Casa Pătrată se închide. Prefectura și Consiliul Județean caută spații să se mute

vineri, 22 martie 2024, 02:50
4 MIN
 Casa Pătrată se închide. Prefectura și Consiliul Județean caută spații să se mute

Constructorul încă nu a finalizat graficul lucrărilor de renovare energetică a clădirii, dar locatarii Palatului Administrativ au fost sfătuiți să fie pregătiți să se mute. În acest caz, cel mai mare efort va trebui să fie depus de Consiliul Județean, ale cărui birouri ocupă mai mult de două treimi din clădire.

 

Renovarea Casei Pătrate va începe în mod cert după alegerile din 9 iunie. Prefectul Bogdan Cojocaru este convins că instituția pe care o conduce va prinde cele două rânduri de alegeri – locale și europarlamentare – în sediul de la „Kilometrul 0” al Iașului.

Amintim că, la sfârșitul anului trecut, Instituția Prefectului a prins un ultim tren pentru renovarea vechii clădiri, adică fonduri din Planul Național de Redresare și Reziliență. Pentru 44,43 milioane de lei (fără TVA), firma câștigătoare a licitației (Katar Conneg SRL) urma să realizeze partea de proiectare în aproximativ două luni, durata lucrărilor propriu-zise fiind estimată la 20 de luni. La trei luni de la semnarea contractului, proiectarea a ajuns în etapa obținerii avizelor și a autorizației de construire.

Cititi si: Casa Pătrată: evacuare iminentă, căutări frenetice. Nu se ştie încă unde vor fi duşi sutele de angajaţi de aici

Prefectul județului, Bogdan Cojocaru, ne-a spus că Instituția Prefectului – care deține clădirea în administrare – se va muta ultima din Palatul Administrativ, pe care îl va preda constructorului. Prefectul s-a arătat convins că alegerile vor găsi instituția în actualul sediu, iar Biroul Electoral Județean care va funcționa aici ca de fiecare dată când sunt alegeri își va încheia activitatea fără probleme (verificare voturi, soluționarea eventualelor contestații etc.).

Pe de altă parte, Bogdan Cojocaru a admis că și constructorul este condiționat de termenul de finalizare a lucrărilor, impus de regula PNRR care are data limită mijlocul anului 2026. Angajații Prefecturii se vor muta în spații alocate de Universitatea Tehnică, cel mai probabil împrumutate de la Facultatea de Mecanică.

Liniștea dinaintea șantierului

Mai complicată este situația pentru cel mai important chiriaș al Casei Pătrate. Consiliul Județean ocupă aproximativ două treimi din clădire, astfel că și găsirea unui spațiu corespunzător, și mutarea propriu-zisă reprezintă o provocare în toată regula. Vicepreședintele Marius Dangă ne-a spus că a început o prospectare a pieței, dar că speră că o parte din birouri va putea să rămână pe loc. El a adăugat că administrația județului s-a oferit să completeze renovarea clădirii vechi de peste 55 de ani cu o reconsolidare a ei, dar că încheierea unui parteneriat nu a fost posibilă.

Casa Pătrată necesită o renovare consistentă atât pe dinafară, cât și la interior

O altă instituție care funcționează în Casa Pătrată este Direcția Județeană de Statistică. Directorul executiv, Doina Pară, ne-a declarat că încă nu a fost identificat un spațiu unde să fie transferate personalul și documentele instituției, dar s-a arătat optimistă că, atunci când va fi dat semnalul de evacuare, nu vor fi probleme.

Cititi si: Evacuarea Casei Pătrate se amână: motive tehnice. Relocarea sutelor de angajați va dura 2 ani și jumătate

Problemele se conturează mai acut la Direcția Județeană pentru Cultură, Culte și Patrimoniu Cultural. Așa cum am relatat, veniturile mici au făcut ca direcția să mai funcționeze în prezent doar cu directorul și contabila. Cum Ministerul Culturii este cel mai sărac prin tradiție din tot guvernul, este greu de imaginat nu doar cum va fi completată schema de personal, dar mai întâi unde ar putea fi mutată arhiva avizelor date pentru orice lucrare de construcție, cine ar putea să o transporte și pe ce bani, cine să coordoneze acest transfer și, la fel de important, unde.

Șeful Direcției pentru Cultură a avizat șantierul, dar nu știe cum va părăsi clădirea

Și proiectul renovării energetice a Palatului Administrativ a trebuit să treacă prin Comisia Zonală a Monumentelor Istorice, pentru obținerea avizului. Într-o discuție cu reporterul Ziarului de Iași, directorul Bobi Apăvăloaei glumea pe un ton amar că va semna cu o mână avizul, iar cu cealaltă va trebui să închidă Direcția – lucru de altfel imposibil.

Pe lista ședinței de ieri a Comisiei Zonale s-au aflat și lucrările de restaurare a statuii ecvestre a lui Ștefan cel Mare (din fața Palatului Culturii), a ansamblului Mănăstirii Cetățuia, a imobilului aflat într-o stare avansată de degradare unde ar urma să fie amenajat un Muzeu al Copiilor (Păcurari 29), precum lucrările de modernizare a unor străduțe din centrul istoric al orașului (Zlataust, Aurora, Peneș Curcanul).

Cititi si: A treia oară, cu noroc? În sfârşit, o ofertă pentru renovarea Casei Pătrate. O licitaţie de 10 milioane de euro

Renovarea energetică a Casei Pătrate vizează reducerea cu peste 60 la sută a consumului de energie termică pentru încălzire, respectiv un consum de 30 la sută din surse regenerabile pentru încălzirea apei menajere și pentru iluminat – cu panouri solare cu tuburi presurizate, respectiv panouri fotovoltaice ce vor fi amplasate pe terasa clădirii. Va fi prima renovare a clădirii de la darea ei în folosință. 

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii