anunturi
grandchef
mineralia
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

miercuri, 29.06.2022

„Fluturaşi“ cu multe zerouri

Cât câştigă medicii şi asistentele de la Spitalul „Sfântul Spiridon”

GALERIE
spital
 • spital
- +
„Ziarul de Iaşi“ vă prezintă statul de plată de la Spitalul „Sf. Spiridon“. Cel mai mare salariu este al unui şef de clinică: 19.200 de lei pe lună, adică 4.000 de euro. Medicii specialişti trec de 2.000 de euro. Sunt salarii la care se pot adăuga şi gărzi. Cel mai puţin câştigă personalul TESA.

La Spitalul Clinic de Urgenţă „Sfântul Spiridon”, faptul că meseria de medic e brăţară de aur se adevereşte. După majorările salariale aplicate în sistemul sanitar, un medic primar de la Anatomie Patologică, care în plus este şi cadru didactic la Universitatea de Medicină şi Farmacie, are un salariu de bază brut de 20.237 de lei, mai mare decât al managerului spitalului. Cel puţin aşa arată grila de salarizare pe luna septembrie.

Top 5 lefuri „de milioane”

Cel mai mare salariu brut de la Spitalul „Sfântul Spiridon” este cel al şefului de la Anatomie Patologică. Potrivit grilei de salarizare pe septembrie, medicul primar Delia Ciobanu Apostol, care este şi şef de lucrări la UMF Iaşi, are un salariu brut de 21.249 de lei/lună, la care se adaugă şi un spor privind condiţiile de muncă de 55%, adică un plus de 11.687 de lei. Adică, direct în portofel ar ajunge 19.267 de lei.

Dacă un medic primar de la această secţie câştigă în medie 20.237 de lei brut, unul cu acelaşi grad, dar de la Anestezie şi Terapie Intensivă, are pe fluturaş 16.611 lei, la care se adaugă acelaşi spor de 55% pentru condiţii de muncă deosebite. În mână, la final ajung aproximativ 15.600 lei.

Tot un medic primar, dar care este şi şef de secţie şi are o vechime de peste 20 de ani, are pe statul de plată 16.346 de lei la care se adaugă indemnizaţia pentru doctoratul în specialitate, respectiv 950 de lei şi un spor de 12% pentru condiţii de muncă deosebite. La sfârşitul lunii, acesta ridică de la bancomat pentru munca prestată 11.265 de lei.

Într-un top al salariilor brute de la Spitalul „Sfântul Spiridon” intră şi leafa managerului spitalului, Ioan Bârliba, care în grila de salarizare apare cu 18.407 de lei. Acesta nu beneficiază însă de niciun fel de spor, deci, după impozitare, salariul net al şefului de la „Sf. Spiridon” nu depăşeşte 10.768 de lei.

Specialiştii trec de 10.000 de lei net

Următoarea categorie de angajaţi de la Spitalul „Sfântul Spiridon” care, după majorările din sistemul bugetar, beneficiază de un salariu decent sunt medicii specialişti. Şi aici, cel mai mare salariu se înregistrează la Anatomie Patologică. Aici, un medic specialist are un salariu de bază de 15.253 de lei, la care se adaugă acelaşi spor pentru condiţii de muncă speciale de 55%, respectiv de 8.389 de lei. În final, nota de plată este de 13.830 de lei net.

În cazul unui medic specialist la ATI, salariul de bază brut, fără sporuri, variază între 11.924 de lei la o vechime maximă de 10 ani şi 12.835 de lei la o vechime maximă de 20 de ani.

La UPU, statul de plată mai coboară o treaptă. Un medic specialist cu o vechime de maximum 10 ani are un salariu brut de 11.356 de lei, iar un coleg cu o vechime de 15 ani are 12.521 de lei. La aceasta, se adaugă însă orele efectuate în weekend care sunt plătite dublu, sporul pentru condiţii deosebite de muncă de 55% din valoarea salariului de bază şi încă un spor de 15% pentru munca în trei schimburi. În concluzie, un medic specialist cu o vechime de 10 ani şi 48 de ore realizate în weekend va mai ridica brut aproximativ 12.161 lei.

Salarii nete de 8.000 de lei şi pentru rezidenţi

Rezidenţii, o categorie până nu demult uitată, au intrat şi ei în rândul bugetarilor cu bani. Astfel salariul brut de bază al unui medic rezident în anul I variază între 5.700 de lei şi 7.100 de lei. La unii, în funcţie de condiţiile de muncă, se adaugă şi un spor care variază între 12% şi 55%. Şi salariile cresc, în funcţie de anii de studii. În anul 5, un medic rezident, gradul 5 ca vechime, are un salariu brut de bază de 8.871 de lei, la care se adaugă un spor pentru condiţii deosebite de 55%, adică 4.879 lei. Fără orele prestate în weekend, acesta are un salariu net de 8.043 de lei.

Mai puţin însă ridică farmaciştii rezidenţi. Dacă, în anul I de rezidenţiat, aceştia au pe hârtie maximum 3.798 de lei, în anul V ajung la un salariu de bază brut de 4.444 lei. De altfel, un farmacist primar cu vechime de peste 20 de ani are un salariu de bază de 7.228 lei, la care se adaugă un spor de 10% pentru condiţii de muncă, adică 688 lei. Cu alte cuvinte, ridică aproximativ cât un medic rezident în ultimul an.

Un asistent medical la Anatomie Patologică are peste şi 7.000 de lei/lună

În cazul cadrelor cu studii medii, topul este deschis de asistentul medical şef de la Anatomie Patologică, care, cu o vechime de peste 20 de ani, are un salariu de bază de 8.092 de lei. La acesta se adaugă sporul pentru condiţii de muncă de 55%, respectiv 4.451 de lei. În ziua de salariu, acesta va primi aproximativ 7.338 de lei.

Un asistent de medicină primară de la UPU, cu maximum 20 de ani vechime, are un salariu de bază de 6.641 de lei, la care se adaugă acelaşi spor de 55% pentru condiţii de muncă, dar şi cel de 12% pentru munca în trei ture, plus orele suplimentare din weekend.

La ATI salariile de bază brute, la această categorie de angajaţi, variază între 4.000 şi 5.500 de lei, iar în medie, în clinici, leafa pentru un asistent medical ajunge la 5.000 de lei. Fără ore realizate în weekend şi fără sporuri.

Cele mai mici lefuri la personalul auxiliar

La coada clasamentului se află personalul TESA şi cel auxiliar. Astfel, salariul brut al unei infirmiere variază între 2.313 lei şi 2.717 lei, în funcţie de vechime. Unele dintre ele, în funcţie de secţiile sau clinicile unde lucrează, pot primi sporuri cuprinse între 12% şi 15%. Cel mai mare salariu la această categorie de angajaţi este la ATI, unde o infirmieră are pe hârtie maximum 2.857 de lei, la care se adaugă 1.271 de lei, spor pentru condiţii de muncă.

În cazul ingrijitoarelor, salariul maxim este la Atanomie Patologică, unde salariul brut ajunge la 3.617 de lei, iar cel mai mic este de 2.160 lei.

Un şofer pe autosanitară de la UPU are pe hârtie maximum 4.796 de lei, la care se adaugă însă şi sporul pentru condiţii deosebite, precum şi orele realizate în weekend.

Salariu unui brancardier variază între 2.500 şi 2.700 de lei brut, la fel ca şi un bucătar de la cantina spitalului.

În cazul ingrijitoarelor, salariul maxim este la Atanomie Patologică, unde salariul brut ajunge la 3.617 de lei, iar cel mai mic este de 2.160 lei, de altfel cel care închide clasamentul salarial de la Spitalul „Sfântul Spiridon”.

Lefuri mari, concurenţă mare la concursuri

În pofida creşterilor salariale, la cel mai mare spital din Moldova nu există un grad de ocupare din punctul de vedere al angajaţilor de 100%.

„Există deficit de personal, cum există peste tot. Gradul de ocupare a forţei de muncă la Spitalul Sfântul Spiridon este de 87,35%, iar lipsa cea mai mai este la personalul auxiliar. Mă refer aici la infirmiere, îngrijitoare sau brancardieri. Şi asta pentru că la ei, salarizarea este cea mai mică. O altă motivaţie ar fi migrarea, iar cea de-a treia ar fi ponderea mare a personalului de sex feminin care intră în concediu de maternitate”, a declarat ec. Ioan Bârliba, managerul Spitalului “Sfântul Spiridon”.

În schimb, lefurile atractive pentru personalul medical cu studii superioare şi medii a dus la numărul mare de candidaţi de la concursurile pentru angajare. La penultimul concurs de la Spitalul “Sfântul Spiridon”, pentru un post de asistent medical s-au înscris 134 de candidaţi.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

G7 reîncărcat

Lucian DÎRDALA

G7 reîncărcat

În sine, ideea ca G7 să devină un centru de coordonare spune multe despre aşteptările liderilor occidentali în privinţa următorilor ani: competiţie strategică acerbă, punctată de riscuri militare. Ar fi un mediu în care această structură de cooperare între „Cei Şapte” şi-ar putea dovedi utilitate, după spulberarea optimismului legat de globalizare şi noua concordie între democraţii şi dictaturi.

opinii

„Războiul sfânt” al rasei

Florin CÎNTIC

„Războiul sfânt” al rasei

Astăzi, 29 iunie, la ora 14.30, la Ateneul Naţional din Tătăraşi, Marius Turda, istoric şi universitar de clasă internaţională, profesor la Universitatea Oxford Brooks, lansează ediţia românească a unei cărţi esenţiale pentru înţelegerea ideilor şi politicilor consacrate rasei şi eugenismului în Ungaria secolulului XX. Evenimentul cuprinde şi vernisajul unei expoziţii itinerante, care va rămâne o lună pe simezele Ateneului, şi care merită şi ea a fi urmărită.

The Show must go on!

Radu PĂRPĂUȚĂ

The Show must go on!

Fraţilor şi surorilor, merită să vorbim puţin despre pandemia consensuală şi dementocratică planetară. Ce-i drept, acum se stinge uşor, dar nimic nu ne face să credem că nu mai poate reapărea: din nou sau sub alte forme, mai atroce, iar „măsurili” tot mai erect comunistoide, de ar rânji cu gura până la urechi Ceaşcă de ar mai trăi: „V-am zis eu că măsurili trebui luate”.

Bill Evans - un romantic al avangardei

Alex VASILIU

Bill Evans - un romantic al avangardei

La sfârşitul lunii februarie 1957 era publicat în America de Nord albumul discografic New Jazz Conceptions - momentul impunerii lui Bill Evans printre cei mai inovatori, mai influenţi muzicieni din istoria acestui tip de artă. Raportul inovaţie - influenţă a fost rar stabilit în jazz-ul modern, însă Bill Evans poate fi considerat un caz fericit, mai ales că a rămas în istorie cu preafrumoasa, cuprinzătoarea formulă un romantic al avangardei.

pulspulspuls

Cum a stat şăful cel mare pân’ la ziuă-n club, dând peste cap programul?

Cum a stat şăful cel mare pân’ la ziuă-n club, dând peste cap programul?

Pentru că ieri am auzit că a ieşit oleacă de tevatură prin politichia de Bahlui legat de ceea ce remarcam noi într-un pulsuleţ, am zis că musai să venim cu oarece precizări suplimentare pe astăzi, stimaţi telespectatori. 

Caricatura zilei

BAC

Editia PDF

Bancul zilei

Doctorul, panicat de o spargere de teava, suna repede instalatorul: -Hai, te rog, urgent, toata pivnita e inundata din cauza un (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.