anunturi
grandchef
mineralia
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

duminica, 26.06.2022

Cât costă o masă tradiţională de Paşte

GALERIE
masa paste
 • masa paste
- +

O persoană care vrea să pună pe masă produse specifice acestor sărbători trebuie să scoată din buzunar cel puţin 85 de lei doar pentru câteva mărfuri. Dacă cantităţile sau pretenţiile sunt mai mari, atunci costul creşte proporţional.

În apropierea sărbătorilor pascale, „Ziarul de Iaşi” a mers în marile magazine şi a realizat o comparaţie între preţurile produselor specifice acestei perioade a anului. Coşul de produse ales a cuprins: un kilogram de miel, un cozonac cu nucă ambalat în pungă, (aici am luat în calcul mărcile Panifcom şi Boromir, în funcţie de ce marfă s-a găsit la raft), o pască ambalată în pungă (Boromir), o sticlă de vin „Grasă de Cotnari”, o sticlă de Coca Cola de 2,5 litri, 10 ouă, un plic de vopsea pentru cele 10 ouă (Carmin), o pâine feliată de 500 de grame (Panifcom) şi o sticlă de apă plată de 2 litri, pentru care am ales marca cea mai ieftină din magazin. Fiindcă în Lidl şi Profi carnea de miel lipsea am ales să luăm în calcul doar Carrefour, Kaufland şi Auchan. Au fost vizitate magazinele din Baza III, Tudor Vladimitrescu şi Palas.

În Kaufland, mielul era comercializat la două preţuri: miel anterior la 24,99 lei kilogramul şi miel posterior cu cap la 28,99 lei kilogramul. În acest coş mai punem şi cozonacul, care costă 10,89 de lei, o pască la 19,99 lei, o sticlă de vin Cotnari la 12,59 lei, o sticlă de Coca Cola de 2,5 litri la 5,59 lei, 10 ouă la 5 lei (50 de bani oul), plicul de vopsea de 0,49 lei, pâinea la 2,69 de lei şi sticla de apă la 1,25 de lei. În funcţie de bucata de miel pe care o alegi, preţul strict pentru acest coş de cumpărături ar trebui să fie cuprins la Kaufland între 83 de lei şi 88 de lei. Urmează supermarketul Carrefour, unde varietăţile la miel sunt mai multe. Aici găsim carcasă miel la 26,99 kilogramul, piept miel cu os la 26,99 lei kilogramul, pulpă de miel cu os la 36,99 lei kilogramul şi cotlet de miel la 36,99 lei kilogramul. Aici cozonacul costă 8,65 de lei, pasca 20,15 lei, vinul 12,33 lei, sucul 5,55 de lei, 10 ouă costă 5 lei, un plic de vopsea pentru ouă 0,35 de bani, o pâine 2,49 de lei iar o sticlă de apă 1,40 de lei. Calculat în funcţie de preţurile pe miel, un coş cu aceste cumpărături ar trebui să fie cuprins la Carrefoul Felicia  între 82 şi 93 de lei.

La Auchan am găsit miel şi la caserolă, în funcţie de ce cantitate vrea fiecare. Preţul pentru bucăţile deja proporţionate şi ambalate în pungi este de 24,90 de lei kilogramul. În Auchan cozonacul costă 20,90 de lei, pasca 22,90 de lei, sticla de Cotnari 9,90 de lei, sucul 5,50 de lei, 10 ouă costă 5 lei, un plic de vopsea de ouă costă  0,45 de bani, o pâine 2,45 de lei iar o sticlă de apă plată 0,85 de lei. În Auchan, coşul de cumpărături pentru masa de Paşte ar trebui să coste în jur de 93 de lei, dacă luăm în calcul un kilogram de carne de miel şi nu mai puţin. În pieţe preţul pe kilogram este cuprins între 20 şi 25 de lei, în funcţie de comerciant iar pe internet, pe pagina de facebook „Iaşul prea produse naturale”, poate fi cumpărat direct de la stână, cu 25 de lei kilogramul. Evident, aici se mai poate negocia, în funcţie de cantitate şi vânzător. Şi cozonacul făcut în casă se vinde pe Facebook, majoritatea gospodinelor avâd un preţ pe kilogram cuprins între 25 şi 35 de lei, în funcţie de umplutură. Pasca este însă mai scumpă şi ajugne la 45 de lei kilogramul, fie că e cu brânză ori ciocolată. 

 

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Ce urmează după David?

Nicolae GRECU

Ce urmează după David?

Va rămâne copilul minune din înotul românesc un star nemuritor, rece şi singur sau va fi pionul unei emulaţii atât de necesare în sportul autohton?

opinii

Curentul latinist şi configurarea conştiinţei identitare româneşti moderne (IV)

Eugen MUNTEANU

Curentul latinist şi configurarea conştiinţei identitare româneşti moderne (IV)

Ideile învăţaţilor ardeleni privitoare la originea romană a poporului român şi la caracterul latin al limbii române au fost receptate şi împărtăşite şi de păturile cultivate ale societăţii din Moldova şi Valahia, contribuind la accelerarea procesului de modernizare, în sensul occidentalizării.

Cât de eficiente sunt pieţele?

Aurelian-Petruș PLOPEANU

Cât de eficiente sunt pieţele?

Titlul este extrem de îndrăzneţ deoarece dialectica privind eficienţa sau ineficienţa pieţelor se găseşte permanent într-un impas. Sistemele complexe nu pot fi înţelese dintr-o perspectivă simplistă. Interogaţia poate fi încadrată în ceea ce Andrei Pleşu numea întrebări „mari” sau „ruseşti”, ceea ce poate conduce spre un drum fără oprire. 

Franţa, în echilibru fragil

Alexandru CĂLINESCU

Franţa, în echilibru fragil

Dezavuarea lui Macron şi a politicii sale este fără echivoc. Partidul preşedintelui LREM (La République En Marche) a fost din capul locului o construcţie artificială, o ficţiune. LREM a canibalizat cele două mari partide tradiţionale de la dreapta şi de la stânga (...). Reformele pe care le promitea Macron au rămas, aproape toate, literă moartă. Preşedintele a preferat să apeleze la ceea ce se numeşte „democraţie directă”, organizând dezbateri naţionale (ineficiente) şi înfiinţând organisme artificiale („Convenţia cetăţenească pentru climat” - „cetăţenesc” este un cuvânt magic, sugerând racordarea la tradiţia republicană).

pulspulspuls

Acţiunea Autobuzul la filiala unui partid din Iaşi: crosul poştaşilor la votarea de azi

Acţiunea Autobuzul la filiala unui partid din Iaşi: crosul poştaşilor la votarea de azi

Foială mare de câteva zile la poştalionul ieşean, stimaţi telespectatori. Motivul: nu vreo chestiune profesională sau vreun eveniment legat de instituţiune, ci cu totul altceva: faptul că şeful de la Iaşi, un locotenent de-al menajerului de oraş Grămadă, va candida la alegerile pemepiste din filiala judeţeană, alegeri care au loc chiar astăzi. 

Caricatura zilei

Tik Tok Yoga

Editia PDF

Bancul zilei

Doctorul, panicat de o spargere de teava, suna repede instalatorul: -Hai, te rog, urgent, toata pivnita e inundata din cauza un (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.