anunturi
grandchef
mineralia
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

Cât cheltuie ieșenii pe facturile la gaz și curent? (P)

GALERIE
candid-shot-young-american-man-woman-dressed-casually-feeling-stressed-while-managing-finances-kitch
 • candid-shot-young-american-man-woman-dressed-casually-feeling-stressed-while-managing-finances-kitch
- +

Portofelele ieșenilor sunt din ce în ce mai împovărate de noi taxe. După creșterea energiei electrice, a gazelor sau a colectării gunoiului, este timpul pentru factura de încălzire. Iar sume tot mai mari au ajuns să fie plătite în sezonul rece, în special din cauza creșterii prețurilor electricității  electricității și gazelor naturale.

Ce cheltuieli au ieșenii?

Cea mai mare parte a cheltuielilor unei gospodării ieșene sunt cheltuielile legate de întreținerea apartamentului, precum chiria, energia și facturile de apă. După acestea, urmează cheltuielile cu alimente și alte bunuri. Astfel, costurile legate de întreținerea unui apartament ieșean este destul de mare. Dar, ceea ce este cel mai important aici, este faptul că, atunci când se primește o factură electrică online sau una pentru gaz, aceasta reprezintă un total foarte mare din totalul cheltuielilor. 

Astfel, de îndată ce toamna și iarna vor veni, milioane de români vor observa că facturile de energie electrică vor fi mult mai mari, iar costurile cu încălzirea vor crește și ele. Iar acesta este doar începutul. Dar, în aceeași măsură, ieșenii vor beneficia de noua schemă de plafonare și compensare.

Modificarea tarifului la gaz și curent

Modificarea tarifului la gaz și curent se datorează plafonării prețurilor, valorile ajungând la 0.8 lei/kWh în cazul energiei electrice și 0.31 lei/kWh la gaze naturale, iar pentru ieșenii care au un anumit consum, facturile sunt și mai mici.

Astfel, între 100-300 kWh/ lună la energie electrică și indiferent de consum la gaze naturale, un ieșean va plăti doar 0.80 lei/ kWh la curent și 0.31lei/kWh la gaze.

Care sunt motivele creșterii prețurilor la gaze?

Unul dintre motivele pentru creșterea prețurilor la gaze este lipsa acestora pe piață. Mulți acuză direct producătorii, inclusiv Rusia, că speculează această materie primă. Cu toate acestea, acesta este doar unul dintre motivele ce stau la baza acestor creșteri, rușii închizând treptat robinetul gazoductelor. Se știe de multă vreme că, dacă gazul este mai scump, starea economică a vecinului nostru estic este mai bună. Deci reducerea fluxului nu este în interesul rușilor. De data aceasta, însă, rușii înșiși se plâng de deficitul de gaze. Au limitat exporturile de gaze prin conducte din cauza creșterii cererii interne.

Din păcate, în Europa, prețurile gazelor nu sunt ajutate de boom-ul combustibilului albastru și de țintele ambițioase de reducere a emisiilor de CO2. Deoarece gazul natural este mai ieftin de obținut și mai ecologic decât cărbunele, consumul acestuia este în creștere.

Mai rămâne un factor global foarte important. Pandemia nu numai că a redus consumul de gaze naturale, ci și producția acestuia în întreaga lume, inclusiv în SUA. După cum se poate vedea, mulți factori sunt responsabili pentru creșterea prețurilor la gaze în țara noastră, ceea ce a dus la facturi mai mari pentru toți.

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Vremurile, ambiţiile neo-imperiale ale Rusiei, guvernele şi noi

Alexandru LĂZESCU

Vremurile, ambiţiile neo-imperiale ale Rusiei, guvernele şi noi

Războiul din Ucraina nu a făcut decât să amplifice crize globale deja existente; în condiţiile unui nou Război Rece, iluziile că mai este posibil modul de viaţă din trecut şi mai pot fi menţinute politicile sociale generoase, deja nesustenabile, trebuie abandonate.

opinii

Oglinda fisurată a lui Nicolae Stan

Nichita DANILOV

Oglinda fisurată a lui Nicolae Stan

Lumea lui Nicolae Stan se configurează rotindu-se melancolic în jurul pipei din lemn de cireş pe care o fumează agale stând în cerdacul casei parohiale tânărul preot al satului Crăsani, Radu Plămadă, pătruns până dincolo de adâncul sufletului său de ceea ce crede că ar fi menirea sa.

Un top al problemelor sociale din judeţul Iaşi şi din împrejurimile sale

Ciprian IFTIMOAEI

Un top al problemelor sociale din judeţul Iaşi şi din împrejurimile sale

Orice demers ştiinţific, implicit sociologic, începe cu definirea conceptelor, cu o definiţie, pentru ca toată lumea să ştie despre ce vorbim. În cazul ne faţă, trebuie să lămurim ce este o „problemă” şi ce anume o face să fie „socială”. De pildă, consumul de alcool sau droguri poate să fie o problemă individuală sau poate să devină socială la un moment dat. În genere, problema socială este un dezechilibru, o disfuncţie la nivelul societăţii, sau un eveniment care afectează oamenii negativ, despre care există percepţia că poate fi rezolvată prin anumite măsuri din partea statului (strategii, politici, metode, tehnici şi proceduri de intervenţie) şi/sau din partea mediului neguvernamental.

Sportul alb şi Războiul negru

Michael ASTNER

Sportul alb şi Războiul negru

A iscat ceva vâlvă decizia organizatorilor turneului de mare şlem de la Wimbledon, atunci când au decis să nu permită participarea jucătorilor şi jucătoarelor din Rusia şi din Belarus. 

pulspulspuls

Acţiunea Autobuzul la filiala unui partid din Iaşi: crosul poştaşilor la votarea de azi

Acţiunea Autobuzul la filiala unui partid din Iaşi: crosul poştaşilor la votarea de azi

Foială mare de câteva zile la poştalionul ieşean, stimaţi telespectatori. Motivul: nu vreo chestiune profesională sau vreun eveniment legat de instituţiune, ci cu totul altceva: faptul că şeful de la Iaşi, un locotenent de-al menajerului de oraş Grămadă, va candida la alegerile pemepiste din filiala judeţeană, alegeri care au loc chiar astăzi. 

Caricatura zilei

Tik Tok Yoga

Editia PDF

Bancul zilei

Doctorul, panicat de o spargere de teava, suna repede instalatorul: -Hai, te rog, urgent, toata pivnita e inundata din cauza un (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.