Cartea de vizită a Iaşului, realizată cu date învechite
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

vineri, 05.03.2021

Cartea de vizită a Iaşului, realizată cu date învechite

GALERIE
iasi
  • iasi
- +

Oraşul este prezentat în Statutul municipiului cu date vechi. Economia este arătată la nivelul anului 2007. Astfel, ne mândrim cu firme care acum sunt în insolvenţă.

Primăria promovează atuurile oraşului cu date învechite care pe alocuri sunt departe de realitate. Ceea ce ar trebui să fie cartea de vizită a oraşului este de fapt o încâlceală de cifre care uneori se şi se contrazic.

Reprezentanţii instituţiei au reactualizat Statutul municipiului, un document care conţine toate informaţiile despre istoria, geografia, economia oraşului şi organizarea lui. Acesta cuprinde detalii asupra principalelor instituţii din educaţie, cultură şi sănătate, precum şi asupra patrimoniului public şi a serviciilor din Iaşi. Prezentarea va fi aprobată în şedinţa de consiliu local de astăzi, însă documentul prezintă date destul de vechi. „Un astfel de oraş are nevoie de parteneri puternici în drumul său spre împlinire. Cu un mediu de afaceri dinamic, o comunitate academică de mare calibru, un sistem educaţional de o calitate recunoscută internaţional, Iaşul înseamnă garanţia succesului oricărei investiţii în onestitate, curaj şi inteligenţă. Vă invit să descoperiţi Iaşul, semnând ca oaspete de onoare în cartea sufletului său ospitalier şi apropiat oamenilor cu conştiinţă şi gânduri bune“ este mesajul de deschidere al primarului Gheorghe Nichita.

Câţi studenţi sunt în Iaşi?

Persoanele interesate să cunoască oraşul şi care studiază acest document dau însă de nişte informaţii vechi, neactualizate şi, prin urmare, neconcludente. Primăria descrie Iaşul ca fiind un oraş universitar, însă numărul flotanţilor la nivelul anului 2010, luna iunie, atunci când erau înregistraţi 17.900 de persoane cu domiciliul flotant în municipiu. Mediul academic este capitolul cu informaţii care se bat cap în cap. Primăria descrie cea mai veche universitate din ţară ca având 41.307 studenţi şi 870 de cadre didactice. Într-un alt paragraf, angajaţii din Primărie vorbesc de 26.000 de studenţi şi de 800 de cadre didactice, care sunt de fapt şi informaţiile reale. Statisticile cu privire la numărul studenţilor pe facultăţi se bate cap în cap şi pentru UMF, UTI sau Universitatea de Arte. Apar diferenţe majore între datele din tabele şi statistici şi cele menţionate în text. Primăria informează total greşit şi în alte capitole. În prezentarea mediului cultural, Biblioteca Judeţeană „Gheorghe Asachi“ îşi are sediul central în aripa de est al Palatului Culturii. În realitate, instituţia nu mai funcţionează de câţiva ani în clădirea Palatului din cauza lucrărilor de restaurare. Sediul central se află acum în incinta galeriilor comerciale Ştefan cel Mare.

Primăria se mândreşte cu o firmă în insolvenţă

Economia municipiului este un alt capitol amplu prezentat. În loc să promoveze activităţile cu potenţial real în Iaşi, Primăria enumeră cifre de afaceri pe sectoare de activitate raportate la anul 2007, încă dinainte ca economia să fie afectată de criză. Un alt exemplu este prezentarea firmei Vinia SA. Primăria o descrie ca fiind „o firmă de prestigiu în Municipiul Iaşi în industria băuturilor a cărei cifră de afaceri este în creştere începând cu anul 2000. În ciuda faptului că numărul de personal angajat a scăzut în această perioadă profitabilitatea firmei a crescut ca urmare a unor îmbunătăţiri semnificative ale activităţii de producţie şi desfacere“. Singura problemă este că societatea amintită este în insolvenţă şi nu mai are profit de câţiva ani, doar pierderi. Aceleaşi date depăşite şi în cazul pensionarilor. Deşi numărul acestora a crescut în ultimii ani, documentul menţionează doar 75.388 de pensionari la data de 31 ianuarie 2011. La fel de învechite sunt datele cu privire la numărul asistaţilor sociali. În perioada 1.01.2009-31.05.2010 erau înregistrate în municipiu 103.790 de prestaţii sociale acordate ieşenilor. Şi rata şomajului este raportată tot la nivelul anului 2010.

Prezentarea turismului este la fel de stângace. După o enumerare amplă asupra obiectivelor şi atracţiilor din oraş, Primăria arată situaţia exactă cu statistici tot din anul 2007. Enumerarea proiectelor europene aflate în implementare pare capitolul cel mai bine pus la punct. Toate investiţiile Primăriei sunt amplu prezentate în document.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

„Ajutorul” rusesc

Radu POPESCU

„Ajutorul” rusesc

Mai întâi se discreditează orice ajutor venit din partea României şi a Uniunii Europene, chiar dacă este vorba despre un vaccin omologat în Uniunea Europeană şi care este administrat gratuit populaţiei, pentru ca, ulterior, problema apărută să fie „rezolvată” prin importul a 1.000.000 de doze Sputnik din Rusia, vaccin care apoi va fi administrat, doar contra cost şi printr-o reţea comercială privilegiată, tuturor celor care vor să nu se îmbolnăvească de COVID.

Filmuletul zilei

Franta a construit în insula Reunion o autostrada-viaduct de 12,5 km (care a costat 1,7 miliarde euro), ce serpuieste prin O (...)

opinii

De la un martie la altul

Alexandru CĂLINESCU

De la un martie la altul

După un an la capătul căruia am văzut că, graţie inteligenţei umane, răul îşi are totuşi leac, e cazul să dăm prioritate lucidităţii, să ne dezbărăm de spaimele iraţionale şi să reîncepem, treptat, să trăim. Normal.

Nevoia de o nouă clădire simbol pentru Iaşi

George PLEȘU

Nevoia de o nouă clădire simbol pentru Iaşi

E timpul ca generaţia noastră să ofere o actualizare a identităţii oraşului prin construirea unei noi clădiri care să devină un reper (landmark) pentru comunitate, un punct de atracţie pentru vizitatori şi o ancoră pe harta regiunii, un atu în competiţia cu alte oraşe de talie similară din această zonă a Europei.

Odiseea, „la feminin”?

Nicolae CREŢU

Odiseea, „la feminin”?

Un titlu de carte, în librărie: Odiseea povestită de Penelopa, Circe, Calypso şi celelalte (Ed. Trei, 2020), de Marilu Oliva, trad. Beatrice Baciu. La ce să te aştepţi oare? Feminism, revendicativ, cu „retuşuri”, fie mai blânde, fie brutale, aduse epopeei homerice? Sau, şi mai rău, vreo tentativă de „rescriere” cu efect de intruziune „naratorială”, voit sau nu, „justiţiar” desfigurator? 

pulspulspuls

De ce-o fi dat bani Peni Hill patronului de la feisbuc? Şi cam cât?

De ce-o fi dat bani Peni Hill patronului de la feisbuc? Şi cam cât?

Ehehe, cred că nu se poate să nu ştiţi vorba aia a românului, stimaţi telespectatori: găgăuţă, dacă nu-i fudul, parcă nu e găgăuţă destul. Taare dreptate mai are şi românul ăsta necunoscut câteodată, zău aşa... 

Caricatura zilei

Dosar clasat

Editia PDF

Bancul zilei

Parintele Vasile a strâns 5 ani bani pentru clopotnita, dar nu i-au ajuns decât pentru un BMW.  

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Relaxarea condițiilpr de deplasare în starea de alertă va duce la:

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.