Cassian Maria Spiridon, premiat în China la un festival de poezie
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

duminica, 17.01.2021

Cassian Maria Spiridon, premiat în China la un festival de poezie

GALERIE
Cassian Maria Spiridon
  • Cassian Maria Spiridon
- +

Cassian Maria Spiridon, preşedinte al Uniunii Scriitorilor din România - Filiala Iaşi, poet şi eseist ieşean, a fost recompensat cu Marele Premiu al Festivalului de Poezie de la Tianshui (provincia Gansu), evenimentul fiind dedicat celor mai importanţi poeţi antici chinezi, Li Bai şi Du Fu. Festivalul se află la cea de-a treia ediţie, în acest an, organizatorii luând decizia să acorde un Mare Premiu pentru activitatea literară unui poet străin.

La festivitatea de decernare a premiilor au fost prezente oficialităţile din Tianshui, alături de un public format din peste 3.000 de persoane. „Acest premiu bineînţeles că mă onorează, Li Bai şi Du Fu fiind pentru chinezi ceea ce este Eminescu pentru literatura română. Mă onorează pe mine şi onorează literatura română. Este o recunoaştere a poeziei pe care o scriu eu de către juriul acestui mare festival. Sunt copleşit, nu am nicio vină că am luat acest premiu decât că am scris poezii. Iar acest eveniment este unul de o mare amploare, asemănător cu evenimentul de decernare a premiilor Oscar. Un eveniment foarte bine organizat şi foarte serios, iar aceasta a fost prima ediţie în care s-a dat un premiu internaţional, până acum premiile fiind acordate în interiorul Chinei“, a menţionat preşedintele filialei Iaşi a Uniunii Scriitorilor din România.

Poetul ieşean este cunoscut în China, creaţia sa literară fiind tradusă în limba chineză şi având în ultimii ani o serie de întâlniri cu poeţi chinezi în cadrul Festivalului de poezie „La Iaşi“. Cassian Maria Spiridon este preşedinte al Uniunii Scriitorilor din România (USR) - Filiala Iaşi, fiind reales anul acesta. A primit două premii USR pentru eseu, dar şi deţinător al Premiului „Mihai Eminescu“ decernat de Academia Română. Cassian Maria Spiridon a debutat în revistele Amfiteatru şi România literară încă din 1970, în prezent având zeci de volume de poezie şi esuri. 

 

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Primăvara din ianuarie

Nicolae GRECU

Primăvara din ianuarie

Pericolul de îngheţare şi pericolul de carantină pun în primejdie desfăşurarea Ligii I conform graficului.

Filmuletul zilei

opinii

Un corifeu al „gândirii politice corecte” - Noam Chomsky (I)

Eugen MUNTEANU

Un corifeu al „gândirii politice corecte” - Noam Chomsky (I)

Unul dintre cei mai proeminenţi promotori ai „corectitudinii politice”, ideologie larg răspândită în mediile academice şi în mass media occidentale, este lingvistul american Noam Chomsky. O parte din ideile sale politice sunt analizate în articolul de faţă.

Dar cine „le are cu Biserica”?

pr. Constantin STURZU

Dar cine „le are cu Biserica”?

Acum o lună, mai exact pe 16 decembrie, au fost publicate rezultatele unui sondaj realizat de Centrul de Cercetări Sociologice LARICS, în parteneriat cu Secretariatul de Stat pentru Culte şi cu Institutul de Ştiinţe Politice şi Relaţii Internaţionale (ISPRI) al Academiei Române. Desfăşurată sub titulatura „Barometrul vieţii religioase”, cercetarea vine să evidenţieze şi ce impact a avut, din perspectivă religioasă, 2020 (anul „pandemic”) asupra populaţiei. 

Filozofie coruptă

arh. Ionel OANCEA

Filozofie coruptă

Într-o viziune grosolană despre normalitate se poate aprecia că administraţia comunistă era mai funcţională ca cea de astăzi. Pentru obţinerea unui act administrativ puteai merge la audienţe la diverşi tovarăşi cu funcţii dispuşi, de regulă, să te asculte. Dacă nu, existau cel puţin două chei universale capabile să facă minuni, pachetul de Kent sau de cafea naturală. Ajuta, la fel de mult, nepotismul, cunoştiinţele, bunii amici din lanţul slăbiciunilor atât de bine surprins în celebra schiţă a lui Caragiale.

pulspulspuls

De ce se pregăteşte oare nea Măricel?

De ce se pregăteşte oare nea Măricel?

După ce l-a acuzat lumea că a plecat din Casa Pătrată cu gentoiul burduşit de like-uri şi urmaritori ai paginii oficiale de Facebook a instituţiei, îndensând totul apoi pe pagina lui de polkitician, iacătă că nea Măricel, fostul şef de judeţ, mai vbine cu o surpriză, şi tot în spaţiul virtual. 

Caricatura zilei

Mușchi

Editia PDF

Bancul zilei

In Antarctica s-a inregistrat cea mai scazuta temperatura de pe glob: -93,2 grade ...prin urmare va propunem sa ne reami (...)

Parteneri

Alte ziare locale

    Intrebarea zilei

    Relaxarea condițiilpr de deplasare în starea de alertă va duce la:

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.