Câștigătorii premiilor PIN Awards 2024. Echipele de robotică de la Liceul de Informatică au primit un premiu pentru întreaga activitate

sâmbătă, 25 mai 2024, 03:00
5 MIN
 Câștigătorii premiilor PIN Awards 2024. Echipele de robotică de la Liceul de Informatică au primit un premiu pentru întreaga activitate

Sub semnul educației, al cercetării pus în slujba comunității și al eforturilor de a crește starea de bine în regiunea Moldovei, Gala PIN Awards 2024 și-a desemnat joi seară câștigătorii, iar premiul pentru întreaga activitate a fost acordat echipelor de robotică de la Liceul de Informatică Grigore Moisil din Iași.

În total, 14 premii au fost acordate câștigătorilor, votați de un juriu din peste 90 de nominalizări. Iar dacă la edițiile precedente Gala PIN era dedicată industriei IT și de outsourcing, evenimentul din acest an a devenit mai cuprinzător, iar PIN Awards este de acum gala industriei tech din regiune.

Extinderea sferei de cuprindere a participanților la evenimentul organizat anual de ecosistemul PIN a fost salutat de participanți, care pledează tot mai vehement pentru acțiuni concrete pentru dezvoltarea Moldovei. Din ecosistemul PIN fac parte PIN Magazine, FabLab Iași, PIN Map Iași, People of Tech și People of Design Iași. Dan Radu, unul dintre fondatorii PIN, a anunțat încă de la începutul evenimentului lansarea unui nou proiect, Moldova Economică (revistă, emisiuni tv și podcasturi), proiect ce își propune să pledeze tocmai pentru dezvoltarea regională, pentru că:

„Dezvoltarea regiunii este chiar o problema națională. Statisticile din ultima vreme arată că diferența de dezvoltare dintre regiunea noastră și restul regiunilor a crescut, și nu a scăzut. Asta pentru că nu există niciun program de dezvoltare care să anuleze disparitățile de dezvoltare. Proiectul Moldova Economică urmărește să transforme dezvoltarea Moldovei într-o chestiunea care să stea într-un top al agendei naționale, al agendei politice, pentru că este nevoie și pentru că acum avem o șansă istorică, aceea de a intra într-o paradigmă economică, noi, regiunea noastră”.

„Cred că ar fi bine-venit ca după aceste evenimente frumoase, în care ne tot premiem unii pe alții, să venim și cu niște proiecte, cu niște obiective pentru anul următor, noi, comunitatea de business, prin care să ajutăm Iașul să crească. În ultima vreme am încercat sa fac eforturi în ceea ce privește aducerea împreună a universităților și a mediului de business, pentru că suntem cumva în urmă, și Timișoara muncește mai mult la acest capitol. Cred că noi, ca să supraviețuim ca și comunitate, mai ales că suntem cumva izolați, trebuie să ne îndreptăm mai mult spre consultanță, spre inovare, în aceste servicii de business, chiar și în IT. Și o putem face, pentru că avem universitățile aproape, avem un nou rector, domnul Maha, care este mult mai deschis la a colabora cu mediul de business”, a spus și Irina Butnaru, Romania Country Lead & General Manager Wipro, care a deschis seria discursurilor inspiraționale PIN Talk.

Premiile s-au acordat pe trei secțiuni, pentru Proiecte, Companii și Oameni. În cadrul secțiunii proiecte, au fost oferite șase trofee.

 • Education Initiative of the year a fost câștigat, conform organizatorilor, de Școala Informală de IT “prima și cea mai mare școală alternativă de IT din România, care de un deceniu a reușit să schimbe paradigma de învățare”, care după 10 ani de activitate a ajuns la 15.000 de absolvenți.
 • Top employer branding initiative – Ness România
 • Best tech initiative in Moldova – Clasa Viitorului. „Da, ne propunem să avem tehnologie în toate școlile, dar cel mai mult ne propunem să avem oameni care să vrea să miște lucruri din loc”, a spus în fața celor peste 230 de participanți reprezentanta câștigătoare a inițiativei din Republica Moldova.
 • Prize for the impact in community – a ajuns la echipa Genpact
 • CSR initiative of the year – Heaven Solutions
 • Office Development of the year – Continental Automotive Iași

În secțiunea “Companii” au fost acordate patru premii. Primul dintre acestea a fost câștigat de Apollo AI Technologies, un startup specializat în dezvoltarea de aplicații ce utilizează inteligența artificială și care a creat un chatbot dedicat medicilor diabetologi. Premiile și câștigătorii secțiunii dedicate companiilor sunt următoarele:

 • Start-up of the year – Apollo AI Technologies
 • New entrant of the year – HTSS
 • IT company of the year – HCLTech
 • Shared Services Center of the year – Conduent România

La secțiunea “People” s-au acordat premii pentru managerul anului și Femeia anului în Tech. Primul dintre aceste premii a fost câștigat de Daniel Groza, manager Continental Automotive Iași. “La Continental am ajuns la peste 3.000 de oameni, avem colegi care au roluri internaționale, conduc proiecte și echipe globale din Iași și nu în ultimul rând vreau să vă zic că avem colaborări importante cu universitățile din Iași” (…) „mă uit în sală și văd mulți dintre foștii noștri colegi, ceea ce înseamnă că avem o bun școală de management la Continental”, a spus nou-desemnatul manager al anului, Daniel Groza.

Cel de-al doilea premiu al secțiunii i-a fost acordat Irinei Butnaru, country manager Wipro.

“Eforturile sale de pionierat în outsourcing au creat un impact de durată în Iași, unde a dezvoltat și îndrumat peste 3000 de profesioniști. Este profund implicată în comunitate, în special în domeniul educației”, a motivat juriul acordarea acestui premiu.

În afara celor trei categorii din concurs, juriul a mai oferit două premii:

 • Premiul special al juriului, câștigat de comunitățile People of Design & People of Tech și
 • Premiul pentru întreaga activitate – acordat echipelor de robotică de la Liceul de Informatică Grigore Moisil din Iași – CyLiis și Peppers.

Înainte ca reprezentanții comunităților People of Design și People of Tech (Adrian Mironescu și Cristian Grăunte) să fie chemați pe scenă, a fost citită motivația juriului: “Acest premiu special este câștigat de cele mai active comunități locale din 2023, dedicate pasionaților de antreprenoriat, design și tehnologie. Prima comunitate a fost înființată acum 10 ani de către brand designerul Adrian Mironescu, iar pilonii de bază sunt inspirația, educația, conectarea și acțiunea. Cu peste 30 de evenimente organizate în 2023 și 2024, și mai bine de 50 de profesioniști invitați, aceste două entități partenere comunități au planuri de expansiune în alte localități precum Bacău și Suceava”.

Nu întâmplător, premiul pentru întreaga activitate a mers tot către o comunitate, formată din 70 de membri: cea a liceenilor din echipele de robotică ale Liceului de Informatică din Iași. Iar activitățile desfășurate de ei sunt numeroase și au ajuns la un număr mare de școli, a decis juriul, care a notat: „Palmaresul echipelor câștigătoare este plin de activități deosebite la nivel local, județean și național. Pe parcursul acestui an, echipa a coordonat activități prin care elevi din diferite medii de la școli primare, gimnaziale și de la licee au învăţat mai multe despre robotică și despre educația STEM (Știință, Tehnologie, Inginerie și Matematică), au dat startul campaniei „Dăruiește un robot”, prin care au dăruit kituri de robotică, și au inițiat un concurs de matematică, fizică și informatică, pentru a stimula pasionații de performanță din peste 53 de localități din România. Cele două echipe s-au calificat la MTI 2024, una dintre cele mai puternice competiții internaționale de robotică și vor merge în Maryland, Statele Unite ale Americii, la sfârșitul lunii iunie”.

Evenimentul s-a încheiat cu scena plină de liceeni pasionați de robotică, aplaudați de o sală plină de specialiști în domeniul TECH din Iași și din regiunea Moldovei. Gazda evenimentului desfășurat la Agora, solistul trupei Fără Zahăr, Bobi Dumitraș, a concluzionat: “Cu cei ca voi, știm că planeta este pe mâini bune”.

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii