Casa Călăului, sugrumată de bălării – Nu s-a făcut nimic în primii doi ani din cei cinci alocați restaurării

miercuri, 09 octombrie 2024, 03:45
3 MIN
 Casa Călăului, sugrumată de bălării – Nu s-a făcut nimic în primii doi ani din cei cinci alocați restaurării

La doi ani de la concesionarea casei monument istoric în schimbul restaurării, totul e doar la stadiul de propuneri. Firma celui care a preluat contractul de concesiune a intrat în insolvență și are acum un administrator special.

„Concedentul (Consiliul Județean, n.r.) a inspectat bunul concesionat și a verificat stadiul de realizare a investițiilor asumate prin contractul de concesiune nr. 36122/ 05.09.2022, în prezența concesionarului, în data de 24.05.2023 și în data de 15.01.2024, constatând că acesta nu a început lucrările pentru a duce la îndeplinire obligațiile asumate.” Este răspunsul administrației județene, în proprietatea căreia se află imobilul și terenul în suprafață de 2,38 hectare situat în Manta Roșie.

Pe pagina de internet a Primăriei Iași nu apare nicio informație despre vreun document eliberat pentru strada Manta Roșie nr. 17 – certificat de urbanism, plan urbanistic zonal sau autorizație de construire. De altfel, casa fiind pe lista monumentelor istorice, orice intervenție de genul consolidare, restaurare etc. trebuie să aibă avizul Direcției Județene de Cultură și Patrimoniu. Or, la DJC Iași nu a fost înregistrată nicio cerere în acest sens, după cum ne-a spus directorul instituției.

Revoluție la firma concesionară

Între timp, firma care a câștigat prin licitație contractul de concesionare în septembrie 2022 a trecut de la un singur angajat în anul respectiv, la 20 de persoane angajate în 2023. Cifra de afaceri a crescut și ea de cinci ori în același interval, de la aproape 300 de mii de lei la 1,49 de milioane. Potrivit bilanțurilor financiar-contabile, firma a mers și anul trecut în pierdere (profit negativ de 825 de mii de lei), cu datorii sute de ori mai mari în 2023 decât în anul dinainte (2,6 milioane de lei), dar cu active circulante în valoare de 1,75 milioane de lei (față de doar 1242 de lei în 2022). Obiectul de activitate al firmei este „lucrări de tâmplărie și dulgherie”.

De la un concesionar, la altul

Imediat după obținerea contractului de concesiune, Stream Online a fost cumpărată de patronul firmei Alca Print SRL. În ultimul raport anual prezentat Consiliului Județean, acesta a menționat întocmirea unei ridicări topografice și înregistrarea la Primăria Iași a cererilor pentru obținerea Certificatului de Urbanism, în vederea obținerii Autorizației de Construire. Potrivit răspunsului primit de la CJ la solicitarea „Ziarului de Iași”, omul de afaceri a prezentat la sfârșitul anului trecut și un plan de situație privind investiția ce urmează a fi realizată, precum și o serie de ilustrate incluzând fațade și simulări tridimensionale ale fațadelor clădirilor C1 (monumentul) și C2 (construcție degradată care a avut funcțiune de sală de sport).

Planuri mari până la insolvență

Cristinel Tenea, fostul deținător al acțiunilor firmei concesionare, ne spunea în decembrie că era în curs de obţinere a certificatelor de urbanism, care să prevadă atât restaurarea Casei Moruzzi, cât şi edificarea unui hotel, a unor centre spa, piscine, săli de evenimente. „Edificarea hotel, sală de evenimente, teren de sport acoperit-descoperit, piscină, zone de agrement dotate cu mobilier urban, parcări, drumuri”, este și obiectul PUZ-ului intrat în ianuarie anul acesta în circuitul urbanistic la Primăria Iași, dar care are șanse minime să mai fie aprobat până la finalul anuluia.

Astă-primăvară, Alca Print a intrat în insolvență și, potrivit listafirme.ro, acționar nu mai este Cristinel Tenea.

Când încetează contractul de drept

Amintim că terenul și cele două clădiri au fost concesionate pentru operioadă de 49 de ani, cu condiția ca în termen de cinci ani să fie restaurat monumentul istoric. În schimb, concesionarul va putea să se folosească de teren ca să construiască practic orice, dar nu şi locuinţe. Condiţiile de concesionare implică şi plata unei redevenţe către CJ stabilită în urma licitaţiei la 20 de mii de euro pe an.

„Prin contractul de concesiune, concesionarul dobândește dreptul de a exploata, pe riscul și pe răspunderea sa, bunurile proprietate publică ce fac obiectul contractului de concesiune. De asemenea, are obligația să respecte termenele și condițiile prevăzute în contractul de concesiune; în caz contrar, acesta încetează de drept”, precizează răspunsul primit de la CJ la solicitarea noastră.

Etichete: casa calau, vanzare

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii