Casele din baloţi de paie - călduroase, romantice, dar şi ieftine
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi

miercuri, 08.12.2021

Casele din baloţi de paie - călduroase, romantice, dar şi ieftine

GALERIE
casa baloti paie2
  • casa baloti paie2
- +

Construite din materiale naturale, bune pentru mediu şi pentru organismul uman, disponibile la preţuri accesibile, casele din baloţi de paie sunt un trend destul de popular printre pasionaţii de locuinţe eco, cu consum redus de resurse. 

Află din acest articol cât de rezistentă este o astfel de construcţie şi dacă merită să o ai în vedere ca opţiune. Ieftină, călduroasă, romantică şi ecologică, casa din baloţi de paie reprezintă o opţiune rentabilă pentru cei care nu au resursele financiare necesare pentru o alternativă modernă şi sunt dispuşi să îngrijească cu atenţie pereţii şi acoperişul.

Ce este casa din baloţi de paie

Folosită cu succes încă de acum 100 de ani pe teritoriul statului Nebraska, tehnica construcţiei de case cu baloţi de paie este cel mai adesea asociată cu un buget foarte limitat, similar conceptului de casă din chirpici. Un alt trend vine însă puternic din spate, cel al caselor eco, care scoate la iveală avantajele materialelor simple, tradiţionale, faţă de cele moderne şi transformă încet, dar sigur, acest tip de casă într-o soluţie de ultimă generaţie.

Baloţii de paie sunt folosiţi în general în concept pentru a umple structura din lemn a casei, suficient de rezistentă pentru a susţine acoperişul şi pereţii. Pot fi utilizaţi însă şi pentru a construi pereţi portanţi, greutatea acoperişului fiind în acest caz suportată de baloţi, deşi această variantă se utilizează mai rar. Pe scurt, o casă confecţionată din baloţi are o fundaţie confecţionată din lut sau din beton, cu structura din lemn şi pereţii umpluţi cu baloţi presaţi. Baloţii pot fi utilizaţi şi pentru termoizolarea acoperişului.

Avantajele unei case din paie

Deşi la prima vedere pot să pară un material de construcţie nu tocmai de preferat, baloţii au caracteristici tehnice foarte potrivite pentru acest rol. Pe lista avantajelor de care beneficiezi, optând pentru o astfel de casă, se numără: pereţi care respiră eficient, fără risc de mucegai şi igrasie; preţ mai mic decât pentru o casă din materiale moderne; poate fi upgradată uşor la nivelul de casă pasivă; oferă rezistenţă bună la cutremur.

Dezavantajele baloţilor de paie

Construcţia unei case din baloţi de paie nu înseamnă doar beneficii şi avantaje, ci şi puncte slabe pe care este bine să le cunoşti, pentru a preveni problemele care pot să apară pe baza lor: baloţii sunt sensibili la umezeală, motiv pentru care ai nevoie de o şarpantă lungă, care să îi protejeze de apa scursă de pe acoperiş, un soclu înalt, care ţine la distanţă apa de la sol şi o tencuială bine făcută şi reparată la fiecare doi ani. Pe de altă parte, dacă nu ai o sursă de paie în apropiere, preţul transportului poate fi destul de mare. Nu poţi folosi gresie, faianţă, tencuieli pe bază de ciment sau vopsea lavabilă la finisaje, pentru că împiedică circulaţia aerului şi predispun baloţii din pereţi la umezeală. De asemenea, în baie, se recomandă un zid suplimentar din cărămidă arsă, pentru a face faţă bine la mediul bogat în vapori de apă.

Cum amenajezi o casă din baloţi

Spre deosebire de pereţii din zidărie, cei din baloţi nu susţin la fel de bine corpurile suspendate de mobilier şi tot ce trebuie montat în perete sau pe perete trebuie gândit dinainte, pentru că va necesita structuri suplimentare din lemn, la nivelul peretelui sau al acoperişului. Cei mai mulţi care caută case ecologice ieftine nu dispun de un buget prea generos şi se vor orienta către opţiuni cu dimensiuni medii sau mici. Un dezavantaj pe care trebuie să îl ai în vedere în acest caz este faptul că suprafaţa pereţilor din baloţi este ceva mai greu de îndreptat decât în cazul unei case în care foloseşti panouri de rigips iar, într-o suprafaţă mică, denivelările şi colţurile rotunde tind să consume din spaţiul vizual. Pentru a obţine un rezultat cât mai bun, baloţii trebuie tunşi cu grijă şi răbdare şi acoperiţi cu plasă, care ajută la fixarea mai eficientă a tencuielii.

Când evaluezi cât costă să construieşti o casă mică din baloţi, ia deci în considerare angajarea unui om cu experienţă la tencuit, care să îţi poată aduce pereţii la o formă cât mai aproape de perfecţiune, cu suprafaţa dreaptă, fără umbre. Finisează pereţii cu var obişnuit, care va permite baloţilor să respire, pentru a menţine umiditatea la un nivel cât mai redus, şi tâmplărie din lemn masiv. Principalele elemente care consumă din spaţiul util interior într-o casă mică sunt uşile, care anulează zona de care au nevoie pentru a se deschide. Într-un astfel de spaţiu se recomandă aşadar orientarea către cele mai practice uşi glisante, care să separe eficient încăperile, reducând în acelaşi timp la minim consumul de spaţiu. Unul dintre avantajele unei case mici, construită de la zero, este că poţi opta pentru geamuri de dimensiuni generoase.

Casa din baloţi se încălzeşte destul de uşor, mai ales dacă vorbim de suprafeţe de 50 - 60 mp, iar ferestrele mari vor fi o problemă mai mică la acest capitol, decât în cazul unei case de zidărie, aducând însă un plus de lumină şi spaţiu vizual pentru care vei fi recunoscător. Aşadar, te tentează o casă din baloţi de paie? Sunt multe păreri pro, dar şi unele contra, însă per total, punând la un loc tradiţia şi tehnicile de construcţie moderne poţi crea o casă economică, ecologică, confortabilă şi rezistentă, potrivită pentru familia ta.

 

 

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Întâlnire online între democraţii

Lucian DÎRDALA

Întâlnire online între democraţii

Deocamdată, administraţia Biden nu doreşte decât să reafirme leadership-ul american în spaţiul pe care mass media încă îl numeşte „lumea liberă”. Este greu de crezut că, în acest moment, Statele Unite au capacitatea ori dispoziţia să exercite presiuni semnificative asupra participanţilor mai puţin merituoşi, şi cu atât mai puţin asupra statelor neinvitate la summit, cum ar fi Turcia.

Filmuletul zilei

opinii

Identităţi în oglindă (II)

Florin CÎNTIC

Identităţi în oglindă (II)

Nimic mai firesc cu ocazia Zilei Naţionale decât o discuţie despre ce înseamnă „să fii român”. Evreu român.

Istoria (sau isteria) unui boxer

Radu PĂRPĂUȚĂ

Istoria (sau isteria) unui boxer

Era pe vremea lui Ceaşcă un boxer sas pe care-l chema Stumpf, ne spunea Ghiţă Mutu din plutonul nostru Ghiţă intrase la facultatea de textile de la Cisnădie, de unde ştia povestea cu Stumpf, care era de fel de pe acolo. 

Ministere „croite” şi răscroite

Nicolae CREŢU

Ministere „croite” şi răscroite

Mai mult decât oriunde altundeva, cel puţin pe aici, prin Europa, la noice declară „liderii” politichiei trebuie dat „la întors”, pe reversul de biată, mai dosnică, retorică a asigurărilor „liniştitoare” puse în circulaţie publică, mediatică. 

pulspulspuls

Iaca ce aranjamente mai pun la cale nea Măricel şi mister Ciorăpel!

Iaca ce aranjamente mai pun la cale nea Măricel şi mister Ciorăpel!

Pentru că tot am deschis ieri pârtia din acest sezon de iarnă cu ce se mai vorbeşte în lumea halatelor albe ca zăpada din târg, povestindu-vă cum s-a bătut palma ca mister Bazil Usturoi să rămână şef acolo unde est, şi pentru că vine vorba aşa de rar despre treburile astea extra-Covid din domeniu, am zis că numai bine să vă mai spunem una scurtă dar vioaie pe azi, că tot e miercuri, zi de post fără nicio dezlegare, nici la peşte, nici la vin sau undelemn. 

Caricatura zilei

Lapoviță

Editia PDF

Bancul zilei

- "Pentru o digestie buna beau bere. Daca nu am pofta de mâncare, beau vin alb. Daca am tensiunea scazuta, beau vin ros (...)

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.