anunturi
grandchef
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

Cartel Alfa: Olguţa Vasilescu transmite public informaţii de-a dreptul false

GALERIE
olguta
 • olguta
- +

Sindicaliştii Cartel Alfa afirmă că ministrul Muncii, Lia Olguţa Vasilescu, ”transmite public informaţii distorsionate, trunchiate sau de-a dreptul false”, în încercarea de a justifica ”măsuri prost concepute” asupra cărora s-a atras atenţia încă de anul trecut. Aceştia susţin că ”refuzul de a aborda o consultare reală cu partenerii sociali va duce la perpetuarea problemelor şi, din păcate, la agravarea lor”.

Reprezentanţii Cartel Alfa au transmis, miercuri, un comunicat de presă în care afirmă că „în încercarea de a justifica cu orice preţ nişte măsuri pe care realitatea le dovedeşte ca fiind prost concepute şi a căror consecinţe grave sunt din păcate resimţite acum direct de cetăţeni, ministrul muncii Olguţa Vasilescu, în stilul consacrat, transmite public informaţii distorsionate, trunchiate sau de-a dreptul false”.

Sindicaiştii vorbesc despre salariile demnitarilor, majorate printr-o ordonanţă din 2015.”Salariul de bază în raport cu care se calculau toate salariile era 600, iar prin această ordonanţă profund imorală, pentru demnitari, salariul de bază a fost făcut 1.400 lei. Astfel, de la un venit maxim de 9.000 de lei rezultat din înmulţirea salariului de baza cu coefiecientul maxim 15, demnitari au ajuns la un salariu mai mult decât dublu, de 21.000 lei. Niciun partid, nici Administraţia Prezidenţială, nici Avocatul Poporului nu au răspuns atunci solicitării noastre de a sesiza Curtea Constituţională asupra acestui abuz, iar dacă prin aplicarea de la 1 iulie a legii salarizării nr. 153/2017 au fost scăderi în această zonă, este cât se poate de normal, căci era vorba despre nişte privilegii ilegale şi imorale”, arată sindicaliştii.

Potrivit acestora, ”este un joc dublu de semnificaţii, ca de exemplu noţiunea de salariu.

”Când vorbim de salariu, în general, oamenii înţeleg tot ceea ce se câştigă din muncă într-o anumită perioadă, care poate să includă sporuri pentru condiţii periculoase de muncă, ore suplimentare etc. A afirma că niciun salariu nu poate fi mai mare decât al preşedintelui nu reflectă corect realitatea socială, pentru că se referă doar la salariul de bază, care este o noţiune tehnică şi nu corespunde cu ceea ce numeşte în general cetăţeanul prin salariu. Nu înţelegem de ce o meserie care implică risc, într-o perioadă în care lucrătorul prestează ore suplimentare sau lucrează în schimburi, în timpul sărbătorilor, etc nu poate să aibă un salariu mai mare decât al Preşedintelui care, oricum, are multe dintre cheltuieli asigurate din fondurile pentru protocol”, se mai arată în comunicat.

Sindicaliştii afirmă că, prin ”politicile pe care le promovează, prin manipulări grosolane, prin manevre orientate către fracturarea şi delegitimarea mişcării sindicale, prin ignorarea dialogului şi consultării cu partenerii sociali, sindicate şi patronate deopotrivă”, ministrul Muncii a reuşit să ducă această titulatură ”în cel mai abject derizoriu”.

Potrivit sindicaliştilor, Legea Codului Fiscal este aceeaşi indiferent de domeniul de activitate şi nu poate face discriminări între tipurile de lucrători, printr-un tratament fiscal diferenţiat.

”Propunerea de compensare a veniturilor celor care lucrează cu timp parţial în sistemul public este o măsură profund discriminatorie faţă de persoanele aflate în aceeaşi situaţie, dar care sunt agajate în sistemul privat. Suprataxarea persoanelor care lucrează cu normă parţială este una dintre situaţiile extrem de grave generate de măsurile cuprinse în reforma fiscală, pe care şi CNS Cartel ALFA, şi alte organizaţii, au semnalat-o insistent încă de anul trecut. Dar a repara o nedreptate cu o altă nedreptate şi soluţiile de peticeală nu sunt cea mai bună cale de acţiune. Mai mult, refuzul de a aborda o consultare reală cu partenerii sociali va duce la perpetuarea problemelor şi, din păcate, agravarea lor, în detrimentul lucrătorilor şi al cetăţeanului contribuabil”, mai spun sindicaliştii.

Aceştia explică faptul că, deşi Cartel Alfa se opune unei astfel de măsuri, în cadrul Consiliului Economic şi Social a fost respinsă includerea pe ordinea de zi a proiectului de ordonanţă din motive procedurale, întrucât proiectul nu fusese discutat cu partenerii sociali în Comisia de dialog de la nivelul Ministerului Muncii şi nici nu avea avizele cerute de legislaţie.

”Ceea ce spune public doamna ministru, că sindicatele s-au opus rezolvării acestei probleme, este o altă distorsionare gravă a realităţii. Dacă era o chestiune urgentă, era cazul să înţeleagă acest lucru încă de anul trecut, când a fost semnalată problema. În caz contrar, să îşi asume incapacitatea şi să plece din Guvern”, mai spun sindicaliştii.

Aceştia fac referire la numeroase probleme din Codul Fiscal, cum ar fi taxarea anticipată a lucrătorilor independenţi, suprimarea posibilităţii de finanţare pentru o serie de organizaţii guvernamentale care îşi bazau intervenţia socială pe direcţionarea procentului din impozit etc.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Pohtiţi la fotbal!

Nicolae GRECU

Pohtiţi la fotbal!

N-a fost nevoie de îndemnuri bombastice precum cele din titluri; românii reîncep să vină la fotbal pentru că au pentru cine.

opinii

Mitocanul de la volan (I)

Eugen MUNTEANU

Mitocanul de la volan (I)

Suntem asaltați zilnic cu știri și imagini despre accidente de circulație atroce. Statisticile spun că România este țara europeană cu cei mai mulți morți în accidente de circulație. Dincolo de precaritatea șoselelor, cred că o cauză a acestei situații îngrijorătoare este și existența în libertate a fiarei sălbatice pe care am ales să o numesc mitocanul de la volan.

Dobânda, de la păcat (medieval), la virtute (modernă)

Aurelian-Petruș PLOPEANU

Dobânda, de la păcat (medieval), la virtute (modernă)

Știința economică modernă s-a desprins din ceea ce era cunoscut în mediul academic timpuriu drept filosofie morală. Acțiunile și comportamentele din sfera economică (de exemplu, comerțul, formarea prețurilor, rolul dobânzii în tranzacțiile comerciale, etc.) erau reglementate de Biserică vreme de secole întregi. 

O limbă din prefabricate

Alexandru CĂLINESCU

O limbă din prefabricate

Un fenomen frapant care se petrece astăzi este ceea ce aş numi proliferarea prefabricatelor. Nu e ceva nou, dar devine tot mai accentuat şi, pentru cine ţine la expresivitatea limbii, tot mai supărător. Spun „prefabricate” pentru că e vorba de cuvinte şi formule luate de-a gata şi puse uneori în cele mai neaşteptate contexte. Au făcut de pe acum o glorioasă carieră la televiziune, politicienii şi jurnaliştii le rostesc cu o voluptate solemnă, convinşi că impresionează publicul printr-un limbaj elevat.

pulspulspuls

O cabală preoţească ţesută pe îndelete de multă vreme

O cabală preoţească ţesută pe îndelete de multă vreme

Ehehei, iubiţi dreptcredincioşi, iată că încurcate mai sunt căile Domnului de când treburile lumeşti şi dorinţele de parvenire şi câştig şi-au băgat coada tot mai adânc în sânul şi buzunarele largi de popă ale unor înalţi prelaţi din mitropolia noastră de la Iaşi, atât de greu încercată în ultima vreme. Iacătă aşadar, dragilor, ce au mai putut zămisli minţile întunecate de aceste lucrături diavoleşti: citiţi şi vă cruciţi, nu alta! 

Caricatura zilei

Ambulanța

Editia PDF

Bancul zilei

Un sofer de TIR opreste la un popas, comanda un sandwich, o cafea si o placinta. Intra trei motociclisti rai, unul îi man&ac (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.