anunturi
grandchef
Mineralia
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

Căsătoria între persoane de acelaşi sex, supusă referendumului în Cuba

GALERIE
cuplu-lesbiene-cuba
 • cuplu-lesbiene-cuba
- +

Căsătoria între persoane de acelaşi sex, dar şi maternitatea surogat şi filiaţia extinsă: cubanezii votează, duminică, la referendum un nou Cod al Familiei, un text foarte avansat în ceea ce priveşte drepturile şi care face obiectul reticenţelor.

Peste opt milioane de cubanezi sunt chemaţi să răspundă da sau nu la o singură întrebare: „Sunteţi de acord cu Codul familiei?” Secţiile de votare vor fi deschise între orele 7:00 şi 18:00, ora locală (11:00 - 22:00 GMT).

Noua lege defineşte căsătoria ca fiind uniunea a "două persoane", care legalizează căsătoria între persoane de acelaşi sex şi adopţia de către cuplurile de acelaşi sex.

Pe lângă întărirea drepturilor copiilor, vârstnicilor şi persoanelor cu dizabilităţi, codul introduce posibilitatea recunoaşterii legal a mai multor taţi şi mame, pe lângă părinţii biologici, precum şi maternitatea surogat nonprofit.

Câteva dintre aceste subiecte rămân sensibile în Cuba, într-o societate încă cufundată în machism şi al cărei guvern comunist a ostracizat homosexualii în anii 1960 şi 1970.

Cu toate acestea, în ultimii douăzeci de ani, atitudinea autorităţilor faţă de homosexuali s-a schimbat semnificativ, iar votul „da” a făcut obiectul unei intense campanii oficiale.

"Codul familiei stabileşte mai presus de orice respect pentru fiinţe umane, respect pentru fiecare şi pentru toţi. Recunoaştem şi acceptăm diferenţele care există deja în societatea noastră", a insistat preşedintele Miguel Diaz-Canel.

În America Latină, căsătoria între persoane de acelaşi sex este legală doar în şapte ţări şi mai multe state mexicane. Maternitatea surogat este autorizată doar în două state mexicane.

În 2019, guvernul cubanez a încercat să introducă căsătoria între persoane de acelaşi sex în noua Constituţie, înainte de a da înapoi în faţa criticilor din partea Bisericii catolice şi evanghelice.

Conferinţa Episcopilor a reamintit recent opoziţia faţă de mai multe articole: adopţia de către cuplurile homosexuale, maternitatea surogat şi parenitatea extinsă. "Este lipsit de etică să recunoaştem ca fiind potrivită "sarcina solidară", când o femeie care poartă un copil în pântece timp de nouă luni trebuie să-l dea altora imediat după naştere”, au denunţat episcopii.

Timp de câteva luni, textul a făcut obiectul unei ample consultări populare, cu 79.000 de întâlniri, care au adus modificări de 48%. Cu toate acestea, caracterul larg al textului cu peste 500 de articole ar putea alimenta votul negativ sau abţinerea, unii alegători spunând, de exemplu, că sunt în favoarea căsătoriei egale, dar împotriva adopţiei.

Este pentru prima dată când cubanezii sunt chemaţi să voteze da sau nu pentru o lege, referendumul fiind până acum rezervat textelor constituţionale.

Într-un context de criză economică profundă şi emigraţie masivă şi la mai bine de un an de la demonstraţiile istorice din iulie 2021 care cer mai multă libertate, unii alegători ar putea fi tentaţi să se abţină sau să voteze în semn de protest, notează AFP.

Legea va intra în vigoare a doua zi după rezultate dacă obţine mai mult de 50% din voturi.

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Ascensiunea Dreptei. Liberali, iliberali, populişti (I)

Alexandru LĂZESCU

Ascensiunea Dreptei. Liberali, iliberali, populişti (I)

Chiar şi în această perioadă de criză economică severă valorile culturale vor ocupa un rol tot mai proeminent în disputele politice şi electorale din spaţiul occidental.

opinii

Aisbergul cunoaşterii umane şi mecanismele istoriei

Nichita DANILOV

Aisbergul cunoaşterii umane şi mecanismele istoriei

Da, istoria o scriu învingătorii, dar o scriu şi istoricii. Uneori chiar şi poeţii. Şi când spun aceasta, gândul îmi zboară la Homer. Poate că nici aheii, nici troienii nu a fost atât de viteji pe câmpul de luptă cum apar în scrierile sale. Homer a prezentat faptele prin prisma sa poetică. De aici şi toată grandoarea şi măreţia ce sfidează veacurile.

Despre competitivitatea digitală a României

Ciprian IFTIMOAEI

Despre competitivitatea digitală a României

Ţara noastră rămâne în urmă pentru mai mulţi indicatori din categoria „capitalul uman”, având un nivel foarte scăzut de competenţe digitale de bază în comparaţie cu media UE. În ceea ce priveşte aspectele pozitive menţionate în Raportul DESI faţă de România se remarcă poziţiile înalte privind proporţia de femei specialişti în TIC la angajare (locul 2) şi absolvenţi TIC (locul 4) în UE-27.

Porumbeii şi planeta

Michael ASTNER

Porumbeii şi planeta

Mă duc la cumpărături. Ajuns la intersecţia Lidl - Policlinica Galata, văd o femeie mai în vârstă care tocmai se pregătea să hrănească... porumbeii. Care porumbei, zeci, poate chiar sute (s-a format un stol uriaş în zonă, stol ce acum câţiva ani nu exista), evident că au început să coboare şi să se adune pe terenul viran dintre trotuar şi gardul Policlinicii. 

pulspulspuls

Încă o poză care face cât o mie de cuvinte, de astă dată de la USR Iaşi

Încă o poză care face cât o mie de cuvinte, de astă dată de la USR Iaşi

Iată o poză care face cât o mie de cuvinte, stimaţi telespecatori şi veţi vedea imediat de ce. Avem aici o desfăşurare de forţe a echipei USR cu ocazia sărbătoririi Zilei Naţionale, prilej după cum ştim de defilare pentru public cu armată, avioane şi tromboane, dar, în acelaşi timp, este şi un prilej pentru partide ca să-şi arate muşchii. 

Caricatura zilei

Motorul Iubi

Editia PDF

Bancul zilei

Tata, tata! Avem lupi în bloc? Nu, puiule, vecinii îsi citesc facturile la curent si gaze!

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.