anunturi
grandchef
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

Advertorial (P)

Cât de „sănătoase” sunt țigările electronice?

GALERIE
Dr Constantin Sasu
 • Dr Constantin Sasu
- +

În căutarea unei alternative pentru fumatul tradițional, dovedit deja ca factor important de risc pentru sănătate, au apărut diverse alte tipuri de țigări, bazate pe sisteme diferite. Deși până acum nu există concluzii științifice generale, acceptate de întreaga comunitate științifică, putem afirma că nu există nicio  variantă „sigură” de fumat.

Țigara electronică este un dispozitiv pe bază de baterii, folosit pentru a inhala  aerosoli, care, de obicei, conțin nicotină, arome și alte substanțe chimice. În momentul inspirului, bateria activează sursa de încălzire, care vaporizează lichidul aflat în rezervor, producând astfel un aerosol pe care persoana îl inhalează.

Ce efect au țigările electronice asupra sănătății?

Țigările electronice sunt destul de noi pe piață, deci este necesară o perioadă mai mare de cercetare asupra efectelor lor pe termen lung. Cercetările efectuate până în prezent au arătat că efectele țigării electronice pot fi mai puțin dăunătoare de cât cele ale țigării obișnuite, deoarece țigara electronică nu conține sau arde tutun, proces prin care se produca aproximativ 7000 chimicale dintre care cel puțin 70 sunt carcinogene.

Efectelenocive ale țigărilor electronice se pot regăsi la nivel cardiovascular, respirator și comportamental.

Sistemul cardiovascular:

 • inhalarea ocazională a nicotinei poate duce la creșterea tensiunii arteriale și a frecvenței cardiace;
 • conțin substanțe toxice (acetaldehidă, acetonă, acroleină, formaldehidă și butanol) care pot afecta reglarea tensiunii arteriale, coagularea și pot conduce la ateroscleroză;
 • inhalarea aerosolilor cu diverse arome pot produce, destul de rar, inflamație cronică la nivel pulmonar, ceea ce crește riscul de apariție a bolilor cardiovasculare;
 • de asemenea, aerosolul produs de țigara electronică pare sa fie mai puțin nociv de cât cel al țigării clasice, în ce privește sistemul cardiovascular.

Sistemul respirator:

 • propilenglicolul este un alcool folosit în industria alimentară ca umidifiant și agent de dispersare, nefiind clasificat ca iritant pulmonar, însă chimicalele derivate din el, ce se găsesc în aerosolul țigării electronice, pot produce o inflamație a tractului respirator, având ca efect afectarea pulmonară (bronșita, fibroza, pneumoconioza și alte boli asociate);
 • deși efectele dăunătoare ale țigării electronice sunt cunoscute, ele sunt considerate mai puțin îngrijorătoare din punct de vedere pulmonar decât cele ale țigării clasice;
 • din cauza faptului că țigările electronice sunt pe piață doar de câțiva ani, prognosticul în ce privește expunerea pe termen lung nu a fost încă documentat.

Efecte cancerigene:

 • aerosolul țigăriie lectronice poate emite inductorine oplazici; aceștia pot produce diferite forme de cancer pulmonar, orofaringian și de tract respirator;
 • totuși, nivelul concentrație ia cestora este în limitele admise ca fiind sigure.

Efecte comportamentale:

 • utilizarea țigărilor electronice ce conțin nicotină poate duce la schimbări comportamentale ca rezultat al adicției și dependenței;
 • expunerea la compușii produși de țigara electronică pe timpul sarcinii poate duce la schimbări comportamentale ale copilului, deși cercetările neonatale privind toxicitatea nicotinei sunt limitate.

Țigara electronică poate fi mai sigură și cu un grad mai mic de dependență față de țigara clasică cu tutun; totuși aceasta poate provoca dependență de nicotină sau susținerea acestei dependențe la un fost fumător de țigară clasică.

Pentru un consult de pneumologie aveți la dispoziție numărul 0232 920 Call Center Arcadia.

Dr. Constantin Sasu, Medic specialist Pneumologie, Arcadia

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Asupritori, paraziţi şi ipocriţi

Cătălin ONOFREI

Asupritori, paraziţi şi ipocriţi

Cât de bine îi cunoaştem pe cei din jurul nostru?

opinii

Agua!

Briscan ZARA

Agua!

Dacă nu ar fi fost lumea aceasta modernă în care transportul dintr-un loc în altul să fie foarte facil, iar alimentele şi apa să poată fi aduse repede dintr-o regiune în alta, cu siguranţă am fi intrat într-o perioadă de foamete cruntă. Război, boală şi foamete, triada care a urmărit întreaga istorie omul precum lupii. Şi trebuiau mereu să fie trei ca să devină mortale, de nesuportat. Şi dacă ultimele două apar din motive naturale, primul ni se datorează în totalitate.

Nu căuta cheile sub veioză

Cristina DANILOV

Nu căuta cheile sub veioză

Am atât de mulţi cunoscuţi care spun cu toată convingerea că obiceiurile lor alimentare - a mânca prăjituri noaptea, de pildă - se datorează faptului că părinţii lor nu i-au hrănit aşa cum trebuia şi nu le-au insuflat obiceiuri alimentare sănătoase. Şi stau şi sortează, ca pe nişte boabe de fasole, amintirile din copilărie, cum nu aveau voie să se ridice de la masă până nu terminau de mâncat grişul cu lapte sau cum erau alergaţi cu papucul prin curte când aruncau sub masă carnea din ciorbă la pisici. A devenit un fel de sport, mulţi caută cauzele dependenţei de alimente, de alcool, de ţigări, de dragoste, de droguri, în copilărie şi, după un search profund concluzionează: „mama e de vină că sunt supraponderală”, „tata e de vină că eu beau”.

Slavă lui Rabelais

Nichita DANILOV

Slavă lui Rabelais

Vom intra într-o epocă în care resursele de materii vor conta la fel de mult ca şi tehnologia. Epoca energiei ieftine, după cum spunea un comisar european, a luat sfârşit. Epoca revendicărilor abia a început.

pulspulspuls

Care este strategia PSD la locale şi ce învârte Maricel Popa la manivela partidoiului

Care este strategia PSD la locale şi ce învârte Maricel Popa la manivela partidoiului

Gata, astăzi am ajuns la antepenultimul episod din seria „Ce s-a discutat la Şcoala politică de vară de pe Bahlui”, o relatare fidelă a discuţiilor care au avut loc timp de o săptămână în târgul nostru pe teme politice locale. 

Caricatura zilei

Suspensii speciale

Editia PDF

Bancul zilei

Un sofer de TIR opreste la un popas, comanda un sandwich, o cafea si o placinta. Intra trei motociclisti rai, unul îi man&ac (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.