Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

Advertorial (P)

Cât de „sănătoase” sunt țigările electronice?

GALERIE
Dr Constantin Sasu
  • Dr Constantin Sasu
- +

În căutarea unei alternative pentru fumatul tradițional, dovedit deja ca factor important de risc pentru sănătate, au apărut diverse alte tipuri de țigări, bazate pe sisteme diferite. Deși până acum nu există concluzii științifice generale, acceptate de întreaga comunitate științifică, putem afirma că nu există nicio  variantă „sigură” de fumat.

Țigara electronică este un dispozitiv pe bază de baterii, folosit pentru a inhala  aerosoli, care, de obicei, conțin nicotină, arome și alte substanțe chimice. În momentul inspirului, bateria activează sursa de încălzire, care vaporizează lichidul aflat în rezervor, producând astfel un aerosol pe care persoana îl inhalează.

Ce efect au țigările electronice asupra sănătății?

Țigările electronice sunt destul de noi pe piață, deci este necesară o perioadă mai mare de cercetare asupra efectelor lor pe termen lung. Cercetările efectuate până în prezent au arătat că efectele țigării electronice pot fi mai puțin dăunătoare de cât cele ale țigării obișnuite, deoarece țigara electronică nu conține sau arde tutun, proces prin care se produca aproximativ 7000 chimicale dintre care cel puțin 70 sunt carcinogene.

Efectelenocive ale țigărilor electronice se pot regăsi la nivel cardiovascular, respirator și comportamental.

Sistemul cardiovascular:

  • inhalarea ocazională a nicotinei poate duce la creșterea tensiunii arteriale și a frecvenței cardiace;
  • conțin substanțe toxice (acetaldehidă, acetonă, acroleină, formaldehidă și butanol) care pot afecta reglarea tensiunii arteriale, coagularea și pot conduce la ateroscleroză;
  • inhalarea aerosolilor cu diverse arome pot produce, destul de rar, inflamație cronică la nivel pulmonar, ceea ce crește riscul de apariție a bolilor cardiovasculare;
  • de asemenea, aerosolul produs de țigara electronică pare sa fie mai puțin nociv de cât cel al țigării clasice, în ce privește sistemul cardiovascular.

Sistemul respirator:

  • propilenglicolul este un alcool folosit în industria alimentară ca umidifiant și agent de dispersare, nefiind clasificat ca iritant pulmonar, însă chimicalele derivate din el, ce se găsesc în aerosolul țigării electronice, pot produce o inflamație a tractului respirator, având ca efect afectarea pulmonară (bronșita, fibroza, pneumoconioza și alte boli asociate);
  • deși efectele dăunătoare ale țigării electronice sunt cunoscute, ele sunt considerate mai puțin îngrijorătoare din punct de vedere pulmonar decât cele ale țigării clasice;
  • din cauza faptului că țigările electronice sunt pe piață doar de câțiva ani, prognosticul în ce privește expunerea pe termen lung nu a fost încă documentat.

Efecte cancerigene:

  • aerosolul țigăriie lectronice poate emite inductorine oplazici; aceștia pot produce diferite forme de cancer pulmonar, orofaringian și de tract respirator;
  • totuși, nivelul concentrație ia cestora este în limitele admise ca fiind sigure.

Efecte comportamentale:

  • utilizarea țigărilor electronice ce conțin nicotină poate duce la schimbări comportamentale ca rezultat al adicției și dependenței;
  • expunerea la compușii produși de țigara electronică pe timpul sarcinii poate duce la schimbări comportamentale ale copilului, deși cercetările neonatale privind toxicitatea nicotinei sunt limitate.

Țigara electronică poate fi mai sigură și cu un grad mai mic de dependență față de țigara clasică cu tutun; totuși aceasta poate provoca dependență de nicotină sau susținerea acestei dependențe la un fost fumător de țigară clasică.

Pentru un consult de pneumologie aveți la dispoziție numărul 0232 920 Call Center Arcadia.

Dr. Constantin Sasu, Medic specialist Pneumologie, Arcadia

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cine profită de madam Şoşoacă

Pavel LUCESCU

Cine profită de madam Şoşoacă

Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

opinii

Distrugerea statuilor

Alexandru CĂLINESCU

Distrugerea statuilor

Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

De ce este atât de aspru Postul Mare?

pr. Constantin STURZU

De ce este atât de aspru Postul Mare?

Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

pulspulspuls

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri