De Business

Punem punctul pe știi

Casta executorilor si-a ferecat portile

Subtitlu

joi, 25 martie 2010, 20:56
3 MIN
 Casta executorilor si-a ferecat portile

Spune doar ca dupa examen, in ordinea mediilor, candidatii trebuie sa fie angajati de un cabinet. "Regulamentul acesta contravine codului Muncii" se apara seful Camerei Executorilor Iasi. Postul de stagiar scos la concurs pentru muncipiul Iasi a fost cerut de catre presedintele Camerei, iar acesta a luat deja sub aripa sa un om. 

 

Un tinar iesean care doreste sa participe la concursul de intrare in stagiatura pentru a deveni executor judecatoresc acuza reprezentantii Camerei Iasi ca i-au ingradit accesul la examen. Daniel Braileanu spune ca zilele trecute a solicitat reprezentantilor Camerei Judetene a Executorilor Judecatoresti Iasi informatii suplimentare despre concurs dar a fost "trimis la plimbare".

"Am solicitat doamnei Ana Maria Chirica sa-mi comunice numarul contului pentru a vira suma de 200 lei in vederea participarii la concursul din data de 15 aprilie 2010 pentru executori stagiari. Mi s-a spus ca daca nu sint «pe linga un executor» nu pot participa la acest concurs. I-am comunicat ca nu exista o asemenea prevedere in lege si am solicitat sa-mi explice in baza carei norme legale mi se impiedica accesul la acest concurs, dar a refuzat sa-mi puna la dispozitie aceasta informatie publica. Am sunat la Bucuresti la Uniunea Nationala a Executorilor Judecatoresti si mi s-a confirmat ca ceea ce se intimpla la Iasi este un abuz", se arata in plingerea depusa de Daniel Braileanu la Camera Executorilor Judecatoresti (CEJ) Iasi.

Una sustin executorii din Iasi, alta legea

In replica, reprezentantii CEJ Iasi spun ca la examenul de stagiatura nu se pot inscrie decit acele persoane care sint "agreate" de catre un executor. "Executorii nu sint obligati sa accepte pe oricine ca stagiar. Orice persoana care doreste sa intre in perioada de stagiatura in vederea dobindirii calitatii de executor judecatoresc mai intii trebuie sa caute un executor care sa-l accepte la stagiatura si apoi sa se inscrie la examen", explica Constantin Airinei, presedintele CEJ Iasi.

Legea il contrazice insa pe Airinei, in Regulamentul de aplicare a Legii nr. 188/2001 nu se prevede asa ceva. Mai mult, articolul 37 din Regulement prevede ca, ocuparea posturilor de executor judecatoresc stagiar se face, la nivelul intregii tari, in ordinea mediilor candidatilor, in functie de optiunile exprimate in cererea de inscriere. De asemenea, Articolul 37, lit. a,  prevede ca in termen de 20 de zile de la validarea rezultatelor sa fie incheiat contractul de munca intre executor si stagiar.

"Dar apoi ce o sa ne faca?"

Chiar daca legea prevede ca postul de stagiar pentru obtinerea calitatii de executor judecatoresc se ocupa in ordinea mediilor de la concurs, presedintele executorilor ieseni spune ca nu este morala.

"Prin emiterea acestei legi, ministerul nu a facut decit sa provoace animozitati. Un executor care are nevoie de un stagiar nu este obligat sa primeasca pe oricine in cabinetul sau, chiar daca acesta a obtinut la concurs nota 10. Regulamentul acesta contravine codului Muncii, care lasa libertatea angajatorului sa primeasca la munca pe cine doreste. Dumneavoastra primiti in casa pe oricine? O sa fim sanctionati disciplinar, dar apoi ce o sa ne faca? O sa ne intocmeasca dosar penal?", a spus presedintele executorilor judecatoresti din Iasi.

Cu alte cuvinte, Daniel Braileanu chiar daca va obtine nota maxima si i se va repartiza postul, acesta poate fi refuzat la stagiatura. Unul din cele patru posturi scoase la concurs, de catre Camera Iasi, pe data de 15 aprilie 2010, este in cadrul biroului executorului judecatoresc Constantin Airinei. Acesta spune ca are deja o persoana sub indrumarea sa. Intrebat care este numele posibilului stagiar, Airinei a refuzat sa ii divulge identitatea.

Cum se stabileste numarul de executori

In prezent, in cadrul Judecatoriei Curtii de Apel Iasi activeaza 16 cabinete de executori. Potrivit legii, stabilirea numarului de executori se face astfel incit la 15.000 de locuitori sa revina cel putin un post. In urma unui calcul matematic, la o populatie de peste 820.000 de locuitori cit are judetul Iasi ar trebui sa avem 55 de executori judecatoresti, adica de trei ori mai multi decit in prezent.

Scoaterea posturilor libere in cadrul stagiaturii se face in ultimul trimestru al fiecarui an, la propunerea birourilor executorilor judecatoresti.

Conform prevederilor, colegiul director al fiecarei Camere propune spre aprobare Consiliului Uniunii Nationale a Executorilor Judecatoresti numarul stagiarilor care pot fi angajati in anul urmator, lista fiind aprobata si de Ministerul Justitiei.

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii