Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

Carti celebre interzise de-a lungul timpului

GALERIE
carti-biblioteca
  • carti-biblioteca
- +

Peste tot in lume sunt situatii in care carti foarte bune sunt interzise. De multe ori e vorba de probleme legate de continutul lor si de cultura in care vor fi distribuite, de ideile promovate in carti, de imaginarul care e prea ciudat pentru un anumit popor. Mai poate fi vorba si de probleme pe care le are autorul, imaginea sa, in anumite tari-practic nu vei gasi nicio carte a respectivului autor doar pentru ca el nu e privit cu ochi buni intr-un anumit loc.

Din momentul in care o carte e interzisa, in jurul sau se nasc o multime de controveste, apare o aura de mister. Lumea e curioasa, vrea sa citeasca respectiva carte, cand va fi disponibila, intr-un final, respectiva carte, va avea vanzari record. Insa pana atunci ramane interzisa in multe zone si accesul la continutul ei e doar o dorinta pe care nu ai cum sa ti-o indeplinesti prea curand.

Si asta nu se intampla doar cu niste carti sau cu autori despre care nu ai auzit, s-a intamplat de-a lungul timpului cu autori populari, uriasi si cu volume care nu mai au nevoie de nicio prezentare.

Ulise de James Joyce. Inca de la publicare „Ulise” s-a aflat pe linia fina dintre obscen si genial. In anii 1918-1920, cand a fost publicata opera, au existat doua tabere. Pe de o parte, adeptii modernismului, Ernest Hemingway, T.S. Eliot, Ezra Pound au sustinut si aprobat opera, in vreme ce tarile vorbitoare de limba engleza au criticat dur volumul sau. In SUA institutiile abilitate au incercat sa interzisa publicarea cartii dupa ce a aparut un rezumat, un fragment in care personajul principal era infatisat in ipostaze mai mult decat indecente. In 1933 cartea nu a mai fost interzisa dupa ce procesul intentat a avut o sentinta in favoarea autorului. Si in Marea Britanie a fost interzisa cartea pana tarziu, prin anii 1930 pentru ca era prea explicita si avea si scene de o sexualitate „exacerbata”. Australia a interzis cartea pana in anii 1950. Universitatile din toate tarile importante sunt de partea operei lui Joyce si ii recunosc importanta in istoria literaturii.

O mie noua sute optzeci si patru de George Orwell. Dupa ce isi asumase deja criticile venite de la dictatorul sovietic Iosif Stalin pentru opera sa „Ferma animalelor”, Orwell a lansat pe piata alt volum controversat, „O mie noua sute optzeci si patru”, scris in 1949. Se spune ca Stalin ar fi vazut textul ca un comentariu acid la adresa conducerii sale, asa ca a interzis cartea in toata Uniunea Sovietica. Pana in 1990 cartea nu a ajuns pe rafturile niciunei librarii sau biblioteci rusesti. Temele abordate in lucrarea lui Orwell erau unele suficient de dure ca sa atraga atentia oricui traia intr-un regim dictatorial: nationalism, represiune sexuala, cenzura, viata privata. Nu numai Rusia s-a ferit de opera lui Orwell. Si in SUA au existat tentative de a scoate din librarii volumul, dar nu s-a reusit mai nimic. Astazi opera cu pricina este apreciata si i se recunoaste valoarea, este citita si cautata in intreaga lume.

Aflati amanunte de pe ratb.ro.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cine profită de madam Şoşoacă

Pavel LUCESCU

Cine profită de madam Şoşoacă

Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

opinii

Distrugerea statuilor

Alexandru CĂLINESCU

Distrugerea statuilor

Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

De ce este atât de aspru Postul Mare?

pr. Constantin STURZU

De ce este atât de aspru Postul Mare?

Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

pulspulspuls

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri