Topul liceelor ieșene după mediile la bacalaureat. Sunt surprize!
Reamintim ca, anul acesta, colegiile iesene cu cele mai multe medii de 10 sunt, în ordine desc (...)
citeste totmiercuri, 29.06.2022
La Spitalul Clinic de Urgenţă „Sfântul Spiridon”, faptul că meseria de medic e brăţară de aur se adevereşte. După majorările salariale aplicate în sistemul sanitar, un medic primar de la Anatomie Patologică, care în plus este şi cadru didactic la Universitatea de Medicină şi Farmacie, are un salariu de bază brut de 20.237 de lei, mai mare decât al managerului spitalului. Cel puţin aşa arată grila de salarizare pe luna septembrie.
Top 5 lefuri „de milioane”
Cel mai mare salariu brut de la Spitalul „Sfântul Spiridon” este cel al şefului de la Anatomie Patologică. Potrivit grilei de salarizare pe septembrie, medicul primar Delia Ciobanu Apostol, care este şi şef de lucrări la UMF Iaşi, are un salariu brut de 21.249 de lei/lună, la care se adaugă şi un spor privind condiţiile de muncă de 55%, adică un plus de 11.687 de lei. Adică, direct în portofel ar ajunge 19.267 de lei.
Dacă un medic primar de la această secţie câştigă în medie 20.237 de lei brut, unul cu acelaşi grad, dar de la Anestezie şi Terapie Intensivă, are pe fluturaş 16.611 lei, la care se adaugă acelaşi spor de 55% pentru condiţii de muncă deosebite. În mână, la final ajung aproximativ 15.600 lei.
Tot un medic primar, dar care este şi şef de secţie şi are o vechime de peste 20 de ani, are pe statul de plată 16.346 de lei la care se adaugă indemnizaţia pentru doctoratul în specialitate, respectiv 950 de lei şi un spor de 12% pentru condiţii de muncă deosebite. La sfârşitul lunii, acesta ridică de la bancomat pentru munca prestată 11.265 de lei.
Într-un top al salariilor brute de la Spitalul „Sfântul Spiridon” intră şi leafa managerului spitalului, Ioan Bârliba, care în grila de salarizare apare cu 18.407 de lei. Acesta nu beneficiază însă de niciun fel de spor, deci, după impozitare, salariul net al şefului de la „Sf. Spiridon” nu depăşeşte 10.768 de lei.
Specialiştii trec de 10.000 de lei net
Următoarea categorie de angajaţi de la Spitalul „Sfântul Spiridon” care, după majorările din sistemul bugetar, beneficiază de un salariu decent sunt medicii specialişti. Şi aici, cel mai mare salariu se înregistrează la Anatomie Patologică. Aici, un medic specialist are un salariu de bază de 15.253 de lei, la care se adaugă acelaşi spor pentru condiţii de muncă speciale de 55%, respectiv de 8.389 de lei. În final, nota de plată este de 13.830 de lei net.
În cazul unui medic specialist la ATI, salariul de bază brut, fără sporuri, variază între 11.924 de lei la o vechime maximă de 10 ani şi 12.835 de lei la o vechime maximă de 20 de ani.
La UPU, statul de plată mai coboară o treaptă. Un medic specialist cu o vechime de maximum 10 ani are un salariu brut de 11.356 de lei, iar un coleg cu o vechime de 15 ani are 12.521 de lei. La aceasta, se adaugă însă orele efectuate în weekend care sunt plătite dublu, sporul pentru condiţii deosebite de muncă de 55% din valoarea salariului de bază şi încă un spor de 15% pentru munca în trei schimburi. În concluzie, un medic specialist cu o vechime de 10 ani şi 48 de ore realizate în weekend va mai ridica brut aproximativ 12.161 lei.
Salarii nete de 8.000 de lei şi pentru rezidenţi
Rezidenţii, o categorie până nu demult uitată, au intrat şi ei în rândul bugetarilor cu bani. Astfel salariul brut de bază al unui medic rezident în anul I variază între 5.700 de lei şi 7.100 de lei. La unii, în funcţie de condiţiile de muncă, se adaugă şi un spor care variază între 12% şi 55%. Şi salariile cresc, în funcţie de anii de studii. În anul 5, un medic rezident, gradul 5 ca vechime, are un salariu brut de bază de 8.871 de lei, la care se adaugă un spor pentru condiţii deosebite de 55%, adică 4.879 lei. Fără orele prestate în weekend, acesta are un salariu net de 8.043 de lei.
Mai puţin însă ridică farmaciştii rezidenţi. Dacă, în anul I de rezidenţiat, aceştia au pe hârtie maximum 3.798 de lei, în anul V ajung la un salariu de bază brut de 4.444 lei. De altfel, un farmacist primar cu vechime de peste 20 de ani are un salariu de bază de 7.228 lei, la care se adaugă un spor de 10% pentru condiţii de muncă, adică 688 lei. Cu alte cuvinte, ridică aproximativ cât un medic rezident în ultimul an.
Un asistent medical la Anatomie Patologică are peste şi 7.000 de lei/lună
În cazul cadrelor cu studii medii, topul este deschis de asistentul medical şef de la Anatomie Patologică, care, cu o vechime de peste 20 de ani, are un salariu de bază de 8.092 de lei. La acesta se adaugă sporul pentru condiţii de muncă de 55%, respectiv 4.451 de lei. În ziua de salariu, acesta va primi aproximativ 7.338 de lei.
Un asistent de medicină primară de la UPU, cu maximum 20 de ani vechime, are un salariu de bază de 6.641 de lei, la care se adaugă acelaşi spor de 55% pentru condiţii de muncă, dar şi cel de 12% pentru munca în trei ture, plus orele suplimentare din weekend.
La ATI salariile de bază brute, la această categorie de angajaţi, variază între 4.000 şi 5.500 de lei, iar în medie, în clinici, leafa pentru un asistent medical ajunge la 5.000 de lei. Fără ore realizate în weekend şi fără sporuri.
Cele mai mici lefuri la personalul auxiliar
La coada clasamentului se află personalul TESA şi cel auxiliar. Astfel, salariul brut al unei infirmiere variază între 2.313 lei şi 2.717 lei, în funcţie de vechime. Unele dintre ele, în funcţie de secţiile sau clinicile unde lucrează, pot primi sporuri cuprinse între 12% şi 15%. Cel mai mare salariu la această categorie de angajaţi este la ATI, unde o infirmieră are pe hârtie maximum 2.857 de lei, la care se adaugă 1.271 de lei, spor pentru condiţii de muncă.
În cazul ingrijitoarelor, salariul maxim este la Atanomie Patologică, unde salariul brut ajunge la 3.617 de lei, iar cel mai mic este de 2.160 lei.
Un şofer pe autosanitară de la UPU are pe hârtie maximum 4.796 de lei, la care se adaugă însă şi sporul pentru condiţii deosebite, precum şi orele realizate în weekend.
Salariu unui brancardier variază între 2.500 şi 2.700 de lei brut, la fel ca şi un bucătar de la cantina spitalului.
În cazul ingrijitoarelor, salariul maxim este la Atanomie Patologică, unde salariul brut ajunge la 3.617 de lei, iar cel mai mic este de 2.160 lei, de altfel cel care închide clasamentul salarial de la Spitalul „Sfântul Spiridon”.
Lefuri mari, concurenţă mare la concursuri
În pofida creşterilor salariale, la cel mai mare spital din Moldova nu există un grad de ocupare din punctul de vedere al angajaţilor de 100%.
„Există deficit de personal, cum există peste tot. Gradul de ocupare a forţei de muncă la Spitalul Sfântul Spiridon este de 87,35%, iar lipsa cea mai mai este la personalul auxiliar. Mă refer aici la infirmiere, îngrijitoare sau brancardieri. Şi asta pentru că la ei, salarizarea este cea mai mică. O altă motivaţie ar fi migrarea, iar cea de-a treia ar fi ponderea mare a personalului de sex feminin care intră în concediu de maternitate”, a declarat ec. Ioan Bârliba, managerul Spitalului “Sfântul Spiridon”.
În schimb, lefurile atractive pentru personalul medical cu studii superioare şi medii a dus la numărul mare de candidaţi de la concursurile pentru angajare. La penultimul concurs de la Spitalul “Sfântul Spiridon”, pentru un post de asistent medical s-au înscris 134 de candidaţi.
Cuvinte cheie: + spitalul spiridon, câștig medici, salarii asistente
© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.
Biden anunţă, la summitul NATO de la Mdrid, o consolidare a prezenţei mailitare americane în România
Ponturi pentru a avea o pensie decentă. Ce reguli trebuie să urmaţi
Ministerul lui Cseke Attila foloseşte ilegal trei autoturisme de la Cadastru
Boris Johnson crede că Putin n-ar fi declanşat războiul din Ucraina dacă era femeie
FOTO - Accident cumplit pe drumul morţii: trei persoane au decedat, iar alte şase au fost rănite
Alina Gorghiu preia interimar funcţia de preşedinte al Senatului. Florin Cîţu a demisionat
Scene teribile în urma unui jaf armat la o bancă din Canada: doi oameni ucişi şi şase răniţi
Pilotul de rezervă Juri Vips a fost dat afară de Red Bull din cauza limbajului rasist
Dr. Alina Onofriescu: Pompa de insulină poate face mai ușoară viața celor cu diabet zaharat
Ce spune Florin Cîţu despre posibilitatea de a fi înlăturat de la şefia Senatului: Despre ce vorbim?
Deputatul Filip Havârneanu, vizită de lucru la Odessa, sub amenințarea rachetelor (P)
Airbnb interzice petrecerile în spaţiile oferite pentru cazare la nivel global
Liberalii se reunesc astăzi în şedinţă de urgenţă pentru a decide să-l “zboare” din funcţie pe Cîţu
Fostul premier Ludovic Orban anunţă ca va candida la preşedinţia României. “Visul meu”
Woody Allen vrea să renunţe la cinema. Mărturisire în faţa lui Alec Baldwin
Trump ştia că unii dintre susţinătorii săi erau înarmaţi atunci când i-a chemat la Capitoliu
Dr. Mihaela Alina Mareș: Colposcopia - investigație minim - invazivă a colului uterin
Maşinile pe motorină şi benzină nu vor mai putea circula în UE din 2035
Serena Williams a fost eliminată de la Wimbledon după un meci spectaculos de peste trei ore
Conferința Naţională de Patologie Infecţioasă 30 iunie - 2 iulie 2022 (P)
Topul liceelor ieșene după mediile la bacalaureat. Sunt surprize!
Ambasadorul Republicii Moldova, în studioul ZdI TV: Basarabia, între Rusia şi UE
COCAINA: Creştere majoră a numărului de şoferi drogaţi în Iaşi, remarcată şi de medicii legişti
Ultimele adăugiri la averea primarului Chirica. Fiul cel mic apare şi el în declaraţie
Eduard Boz, consilier local deştept al PNL, a câştigat 162.000 de lei din consultanţă
Cum a stat şăful cel mare pân’ la ziuă-n club, dând peste cap programul?
FOTBAL - Poli se desparte de portarul care a apărat în Liga I
Un deţinut reclamă că la Penitenciarul Iaşi veceurile nu au tron. A cerut 150.000 euro despăgubiri
Stupefiant: Un judecător invocă “stabilitatea statului” pentru a-l scăpa pe Ciucă
Cristian Tudor Popescu, la Iași: își lansează noul volum „Dumnezeu nu e mort”
Miercuri este sărbătoarea Sfinţilor Apostoli Petru şi Pavel. De ce îi celebrăm în aceeaşi zi?
(VIDEO) Polițist agresat în trafic de ”bombardieri” pentru că ”circulă prea încet”
USV Iași organizează săptămâna aceasta admitere la studiile de master
Armata rusă minte cum respiră în privinţa mall-ului bombardat în Ucraina
Ciucă a anunţat că România va avea până la 1 noiembrie depozitele de gaz la capacitate de 80%
Andrew Fletcher de la Depeche Mode a murit din cauza unei rupturi a unei artere
Erdogan anunţă, înainte să plece la summitul NATO, o posibilă întâlnire cu Biden la Madrid
Şeful PSD: Impozitarea progresivă nu va fi implementată anul acesta şi cred că nici anul viitor
Marcel Ciolacu, declaraţii importante despre compensarea preţului la carburanţi
Pentagonul are cel mai mare buget din istoria ţării: 810 miliarde de dolari
Absolvenţi de filologie cu note de 2 şi 3 la examenul de Bacalaureat. Cum este posibil?
Numărul victimelor bombardamentului mall-ului din Kremenciug urcă la 18 morţi
Lucian DÎRDALAG7 reîncărcat |
Florin CÎNTIC„Războiul sfânt” al rasei |
Radu PĂRPĂUȚĂThe Show must go on! |
Alex VASILIUBill Evans - un romantic al avangardei |
Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.