Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

Casa Dosoftei, Casa Gane şi Casa Pogor, toate monumente, trebuie reabilitate urgent

GALERIE
Casa Dosoftei Iasi
  • Casa Dosoftei Iasi
- +

Consiliul Judeţean a anunţat că va elabora documentaţiile necesare accesării unor finanţări nerambursabile pentru următoarele monumente locale: Casa Dosoftei, Casa Gane şi Casa Pogor.

Trei monumente ieşene au şansa de a fi reabilitate. Consiliul Judeţean a demarat procedurile pentru selectarea firmelor care vor elabora documentaţiile necesare accesării unor finanţări nerambursabile pentru Casa Dosoftei, Casa Gane şi Casa Pogor. Alături de Bojdeuca lui Creangă, la care se desfăşoară proceduri similare, cele trei muzee ar urma să fie propuse spre finanţare în cadrul Programului Operaţional Regional, axa 5, Îmbunătăţirea mediului urban şi conservarea, protecţia şi valorificarea durabilă a patrimoniului cultural.

Casa Dosoftei a fost construită în timpul domniei lui Antonie Vodă Ruset, în perioada 1677-1679, fiind sediul celei de-a doua tiparniţe din Iaşi. Muzeul adăposteşte filiala de literatură veche a Muzeului Literaturii Române, printre exponate numărându-se Cazania sau Carte românească de învăţătură, prima tipăritură în limba română de pe teritoriul Moldovei. Clădirea necesită intervenţii asupra pereţilor interiori şi exteriori, întrucât gresia din care este făcută casa se macină permanent şi se deteriorează. Urmează să fie refăcută complet instalaţia termică şi cea electrică, ca şi montate sisteme de supraveghere şi asigurare antiefracţie şi antiincendiu.

Casa Gane a fost construită în sec. al XIX-lea, aparţinând scriitorului Nicolae Gane, care a ocupat şi funcţia de primar al Iaşului de mai multe ori în perioada 1872-1911. Clădirea a devenit muzeu în 1993, dar a intrat în conservare din anul 2006, casa memorială fiind închisă. În cazul acesteia se doreşte restaurarea, consolidarea, protecţia şi conservarea clădirii, executarea de dotări interioare, ca şi propunerea de activităţi de marketing şi promovare turistică a obiectivului, inclusiv digitizarea acestuia.

Casa Pogor a fost construită în 1850, pe temelii ale caselor Coroi şi Cerchez. Aici a fost fondată în 1863, Societatea „Junimea“, iar în 1867, revista „Convorbiri literare“.

„Clădirea prezintă zone afectate de infiltraţii de apă atât din subsol, cât şi din tavan. Sunt necesare intervenţii la fundaţia clădirii, pereţi interiori şi exteriori, la acoperiş şi jgheaburi. Este necesară refacerea completă a instalaţiilor electrice şi termice“, se menţionează în documentaţia CJ.

Licitaţiile pentru desemnarea firmelor care vor întocmi documentaţia necesară depunerii proiectelor vor fi organizate în perioada 28 iulie - 4 august. Valoarea estimată totală a contractelor se ridică la 912.000 lei, întocmirea documentaţiilor urmând să dureze între 60 şi 75 de zile. Firmele care vor câştiga contractele vor trebui să redacteze documentaţia de avizare a lucrărilor de intervenţie, proiectul tehnic şi să asigure asistenţa tehnică pe toată durata de execuţie a lucrărilor. Proiectele trebuie depuse până pe 25 noiembrie.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cine profită de madam Şoşoacă

Pavel LUCESCU

Cine profită de madam Şoşoacă

Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

opinii

Distrugerea statuilor

Alexandru CĂLINESCU

Distrugerea statuilor

Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

De ce este atât de aspru Postul Mare?

pr. Constantin STURZU

De ce este atât de aspru Postul Mare?

Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

pulspulspuls

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri