Casa Verde 2024: acumulatorii pot provoca incendii? Ce spun doi specialiști din Iași despre riscuri

luni, 30 septembrie 2024, 03:30
5 MIN
 Casa Verde 2024: acumulatorii pot provoca incendii? Ce spun doi specialiști din Iași despre riscuri

Odată cu deschiderea Programului Casa Verde Fotovoltaice 2024, multe persoane se întreabă cât de sigure sunt sistemele de stocare a energiei, mai ales acum că finanțarea de la stat de 30.000 de lei permite și instalarea de acumulatori, pe lângă panourile fotovoltaice. În condițiile în care unele persoane cred că acumulatorii ar putea provoca incendii, „Ziarul de Iași” a discutat despre acest subiect cu administratori ai firmelor de instalare din Iași, care vin cu clarificări.

Sesiunea de anul acesta a fost deschisă vineri, 27 septembrie, și va dura până pe 8 octombrie 2024, ora 10:00, fiind alocată câte o zi pentru fiecare regiune sau până la epuizarea bugetului aferent fiecărei regiuni. Astăzi, 30 septembrie, se pot înscrie în program persoanele fizice din Regiunea Centru, apoi urmează Regiunea Nord-Est (1 octombrie), Regiunea Sud-Est (2 octombrie), Regiunea Sud-Muntenia (3 octombrie), Regiunea București Ilfov (4 octombrie), Regiunea Sud-Vest (7 octombrie) și Regiunea Vest (8 octombrie).

 

Provoacă incendii sau nu sistemele de stocare a energiei?

Faptul că se pot monta și acumulatori cu bani de la stat este clar un avantaj pentru beneficiari, dar ridică și îngrijorări legate de siguranța acestor echipamente. „Ziarul de Iași” a discutat cu doi administratori ai căror firme se află pe lista instalatorilor validați în cadrul Programului Casa Verde 2024. Ei au spus că, deși acumulatorii folosiți în cadrul programului au sisteme de protecție împotriva incendiilor, există totuși riscuri dacă aceștia nu sunt montați corect, conform specificațiilor producătorului, lucrări de montare care trebuie făcute de personal calificat. Cu alte cuvinte, riscul principal de incendiu apare din cauza unei instalări incorecte, care ar putea duce la funcționarea necorespunzătoare a echipamentului. Totodată, echipamentele necertificate sau de calitate inferioară pot crește acest risc, de aceea este important ca beneficiarii să opteze pentru componente adecvate și de calitate bună.

Andrei Tăbăcaru, administratorul firmei Custom Technologies din Iași: „Există în piață o oarecare reținere a unor beneficiari vizavi de acumulatori, pentru că aceștia ar putea crea explozii sau incendii. Și este foarte bine că există, pentru că într-adevăr instalarea unor sisteme fotovoltaice cu acumulatori este mai pretențioasă și cu atât mai mult trebuie efectuată de persoane calificate ce utilizează echipamente de calitate. Din păcate, criteriile minime pentru echipamente din ghidul de finanțare sunt foarte permisive și vor putea fi instalate tot felul de baterii, în condiții nespecificate, însă beneficiarii trebuie să știe că utilizând baterii dedicate invertorului, instalate conform manualului producătorului, temerea că s-ar putea întâmpla ceva este nejustificată”, ne-a explicat Andrei Tăbăcaru.

Și Ionuț Chiriac, administratorul firmei Sun Power Center din Iași, avertizează și spune că, deși bateriile au sisteme de protecție împotriva incendiilor, riscuri minime de incendiu există dacă acestea nu sunt montate corect.

„Cu toate că bateriile/sistemele de stocare au toate protecțiile împotriva incendiilor, spre exemplu bateriile Huawei au patru sisteme de protecție împotriva autoaprinderii/ limitării arderii, dar ca orice sistem electric, mai ales la baterii, sunt riscuri minime de incendiu mai ales dacă nu sunt montate conform specificațiilor tehnice ale producătorului și de către personal calificat”, a precizat Ionuț Chiriac.

 

Finanțarea de la stat s-a majorat

„Banii de la stat nu sunt mai mulți, diferența de la 20.000 de lei la 30.000 de lei este dată de sistemul de stocare, care forțat acoperă cei 10.000 lei în plus față de celelalte sesiuni, în concluzie «bani mai mulți», beneficii mai multe”, a mai spus Ionuț Chiriac.

Firma pe care el o administrează are în portofoliu sisteme de la 5kW și până la 21kW. „Pachetul minim este de 5kW stocare cu invertor de 5kW, la care beneficiarul final trebuie să suporte doar 3.000 de lei din fonduri proprii, diferența este suportată de noi, apoi o decontăm de la Administrația Fondului pentru Mediu, la fel ca în sesiunile anterioare”, a precizat Ionuț Chiriac.

 

Șanse mari pentru facturi foarte mici la energie

Andrei Tăbăcaru spune că obligativitatea instalării acumulatorilor este o măsură binevenită în primul rând pentru beneficiari, pentru că le oferă posibilitatea de a fi independenți energetic în adevăratul sens al cuvântului.

„Dacă până acum aceștia injectau în rețea surplusul de energie produs de sistemul fotovoltaic și ulterior se făcea o compensare cu energia consumată din rețea în niște condiții nu tocmai clare sau nu tocmai convenabile pentru utilizatorul final, din momentul în care sunt instalați acumulatori, aceștia vor putea fi folosiți pentru a stoca energia pentru a fi utilizată atunci când sistemul nu produce, de exemplu noaptea. În plus, având acumulatori și un invertor corespunzător, se poate asigura energia electrică și în timpul unei pene de curent la rețea. În al doilea rând, stocarea individuală rezolvă o problemă care s-a extins odată cu creșterea numărului de prosumatori, anume solicitarea la maximum a rețelei de distribuție. Am avut numeroși beneficiari care s-au confruntat cu probleme legate de creșterea tensiunii în rețeaua de distribuție, aceasta fiind un efect direct al creșterii numărului de prosumatori care injectează în rețea”, ne-a explicat administratorul firmei ieșene Custom Technologies.

 

Cu ce ofertă vine în cadrul Programului Casa Verde Fotovoltaice firma pe care Andrei Tăbăcaru o conduce:

„Am reușit în urma negocierilor cu furnizorii noștri să obținem prețuri de achiziție foarte competitive care ne permit să ieșim în piață cu un sistem care să acopere necesarul de energie al majorității solicitanților, achitând doar contribuția minimă. Vom propune un sistem fotovoltaic având putere instalată a panourilor de minimum 6 kW, invertor de 6 kW și capacitate de stocare de peste 6 kW, pentru care se achită în plus față de finanțarea de la stat doar 3.000 de lei, fără niciun compromis legat de calitatea echipamentelor. Spre exemplu, pentru o siguranță maximă în exploatare vom utiliza acumulatori de tipul High Voltage, având același producător ca invertorul, ceea ce asigură o comunicare optimă între echipamente și o funcționare fără cusur”, ne-a spus Andrei Tăbăcaru.

 

Când se pot înscrie ieșenii în Programul Casa Verde

La nivelul Regiunii Nord-Est, care cuprinde județele Iași, Bacău, Botoșani, Neamț, Suceava și Vaslui, perioada de înscriere pentru persoane fizice este mâine, 1 octombrie, bugetul alocat fiind de 319,38 mil. lei. Unitățile de cult din toate regiunile se pot înscrie în program pe 9 octombrie 2024, bugetul alocat fiind de 20,1 mil. lei. Bugetul total al Programului Casa Verde Fotovoltaice din acest an este de 2 mld. lei.

 

Citește și: 

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii