anunturi
grandchef
mineralia
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

Cât câştigă un "angajat" al Statului Islamic?

GALERIE
air
 • air
- +

Salariile teroriştilor variau între 400 şi 1.200 de dolari pe lună înainte de atacurile aeriene ale coaliţiei conduse de SUA. Statul Islamic a pierdut rezerve cash de 800 milioane dolari în urma bombardamentelor coaliţiei.

Gruparea jihadistă Statul Islamic (SI) se străduieşte să rămână viabilă din punct de vedere financiar după ce în loviturile aeriene ale coaliţiei internaţionale au fost distruse rezerve cash ale organizaţiei de până la 800 milioane de dolari, potrivit unui oficial militar american, a scris ieri Newsweek. Adjunctul comandantului american pentru operaţiuni împotriva Statului Islamic, generalul Peter Gersten, a declarat că aproximativ 20 de lovituri aeriene au vizat rezervele cash deţinute de către jihadişti. Potrivit generalului Gersten, a cărui bază se află în Bagdad, suma totală distrusă este evaluată între 500 milioane de dolari şi 800 milioane de dolari. Se estimează că în cursul unei lovituri aeriene întreprinse asupra unei clădiri în Mosul (Irak) au fost distruse 150 milioane de dolari.

În opinia generalului american, epuizarea fondurilor Statului Islamic determină o reducere a numărului de recrutări, ajungându-se la doar circa 200 de noi combatanţi care se alătură lunar grupării jihadiste, faţă de un maximum între 1.500 şi 2.000 înregistrat în 2015. Oficialul american a precizat că surse din serviciile secrete au indicat că Statul Islamic a început să vândă din vehiculele pe care le deţine pentru a face rost de bani.
În 2014, Trezoreria SUA considera Statul Islamic ca fiind, ''probabil, cea mai bine finanţată organizaţie teroristă cu care ne confruntăm''.


În ianuarie 2016, documente ajunse în posesia CNN indicau că Statul Islamic a redus la jumătate salariile tuturor combatanţilor săi ''din cauza circumstanţelor excepţionale cu care se confruntă" gruparea jihadistă. Înainte de reducere, se estima că luptătorii SI primeau salarii între 400 de dolari şi 1.200 de dolari pe lună.
Conform BBC, Statul Islamic controlează vaste teritorii în Siria şi Irak, unde există câmpuri petrolifere bogate. Organizaţia obţine anual venituri de 500 milioane de dolari vânzând petrol către numeroşi clienţi, inclusiv către unele dintre grupările rebele siriene împotriva cărora luptă. Jihadiştii impun, de asemenea, taxe grele în cazul celor circa opt milioane de locuitori care trăiesc sub controlul lor. 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Vremurile, ambiţiile neo-imperiale ale Rusiei, guvernele şi noi

Alexandru LĂZESCU

Vremurile, ambiţiile neo-imperiale ale Rusiei, guvernele şi noi

Războiul din Ucraina nu a făcut decât să amplifice crize globale deja existente; în condiţiile unui nou Război Rece, iluziile că mai este posibil modul de viaţă din trecut şi mai pot fi menţinute politicile sociale generoase, deja nesustenabile, trebuie abandonate.

opinii

Oglinda fisurată a lui Nicolae Stan

Nichita DANILOV

Oglinda fisurată a lui Nicolae Stan

Lumea lui Nicolae Stan se configurează rotindu-se melancolic în jurul pipei din lemn de cireş pe care o fumează agale stând în cerdacul casei parohiale tânărul preot al satului Crăsani, Radu Plămadă, pătruns până dincolo de adâncul sufletului său de ceea ce crede că ar fi menirea sa.

Un top al problemelor sociale din judeţul Iaşi şi din împrejurimile sale

Ciprian IFTIMOAEI

Un top al problemelor sociale din judeţul Iaşi şi din împrejurimile sale

Orice demers ştiinţific, implicit sociologic, începe cu definirea conceptelor, cu o definiţie, pentru ca toată lumea să ştie despre ce vorbim. În cazul ne faţă, trebuie să lămurim ce este o „problemă” şi ce anume o face să fie „socială”. De pildă, consumul de alcool sau droguri poate să fie o problemă individuală sau poate să devină socială la un moment dat. În genere, problema socială este un dezechilibru, o disfuncţie la nivelul societăţii, sau un eveniment care afectează oamenii negativ, despre care există percepţia că poate fi rezolvată prin anumite măsuri din partea statului (strategii, politici, metode, tehnici şi proceduri de intervenţie) şi/sau din partea mediului neguvernamental.

Sportul alb şi Războiul negru

Michael ASTNER

Sportul alb şi Războiul negru

A iscat ceva vâlvă decizia organizatorilor turneului de mare şlem de la Wimbledon, atunci când au decis să nu permită participarea jucătorilor şi jucătoarelor din Rusia şi din Belarus. 

pulspulspuls

Acţiunea Autobuzul la filiala unui partid din Iaşi: crosul poştaşilor la votarea de azi

Acţiunea Autobuzul la filiala unui partid din Iaşi: crosul poştaşilor la votarea de azi

Foială mare de câteva zile la poştalionul ieşean, stimaţi telespectatori. Motivul: nu vreo chestiune profesională sau vreun eveniment legat de instituţiune, ci cu totul altceva: faptul că şeful de la Iaşi, un locotenent de-al menajerului de oraş Grămadă, va candida la alegerile pemepiste din filiala judeţeană, alegeri care au loc chiar astăzi. 

Caricatura zilei

Tik Tok Yoga

Editia PDF

Bancul zilei

Doctorul, panicat de o spargere de teava, suna repede instalatorul: -Hai, te rog, urgent, toata pivnita e inundata din cauza un (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.