anunturi
grandchef
Bolta rece
anunturi
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional
anunturi

vineri, 03.02.2023

Cartea de vizită a Iaşului, realizată cu date învechite

GALERIE
iasi
 • iasi
- +

Oraşul este prezentat în Statutul municipiului cu date vechi. Economia este arătată la nivelul anului 2007. Astfel, ne mândrim cu firme care acum sunt în insolvenţă.

Primăria promovează atuurile oraşului cu date învechite care pe alocuri sunt departe de realitate. Ceea ce ar trebui să fie cartea de vizită a oraşului este de fapt o încâlceală de cifre care uneori se şi se contrazic.

Reprezentanţii instituţiei au reactualizat Statutul municipiului, un document care conţine toate informaţiile despre istoria, geografia, economia oraşului şi organizarea lui. Acesta cuprinde detalii asupra principalelor instituţii din educaţie, cultură şi sănătate, precum şi asupra patrimoniului public şi a serviciilor din Iaşi. Prezentarea va fi aprobată în şedinţa de consiliu local de astăzi, însă documentul prezintă date destul de vechi. „Un astfel de oraş are nevoie de parteneri puternici în drumul său spre împlinire. Cu un mediu de afaceri dinamic, o comunitate academică de mare calibru, un sistem educaţional de o calitate recunoscută internaţional, Iaşul înseamnă garanţia succesului oricărei investiţii în onestitate, curaj şi inteligenţă. Vă invit să descoperiţi Iaşul, semnând ca oaspete de onoare în cartea sufletului său ospitalier şi apropiat oamenilor cu conştiinţă şi gânduri bune“ este mesajul de deschidere al primarului Gheorghe Nichita.

Câţi studenţi sunt în Iaşi?

Persoanele interesate să cunoască oraşul şi care studiază acest document dau însă de nişte informaţii vechi, neactualizate şi, prin urmare, neconcludente. Primăria descrie Iaşul ca fiind un oraş universitar, însă numărul flotanţilor la nivelul anului 2010, luna iunie, atunci când erau înregistraţi 17.900 de persoane cu domiciliul flotant în municipiu. Mediul academic este capitolul cu informaţii care se bat cap în cap. Primăria descrie cea mai veche universitate din ţară ca având 41.307 studenţi şi 870 de cadre didactice. Într-un alt paragraf, angajaţii din Primărie vorbesc de 26.000 de studenţi şi de 800 de cadre didactice, care sunt de fapt şi informaţiile reale. Statisticile cu privire la numărul studenţilor pe facultăţi se bate cap în cap şi pentru UMF, UTI sau Universitatea de Arte. Apar diferenţe majore între datele din tabele şi statistici şi cele menţionate în text. Primăria informează total greşit şi în alte capitole. În prezentarea mediului cultural, Biblioteca Judeţeană „Gheorghe Asachi“ îşi are sediul central în aripa de est al Palatului Culturii. În realitate, instituţia nu mai funcţionează de câţiva ani în clădirea Palatului din cauza lucrărilor de restaurare. Sediul central se află acum în incinta galeriilor comerciale Ştefan cel Mare.

Primăria se mândreşte cu o firmă în insolvenţă

Economia municipiului este un alt capitol amplu prezentat. În loc să promoveze activităţile cu potenţial real în Iaşi, Primăria enumeră cifre de afaceri pe sectoare de activitate raportate la anul 2007, încă dinainte ca economia să fie afectată de criză. Un alt exemplu este prezentarea firmei Vinia SA. Primăria o descrie ca fiind „o firmă de prestigiu în Municipiul Iaşi în industria băuturilor a cărei cifră de afaceri este în creştere începând cu anul 2000. În ciuda faptului că numărul de personal angajat a scăzut în această perioadă profitabilitatea firmei a crescut ca urmare a unor îmbunătăţiri semnificative ale activităţii de producţie şi desfacere“. Singura problemă este că societatea amintită este în insolvenţă şi nu mai are profit de câţiva ani, doar pierderi. Aceleaşi date depăşite şi în cazul pensionarilor. Deşi numărul acestora a crescut în ultimii ani, documentul menţionează doar 75.388 de pensionari la data de 31 ianuarie 2011. La fel de învechite sunt datele cu privire la numărul asistaţilor sociali. În perioada 1.01.2009-31.05.2010 erau înregistrate în municipiu 103.790 de prestaţii sociale acordate ieşenilor. Şi rata şomajului este raportată tot la nivelul anului 2010.

Prezentarea turismului este la fel de stângace. După o enumerare amplă asupra obiectivelor şi atracţiilor din oraş, Primăria arată situaţia exactă cu statistici tot din anul 2007. Enumerarea proiectelor europene aflate în implementare pare capitolul cel mai bine pus la punct. Toate investiţiile Primăriei sunt amplu prezentate în document.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Viaţa publică românească în derivă

Alexandru CĂLINESCU

Viaţa publică românească în derivă

Au trecut doar câţiva ani de la marile demonstraţii de protest împotriva unor legi care urmăreau exonerarea unor infractori sus-puşi; astăzi, miile, zecile de mii de protestatari de odinioară par complet apatici, deşi ar avea nu o dată motive să iasă în stradă. Blazare? Resemnare? Indiferenţă? Evident că această lipsă de reacţie le dă guvernanţilor sentimentul impunităţii, ceea ce nu anulează însă teama că s-ar putea confrunta cu mişcări de protest.

opinii

Amfiteatrul Emil Brumaru la Colegiul Naţional

George PLEȘU

Amfiteatrul Emil Brumaru la Colegiul Naţional

Ar fi păcat ca cel mai iubit poet specializat în îngeri, întâmplător absolvent al liceului, să nu fie omagiat în spaţiul care marchează atât de multe momente importante din viaţa fiecărui adolescent care are privilegiul de a-i trece pragul. Măcar pentru următorii 75 de ani.

Iată de ce a fost Mitropolitul pe scenă

pr. Constantin STURZU

Iată de ce a fost Mitropolitul pe scenă

La recenta aniversare, pe 24 ianuarie 2023, a Unirii Principatelor Române, s-au trezit (în deja „buna” tradiţie woke!) unii să pună sub semnul întrebării prezenţa Părintelui Mitropolit Teofan al Moldovei şi Bucovinei pe scena din Piaţa Unirii, la momentul discursurilor festive. Motivul? „Biserica Ortodoxă s-a opus Unirii Principatelor”. 

În contra direcției noii legi a învățământului

Lucia-Gabriela MUNTEANU

În contra direcției noii legi a învățământului

Actuala variantă a proiectului de lege a învățământului prevede desființarea specializării învățătoare/ învățător din statutul de funcționare a liceelor și colegiilor pedagogice, școli din domeniul vocațional. Am afirmat argumentat în repetate rânduri, în spațiul public, ca profesoară de patru decenii la Școala Normală „Vasile Lupuˮ din Iași, că ar fi o greșeală, o nedreptate, o discriminare în raport cu celelalte tipuri de licee vocaționale, o lipsă de viziune în politica educațională, o intervenție brutală și lipsită de beneficii în continuarea unei tradiții educaționale vii și nu moarte, tradiția normalistă, în stare să slujească cea mai stringentă modernitate.

pulspulspuls

Săriţi, oameni buni: nea Măricel i-a şterpelit lui dom’ Costel marfa electorală de sub nas!

Săriţi, oameni buni: nea Măricel i-a şterpelit lui dom’ Costel marfa electorală de sub nas!

Chiar aşa s-a întâmplat, dragi telespectatori: nea Măricel, şeful de la partidoiul ieşean, a profitat se pare de faptul că menistrul Sănătăţii e pe tarlaua lui la Bucureşti şi i-a şterpelit lui dom’ Costel, şeful liberalilor ieşeni, o marfa electorală toată numai macră, bună de chiftele în campanie, chiar de sub nas!

Caricatura zilei

Pițuțurlică

Editia PDF

Bancul zilei

Doi prieteni se întâlnesc dupa multa vreme: - Ei, prietene, cum e viata de barbat însurat? - Excelenta! Am reu (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Un raport al Universitatii “Babes Bolyai” din Cluj Napoca a stabilit ca teza de doctorat a ministrului de Interne este plagiata. Credeti ca Lucian Bode sa demisioneze?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.