei cărţi şi să ofere cititorilor informaţii de context. Proiectul a avansat deja, fiind aproape de finalizare prima „carte inteligentă“.

Manual de Geografie „smart“

Astfel, prima carte inteligentă va fi un manual de Geografie de clasa a VIII-a, care va consta într-o aplicaţie ce va putea fi descărcată pe telefonul mobil sau tabletă conectate la internet şi cu servicii de localizare. Deschisă pe telefonul mobil, cartea va putea fi citită şi ca un manual obişnuit, dar fiecare menţiune a unei localizări geografice va fi automat recunoscută, şi elevul va putea să afle informaţii suplimentare. Mai mult, când va trece pe lânga unul dintre sutele de locuri menţionate în manual, elevul va fi atenţionat că acel obiectiv se găseşte în manualul său de geografie.

Odată descărcată în telefon sau în tabletă, o carte smart, precum cele la care lucrează acum echipa de la UAIC, va genera automat „scheme“ inteligente ale informaţiei din carte, bazate pe înţelegerea textului de către maşină. Astfel, în funcţie de locul în care se află cititorul şi de momentul în care citeşte, va primi recomandări să viziteze locurile din carte, se vor marca traseele făcute de persoane şi va exista şi o formă de comunicare cu alţi cititori.

Planuri de viitor

„Dorim să creăm aplicaţii mult mai sofisticate. De exemplu, ghiduri turistice care să se actualizeze permanent cu evenimente din oraş şi să propună sugestii de activităţi pe baza locaţiei. Se poate aplica la cărţi de non-ficţiune care te atenţionează atunci când treci pe lângă locaţii geografice, clădiri sau instituţii menţionate în carte. Probabil, însă, că provocarea cea mai mare va fi în înţelegerea textelor de ficţiune, a relaţiilor dintre personaje, a firului narativ. Cum faci o inteligenţă artificială să înţeleagă, într-un roman, că se trece brusc la perspectiva altui personaj, sau la o intrare de jurnal, sau la povestirea unei amintiri? Omul este capabil să le descifreze, la fel de uşor cum respiră. Ei bine, pentru o maşină este foarte dificil“, ne-a mărturisit profesorul Dan Cristea despre provocările viitorului, pentru el şi echipa sa.

Acesta spune că există un scop de reimaginare a întregului concept de carte, pentru a readuce cititul în lumea copiilor. Se lucrează şi la aplicaţii care să analizeze poveştile, cu firuri narative diferite, la momente diferite, şi care să ofere publicului posibilităţi de interacţiune şi de gestionare automată.

„Copiii sunt atât de devoraţi de gadgeturi electronice încât nici nu ştiu câte satisfacţii vor putea afla atunci când ţin o carte în mână şi citesc. Ne-am gândit atunci că, dacă am exploata pasiunea tinerilor pentru aceste dispozitive, prin adaptarea cărţilor la ele, făcând textul interactiv, am putea renaşte interesul tinerilor pentru lectură, un univers care astăzi se pierde încet, încet“, a explicat profesorul Dan Cristea.

Cartea inteligentă ar presupune, într-o variantă finală, inclusiv posibilitatea de a crea legături între cititorii săi. Echipa proiectului Mapping Books este formată din: prof.dr. Dan Cristea, lect.dr. Ionuţ Pistol, Daniela Gîfu şi Lucian Gâdioi - de la Facultatea de Informatică; Dorina Ticu., lect.dr. Mihai Niculiţă de la Facultatea de Geografie şi Geologie.

În imaginea de sus, o schemă simplificată a funcţionalităţii „cărţii smart“, realizată de echipa de cercetători de la „Cuza“.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri