
Cât costă demontarea și relocarea Teatrului Cub? Continuă protestul artiștilor: peste 6.000 de semnatari la petiție. Ministrul Culturii, la Iași

Demontarea Teatrului Cub va genera costuri de peste un milion de lei. Demersul Primăriei Iași continuă să atragă reacții critice: între timp, o petiție inițiată de Teatrul Național („Salvați Sala Cub”) a atras peste 6.000 de semnături.
Primarul Mihai Chirica a susținut că Teatrul Cub nu va fi desființat, ci va fi mutat într-o zonă agreată de mediul cultural, propunerile administrației locale fiind Parcul Junimea (Gulliver) și Parcul Tineretului (complexul TUIAȘI).
Costuri directe și indirecte de 1,2 milioane lei
Conform devizului proiectului de reamenajare peisagistică a esplanadei Teatrului Național, costurile (directe și indirecte) de demontare și relocare ajung la aproape 1,2 milioane lei (inclusiv TVA). În devizul detaliat apar cheltuielile pe fiecare intervenție în parte, iar cele mai mari costuri constau în desfacerea elementelor de lemn lamelar, manopera fiind estimată la aproape 575.000 lei. Peste 135.000 lei va costa desfacerea hidroizolației și termoizolației, iar circa 100.000 lei demolarea betoanelor.
Urmăriți canalul „Ziarul de Iași” pe WhatsApp. Cele mai importante știri ale zilei sunt disponibile aici
Potrivit documentului citat, cheltuielile directe trec de 850.000 lei, la care se adaugă costuri indirecte și TVA până la concurența sumei de 1,19 milioane lei. Demontarea Teatrului Cub a fost decisă de consilierii locali în cadrul unei ședințe extraordinare care a avut loc pe 21 mai. Hotărârea a fost criticată de numeroase voci din lumea culturală, iar Teatrul Național a inițiat o petiție online intitulată „Salvați Sala Cub!”. Până ieri la amiază, petiția fusese semnată de peste 6.100 de persoane.
„Distrugerea Teatrului CUB ar reprezenta un semn catastrofal pentru cultura românească, pentru mișcarea teatrală de la noi și din afara granițelor: prima sală de spectacole construită în România, după multă vreme, urmează să fie și primul Teatru distrus!”, se arată în textul petiției.
Regizorul Radu Afrim, dramaturgul Matei Vișniec și actorul Doru Aftanasiu se numără printre cei care i-au cerut primarului să revină asupra deciziei, iar Teatrul Cub să rămână pe actualul amplasament.
„Domnule primar Mihai Chirica, vă rog lăsaţi CUBUL acolo unde este. El nu <<deranjează>> nici peisajul şi nici această bijuterie care este clădirea Teatrului Naţional. Dimpotrivă, CUBUL pune în valoare clădirea monumentală a teatrului. CUBUL poartă în el un mesaj profund în calitatea sa de <<pui rebel>> al Teatrului Naţional. Ce ar fi demersul teatral fără curajul de a provoca, de a nelinişti, de a tulbura gândurile, de a ne scoate din dogmele şi părerile noastre preconcepute?”, a comentat Matei Vișniec.
Primarul a precizat că Teatrul Cub trebuie relocat din două motive principale: creșterea atractivității esplanadei Teatrului Național și problemele de siguranță în exploatare pe care construcție le are. Edilul a precizat că, în prezent, clădirea nu este autorizată „nici din punct de vedere tehnic, nici din punct de vedere al autorizației de funcționare”.
Ministrul Culturii a venit la Primărie
Între timp, ieri, la Primăria Iaşi a avut loc o întâlnire între ministrul Culturii Natalia Intotero, primarul Chirica și conducerea Teatrului Național „Vasile Alecsandri”. Într-un comunicat, Primăria a susţinut că va analizata o soluție legală și durabilă pentru situația Teatrului Cub, a cărui autorizație a expirat de 13 ani. Primăria vizează în continuare modernizarea zonei centrale cu fonduri europene, iar o decizie privind amplasamentul actual sau relocarea teatrului trebuie luată până pe 16 iunie, pentru a nu pierde finanțarea disponibilă.
Publicitate și alte recomandări video