Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

sambata, 30.03.2024

A îngheţat total piaţa imobiliară în unul dintre cele mai mari oraşe din proximitatea războiului

Case şi apartamente din Iaşi "lovite" de bombele războiului din Ucraina

GALERIE
cartier_case
  • cartier_case
- +

Teama de război şi proximitatea cu zona de conflict au pus efectiv pe chituci piaţa vânzărilor de locuinţe de la Iaşi. Fenomenul, resimţit în întreaga ţară, e confirmat de agenţiile imobiliare din Iaşi, unul din cele mai mari oraşe din proximitatea graniţei ucrainene. Specialiştii locali în vânzarea şi cumpărarea de imobile spun că, în acest moment, le este imposibil să îşi dea seama care vor fi tendinţele, că nu ştiu la ce să se aştepte, în condiţiile în care nu s-au mai confruntat până acum cu o pandemie, peste care să se suprapună frica de război. Nimeni nu mai vrea să vândă, toţi se abţin să cumpere: pe fondul acestei amânări, la Iaşi nu se mai tranzacţionează decât ceea ce nu suferă amânare. „Telefonul nu mai sună”, ne spune, exasperat, unul dintre jucătorii importanţi de pe piaţa Iaşului. Ce se va întâmpla însă cu preţurile? Ce spun specialiştii: notari, agenţi, patroni?

Notarii din Iaşi, cei care autentifică actele de vânzare-cumpărare a imobilelor, susţin că sunt fluctuaţii, dar se tem să le pună pe seama unui anumit fenomen.

“Sunt nişte fluctuaţii, am vorbit şi cu colegii mei, dar nu atât de mari. Iar fluctuaţiile nu sunt neapărat din cauza războiului, mai degrabă scumpirea materialelor de construcţii poate duce la fluctuaţii pe piaţa imobiliară”, crede Traian Irimia, purtătorul de cuvânt al Camerei Notarilor Publici Iaşi.

Agenţii imobiliari, cei aflaţi “în prima linie” pe piaţa tranzacţiilor de locuinţe, îl contrazic însă categoric pe reprezentantul notarilor din Iaşi. Răzvan Budean, de la agenţia Răzvan Paul Imobiliare (imobiliaris.ro), spune tranşant: “Telefonul nu mai sună... Nu mai sună aşa cum suna acum 2-3 luni. Nu am mai trecut prin aşa ceva niciodată, din pandemie în frica de război. Sunt foarte mulţi care nu vând sau nu cumpără din motivul ăsta”.

O altă agenţie se plânge că, până de curând, vindea 35 de apartamente pe lună, iar acum, în ultima lună, abia a reuşit să vândă două locuinţe.

Iar un al treilea şef de agenţie imobiliară, care preferă să nu-şi dea numele, de teamă să nu întărească sentimentul de frică al potenţialilor cumpărători, spune la rândul său că au scăzut dramatic vânzările şi că oamenii “preferă să-şi conserve banii” până când conflictul din Ucraina va permite persoanelor interesate de vânzarea sau de cumpărarea de apartamente să-şi facă planuri pe termen lung.

„Oamenii îşi ţin banii, să aibă rezerve în caz că vor fi forţaţi să plece”

Răzvan Budean confirmă frica oamenilor de a investi acum într-o locuinţă: “E un caz fericit dacă un agent vinde unul, două apartamente pe lună. Nu se mai ajunge la recordul ăsta. Oamenii îşi ţin banii, nu cumpără, să aibă rezerve în caz că vor fi forţaţi să plece”.

Budean este însă de părere că preţurile reîncep să se aşeze, să revină la niveluri normale, sănătoase:

“Ce am sesizat eu personal este că preţurile au scăzut, sunt anumite proprietăţi care au revenit la preţurile de acum 3-4 luni. Dacă, acum jumătate de an, un apartament cu două camere, nu neapărat unul central, se vindea cu 65-70 de mii de euro, la începutul anului, preţul pentru acelaşi tip de apartament era în jur de 80 de mii de euro. Ca trend, nu cred că preţurile locuinţelor vor mai creşte, ci că se vor aşeza la un nivel normal. Pentru că, în ultima vreme, locuinţele vechi costau la fel ca cele noi, de exemplu. Eu cred, e o părere personală, că preţul locuinţelor noi va rămâne la nivelul actual, iar cel al locuinţelor vechi va scădea”.

În februarie, înainte de izbucnirea conflictului din Ucraina, Wall-Street Romania observa, citând un raport realizat de imobiliare.ro, că “preţurile solicitate pentru apartamentele noi şi vechi scoase la vânzare s-au majorat, la nivel naţional, cu 0,8%, suma medie solicitată la nivel de ţară ajungând la 1.609 de euro pe metru pătrat util la finele lui februarie, faţă de 1.596 de euro pe metru pătrat la finele lui ianuarie. Comparativ cu perioada similară din 2021, când un apartament putea fi achiziţionat cu 1.358 de euro pe metru pătrat, valoarea actuală este cu 18,5% mai mare”.

În Iaşi, creşterea medie a preţurilor pentru apartamentele noi şi vechi scoase la vânzare a fost mai mare decât media pe ţară, de 1,8% în luna februarie, de la 1.214 la 1.236 de euro pe metru pătrat.

“Comparativ cu perioada similară din 2021, când valoarea medie de listare a unui apartament era de 1.070 de euro pe metru pătrat, nivelul actual de preţ este cu 15,5% mai mare. Luna trecută, locuinţele din blocurile vechi s-au apreciat cu 1,5%, de la 1.223 la 1.241 de euro pe metru pătrat. Pe segmentul apartamentelor noi a avut loc o creştere de 2,1%, de la 1.209 la 1.234 de euro pe metru pătrat. În urma acestor evoluţii, apartamentele vechi au ajuns să fie uşor mai scumpe decât cele din cadrul noilor ansambluri rezidenţiale”, se mai arată în raportul de pe imobiliare.ro.

Cum s-a simţit războiul

Creşterea din februarie s-ar fi oprit brusc, odată cu declanşarea războiului, susţine Sorin Greu, vicepreşedintele Federaţiei Patronatelor Societăţilor din Construcţii (FPSC).

„În ultimele două săptămâni se simte o scădere a interesului pentru achiziţii de apartamente. Noi am constatat chiar scăderea cu aproape 70% a accesărilor de pe site-urile dezvoltatorilor”, a afirmat la jumătatea lunii martie vicepreşedintele FPSC.

Potrivit site-ului Economica, Sorin Greu a menţionat că în primele două săptămâni (n.r. - din martie) mulţi dezvoltatori imobiliari au decis de asemenea să pună „în stand-by” proiecte imobiliare, iar „consecinţele sunt negative în primul rând pentru proiectele în derulare, pentru că nu se mai ating parametrii de vânzări şi apar dificultăţi în relaţia cu finanţatorii. Sigur, sunt foarte multe proiecte (...) care momentan au rămas în stand-by, cel puţin în ultimele 2-3 săptămâni, foarte mulţi dezvoltatori se gândesc dacă mai accesează o finanţare, dacă mai demarează proiectul”.

Răzvan Budean crede că, “în ce priveşte ansamblurile rezidenţiale aflate acum în construcţie, dezvoltatorii sunt acolo în plină desfăşurare, nu mai pot să se oprească. Dar nici nu se mai încep multe proiecte noi. Mă îndoiesc că în ultima lună s-au dat foarte multe autorizaţii de construcţie”.

Creşterea preţurilor la materialele de construcţii, împreună cu frica de război, au împins în corzi dezvoltatorii imobiliari şi la Iaşi, unde mai multe ansambluri rezidenţiale sunt în plină etapă de construire. Doar pe Imobiliare.ro sunt prezentate 14 astfel de ansambluri, din care doar două ar fi finalizate.

Proiecte finalizate:

•        ansamblul rezidential Complex Zorilor, din zona Tatarasi, care oferă apartamente cu 4 camere, având suprafaţa de 190,20 mp fiecare, la preţul de 262.476 de euro şi

•        ansamblul rezidential ESQ Village 3, în Galata – care oferă tot apartamente cu 4 camere, dar cu suprafeţe între 113 mp - 200 mp, la preţuri care pornesc de la 110.000 de euro şi ajung până la un sfert de milion de euro.

În acest an, alte şapte ansambluri rezidenţiale urmează să fie finalizate:

•        martie 2022 - ansamblul rezidenţial Veneţia Residence, înTătăraşi – oferă apartamente de 1 - 4 camere, cu suprafeţe între     40 mp şi 95 mp şi preţuri cuprinse între 47.200 € - 105.800 €,

•        mai 2022 - Cartierul Francez, în zona de Nord a Iaşului – ansamblu rezidenţial cu apartamente care au 3, 4 sau 5 camere de 115 mp - 166 mp şi preţuri între 99.000 € - 155.000 €,

•        iunie - ansamblul reziden’ial Arona Homes, zona Moara de Vânt, va oferi apartamente cu 5 - 6 camere de 230 mp - 252 mp şi preţuri până spre jumătate de milion de euro (419.070 € - 475.500 €),

•        în octombrie - ansamblul rezidenţial Azimut Copou – va vinde penthouse-uri de 185,80 mp - 282,55 mp la preţuri cuprinse între 323.110 € - 436.790 €,

•        în decembrie - ansamblul rezidenţial Contemporan Residence, din Păcurari – va scoate la vânzare apartamente de 1 - 3 camere, cu suprafeţe de 39 mp - 72 mp şi preţuri cuprinse între 46.800 € - 86.400 €,

•        tot în decembrie, ansamblul rezidential Roca Villas, din Miroslava, ar trebui să finalizeze lucrările la construcţia apartamentelor sale de 4 camere, cu suprafeţe între 133 mp - 172 mp şi preţuri care pornesc de la 189.500 € şi ajung la 232.000 €,

•        iar în Nicolina, tot în ultima lună din 2022, ar trebui să se inaugureze Nicolina Urban Residence, complex rezidenţial cu apartamente de 1-2 camere, cu suprafeşe de 37,65 mp - 53,30 mp şi preţuri cuprinse între 56.775 € şi 79.950 €

Alte cinci ansambluri rezidenţiale ar urma să fie finalizate anul viitor, două în iunie 2023, unul în iulie, unul în septembrie şi unul în decembrie:

•        iunie 2023 - Comat Towers, zona Dacia, 1 - 4 camere, 37 mp - 96 mp, 48.900 € - 124.900 €,

•        iunie 2023 Silk District, zona Baza 3, 3 - 4 camere, 71 mp - 118 mp, 106.000 - 195.000 euro,

•        iulie 2023 - Greenfield Copou, care se promovează cu amplasamentul său, astfel: „În apropierea Grădinii Botanice, “plămânul verde al Iaşului”, contruim GREENFIELD COPOU , unul dintre cele mai mari ansambluri rezidenţiale sustenabile din Moldova, cu peste 1.000 de apartamente”, va vinde apartamente cu 1 – 3 camere, cu suprafeţe între 58 – 106 mp şi preţuri între 80.341 euro şi 170.493 euro.

•        septembrie 2023 - ansamblul rezidential Iasi, zona Nicolina 1 - 3 camere, 42,10 mp - 97,60 mp, 51.900 € - 119.900 €,

•        decembrie 2023 - ansamblul rezidential Royal Town Copou, 2 - 3 camere, 46,33 mp - 89,08 mp, 46.500 € - 89.000 €. (Cristina PETRACHE)

Citeşte şi: Prăbuşire istorică la Primărie: cele mai puţine autorizaţii din ultimii 15 ani

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Mai este de lucru la naţională

Nicolae GRECU

Mai este de lucru la naţională

Cum şi când va decurge lucrul ăsta rămâne un mister. Deocamdată, misterul Ianis Hagi s-a elucidat parţial.

opinii

Manolescu

Eugen MUNTEANU

Manolescu

Vestea morții lui Nicolae Manolescu a fost pentru mine, cred că și pentru mulți alții, o surpriză totală, într‑atât de mult ne obișnuiserăm să îl considerăm nemuritor!

Spaţiul sacru (4)

arh. Ionel OANCEA

Spaţiul sacru (4)

O dată cu construirea Palatului Patriarhiei în anul 1907, utilizarea betonului armat s-a generalizat şi în România. O problemă specifică a arhitecturii româneşti cu structuri din acest material atât de versatil este legată de expresivitate. De cele mai multe ori structura de beton armat a fost ascunsă vederii şi în puţine cazuri s-a pus în valoare specificitatea noului material de construcţie. 

Distrugerea statuilor

Alexandru CĂLINESCU

Distrugerea statuilor

Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

pulspulspuls

De râsul curcilor: filială ieşeană de partid îşi caută lider pe Facebook

De râsul curcilor: filială ieşeană de partid îşi caută lider pe Facebook

Au echipa, dar nu au şef, cum ar veni. Iacătă un anunţ apărut zilele astea pe un grup de facebook din Podu, stimaţi alegători! Asta e de râs, dar haideţi să vă spunem şi partea care ar putea fi de plâns! 

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri