Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

CARTEL - Iată înţelegerea secretă prin care firmele de taxi îi păcăleau pe ieşeni!

GALERIE
taxiuri Iasi
  • taxiuri Iasi
- +

Sapte societăţi din domeniu au fost amendate de Consiliul Concurenţei fiindcă s-au înţeles să aibă aceleaşi tarife în detrimentul clienţilor lor.

În urma unei investigaţii demarate de Consiliul Concurenţei, mai multe firme de taximentrie din Iaşi, în frunte cu Asociaţia „Camera Naţională a Taximetriştilor din România”, filiala Iaşi, au primit amenzi pentru că au stabilit, „off the record”, un preţ fix la toate pentru curseme din municipiu, ceea ce a dus la o „piaţă neconcurenţială”.
 
În raportul final al invetigaţiei, care a controlat activitatea dispeceratelor pe perioada ianuarie 2013 – septembrie 2017 se precizează clar că practica concertată privind stabilirea şi practicarea unor tarife unice pe piaţa transportului de persoane în regim de taxi, reprezintă o practică anticoncurenţială interzisă de articolul 5 din Legea concurenţei nr 21/1996. Conform acesteia, operatorii dispeceri nu au voie să stabilească tacit între ei un preţ anume, luând astfel dreptul clientului de a găsi un tarif mai mic pe piaţă. Firmele ieşene vizate sunt: S.C. Imbat Delta SRL, S.C. Lux Taxi SRL, S.C. Auto Wad RD SRL, S.C. Euro Taxi SRL, SC Parma – Tax SRL, S.C. RVR Taxi SRL, S.C. Unreal SRL şi Camera Taximetriştilor Iaşi. „Analiza derulată cu privire la comportamentul celor 7 operatori dispeceri implicaţi a relevat faptul că, aceştia au constituit un cartel pe piaţa transportului local în regim de taxi şi a serviciilor conexe din municipiul Iaşi, determinând aplicarea de către majoritatea transportatorilor autorizaţi din municipiul Iaşi a unor tarife unice, la nivelul de 1,99 de lei pe km pentru tariful de zi şi 2,19 lei /km pentru tariful de noapte începând cu ianuarie 2013 şi până în septembrie 2017. În cazul în care consumatorul dorea să beneficieze de servicii de transport local de persoane în regim de taxi, libertatea de a opta pentru tarife mai mici este practic inexistentă deaorece majoritatea transportatorilor taxi practicau acelaşi tarif ca urmare a practicii concertate stabilite şi pusă în practică de întreprinderile investigate, concurenţa fiind astfel afectată”, se arată în raport la pagina 55, la „Concluzii şi propuneri”.
 
Astfel, pentru Delta Taxi s-a propus o amendă în valaore de 9.800 de lei, pentru Lux Taxi o amendă în valoare de 1.000 de lei, pentru Auto Wad RD o amendă în cuantum de 10.800 de lei. Urmerază Euro Taxi (amendă de 36.000 de lei), RVR Taxi (amendă de 79.800 de lei), Unreal Taxi (amendă de 2.800 de lei), Parma Taxi (amendă de 23.800 de lei) şi cel de-al optulea amendat, Camera Taximetriştilor Iaşi (amendă 1.000 de lei). De menţionat faptul că amenzile sunt calculate în funcţie de cifra de afaceri (5%), venituri (4%) şi un cuantum adiţional de 2,5% pe an şi proporţional penru fiecare lună aferentă încărcării. Durata încălcării la cele şapte firme este de 4 ani şi opt luni, încadrându-se în categoria faptelor de durată medie, adică între 1 şi 5 ani. Excepţie face Camera Taximentriştilor, unde durata este de scurtă durată, adică mai puţin de un an.
 
Dovada acestei „înţelegeri” este un proces verbal, semnat în cadrul unei întâlniri între cele şapte firme, în ianuarie 2013. „Sunt propuse nişte sancţiuni, dar ele trebuie dovedite. În urma acestor audieri, mai este şi mâine stabilită una (n.r astăzi) e posibil să rămână aşa sau nu. Eu nu am fost şi nu am semnat acel proces verbal, dacă nu am fost, de ce să fiu sancţionat? Mai este însă o problemă, avem licenţe date de CL Iaşi iar la momentul de faţă e posibil ca peste 150 de taximetrişti să rămână fără licenţă. E vorba de cei de la Unreal, şi nu numai, sunt autorizaţii care nu sunt reînoite ori nu se respectă condiţiile. Primăria a trimis la fiecare dispecerat o adresă şi a cerut dovada că îndeplinesc condiţiile, adică că au minim cinci angajaţi, etc. Unreal nu mai îndeplineşte aceste condiţii. Ce vină au oamenii? Nu mi se pare corect cum pune Primăria problema. Vina este  a celui care a încălcat legea, nu a celor 150 de taximetrişti. Dacă e sunt abonat la Orange şi firma nu îndeplineşte nu ştiu ce condiţii legale, de ce să fiu eu pedepsit?”, se întreabă Mircea Manolache, preşedintele Asociaţiei „Camera Naţională a Taximetriştilor din România”, filiala Iaşi. Deşi firma Unreal deserveşte peste 150 de operatori de taxi, are încheiat contract doar cu doi dintre ei, sediul fiind într-un apartament. O altă condiţie este aceea că la lucru trebuie să fie prezente minim 75% din totalul autovehiculelor înregistrate în dispecerat  în intervalul 6.30-18, minim 50% între 18-23, 15% între 23-06.30 şi 50% din maşini în timpul sărbătorilor legale. Şi pentru nerespectarea acestor reguli, firmei îi va fi retrasă autorizaţia. Reprezentanţii Primăriei, prin purtătorul de cuvânt Sebastian Buraga, a precizat presei că  au iniţiat o anchetă prin care solicită documente care să facă dovada personalului angajat şi atestat  şi că se vor lua măsurile legale care se impun, în caz că nu se respectă legea. Cert este că, din cauza acestei firme, 150 de ieşeni vor rămâne fără pâine, deoarece nu vor mai putea profesa la o altă firmă de taximetrie, fără licenţă. 
 
 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

Liste electorale

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri