anunturi
grandchef
Bolta rece
anunturi
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional
TVR Iasi Telejurnal
anunturi

Cartea despre presupusul trădător al Annei Frank, retrasă de la vânzare în Regatul Ţărilor de Jos

GALERIE
anne frank
 • anne frank
- +

Cartea „The Betrayal of Anne Frank: A Cold Case Investigation” care pretinde că dezvăluie identitatea celui responsabil de arestarea familiei Frank de nazişti în 1944 la Amsterdam, nu va mai fi disponibilă în Regatul Ţărilor de Jos. Ca urmare a unei anchete care critică concluziile, editorul olandez Ambo Anthos a anunţat săptămâna aceasta retragerea de la vânzare.

Lucrarea „The Betrayal of Anne Frank: A Cold Case Investigation” a făcut obiectul unei controverse la nivel internaţional de mai multe săptămâni.

„Având în vedere concluziile acestui raport, am decis ca volumul să nu mai fie disponibil din acest moment”, a declarat casa de editură într-un comunicat preluat de The Guardian. „Vom cere tuturor librăriilor să ne trimită stocurile lor. Ne prezentăm din nou scuze celor care s-au simţit ofensaţi de conţinutul cărţii”.

Lansată pe 19 ianuarie, această carte scrisă de biografa canadiană Rosemary Sullivan povesteşte o anchetă de cinci ani, condusă de o echipă internaţională coordonată de fostul agent FBI Vincent Pankoke. Concluziile sale au dus la notarul Arnold Van den Bergh, mort în 1950. Evreu şi el ş membru al Consiliului evreilor din Amsterdam, acesta le-ar fi dezvăluit naziştilor locul din anexa unde familia Frank şi-a găsit refugiu pentru a se proteja.

Foarte rapid, istorici şi specialişti au criticat metodele de cercetare şi chiar ipoteza. Bart van der Boom, profesor la Universitatea din Leiden, a vorbit despre „o defăimare fără sens”. Directorul Consiliului central al evreilor din Olanda (CJO) a considerat rezultatele anchetei „extrem de speculative şi senzaţionalistă. La două săptămâni după lansarea cărţii, Ambo Anthos anunţase deja suspendarea tipăririi acesteia.

Raportul unui grup de şase experţi, prezentat la Amsterdam, a contestat rezultatele acestei anchete. Potrivit acestora, concluzia se baza doar pe ipoteze şi interpretări eronate ale surselor. „Nu există dovadă serioasă pentru a susţine această acuzaţie gravă”, au scris ei.

Anne Frank este cunoscută pentru jurnalul scris între 1942 şi 1944 pe când ea şi familia ei se ascundeau într-un apartament clandestin din Amsterdam. Arestată în 1944, ea a murit în anul următor, la vârsta de 15 ani, în lagărul de concentrare Bergen-Belsen.

Jurnalul ei a fost tradus în 60 de limbi.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cum a apărut criza bancară din America şi cum ne-ar putea afecta

Alexandru LĂZESCU

Cum a apărut criza bancară din America şi cum ne-ar putea afecta

Deşi nu a fost generată de asumarea unor riscuri iresponsabile, ca în 2008, şi suntem asiguraţi că ce s-a întâmplat atunci nu se va repeta, criza generată de falimentul Silicon Valley Bank din California introduce turbulenţe majore într-un mediu fragil în plan economic şi geopolitic cu consecinţe greu de estimat.

opinii

De la Val Gheorghiu, la Gabriel Caloian

Nichita DANILOV

De la Val Gheorghiu, la Gabriel Caloian

Singurul lucru comun între el şi actualul locatar al fostului său atelier este înălţimea. Amândoi sunt înalţi. Caloian ceva mai înalt decât Val Gheorghiu. Caloian cultivă spontaneitatea şi în dialog, şi în modul de-a gândi pictura, spre deosebire de Val Gheorghiu care îşi calcula fiecare pas şi fiecare gest.

Ce se cere pe piaţa muncii: profesii, experienţă, competenţe?

Ciprian IFTIMOAEI

Ce se cere pe piaţa muncii: profesii, experienţă, competenţe?

Cu excepţia Medicinei, toţi ceilalţi absolvenţi pot lucra în domenii în care contează mai degrabă competenţele pe care le deţin, modul în care îşi valorifică aptitudinile. Un absolvent de studii superioare cu competenţe digitale medii şi cunoaşterea măcar a unei limbi de circulaţie internaţionale, având disponibilitatea de a învăţa la locul de muncă, nu rămâne în afara pieţei muncii.

Sper să mor în timpul vieţii mele

Michael ASTNER

Sper să mor în timpul vieţii mele

Ei bine, abia zile mai târziu după ce mi-a apărut şi mie în minte un gând privind trecerea timpului - vine o vreme/ când timpul trece/ şi cam atât - mi-am dat seama că la origine n-are cum să nu se afle replica standard a mamei: Et vergieht!

pulspulspuls

Ce legături nebănuite mai sunt între jupânul fugar Ciorăpel de la Neamţ şi lumea politică şi de business din târgul nostru

Ce legături nebănuite mai sunt între jupânul fugar Ciorăpel de la Neamţ şi lumea politică şi de business din târgul nostru

Numai ce am vorbit ieri la rubrica noastră despre conexiunile jupânului Ciorăpel de la Neamţ prin judeţul nostru că au şi apărut informaţii noi, stimaţi telespecatori. 

Caricatura zilei

Doborârea dronei

Editia PDF

Bancul zilei

Doi prieteni se întâlnesc dupa multa vreme: - Ei, prietene, cum e viata de barbat însurat? - Excelenta! Am reu (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Credeti ca blocurile ridicate dupa anii 2000 in Iasi si in tara sunt sigure in cazul unui cutremur major?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.