Cât de „sănătoase” sunt țigările electronice?
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

Advertorial (P)

Cât de „sănătoase” sunt țigările electronice?

GALERIE
Dr Constantin Sasu
 • Dr Constantin Sasu
- +

În căutarea unei alternative pentru fumatul tradițional, dovedit deja ca factor important de risc pentru sănătate, au apărut diverse alte tipuri de țigări, bazate pe sisteme diferite. Deși până acum nu există concluzii științifice generale, acceptate de întreaga comunitate științifică, putem afirma că nu există nicio  variantă „sigură” de fumat.

Țigara electronică este un dispozitiv pe bază de baterii, folosit pentru a inhala  aerosoli, care, de obicei, conțin nicotină, arome și alte substanțe chimice. În momentul inspirului, bateria activează sursa de încălzire, care vaporizează lichidul aflat în rezervor, producând astfel un aerosol pe care persoana îl inhalează.

Ce efect au țigările electronice asupra sănătății?

Țigările electronice sunt destul de noi pe piață, deci este necesară o perioadă mai mare de cercetare asupra efectelor lor pe termen lung. Cercetările efectuate până în prezent au arătat că efectele țigării electronice pot fi mai puțin dăunătoare de cât cele ale țigării obișnuite, deoarece țigara electronică nu conține sau arde tutun, proces prin care se produca aproximativ 7000 chimicale dintre care cel puțin 70 sunt carcinogene.

Efectelenocive ale țigărilor electronice se pot regăsi la nivel cardiovascular, respirator și comportamental.

Sistemul cardiovascular:

 • inhalarea ocazională a nicotinei poate duce la creșterea tensiunii arteriale și a frecvenței cardiace;
 • conțin substanțe toxice (acetaldehidă, acetonă, acroleină, formaldehidă și butanol) care pot afecta reglarea tensiunii arteriale, coagularea și pot conduce la ateroscleroză;
 • inhalarea aerosolilor cu diverse arome pot produce, destul de rar, inflamație cronică la nivel pulmonar, ceea ce crește riscul de apariție a bolilor cardiovasculare;
 • de asemenea, aerosolul produs de țigara electronică pare sa fie mai puțin nociv de cât cel al țigării clasice, în ce privește sistemul cardiovascular.

Sistemul respirator:

 • propilenglicolul este un alcool folosit în industria alimentară ca umidifiant și agent de dispersare, nefiind clasificat ca iritant pulmonar, însă chimicalele derivate din el, ce se găsesc în aerosolul țigării electronice, pot produce o inflamație a tractului respirator, având ca efect afectarea pulmonară (bronșita, fibroza, pneumoconioza și alte boli asociate);
 • deși efectele dăunătoare ale țigării electronice sunt cunoscute, ele sunt considerate mai puțin îngrijorătoare din punct de vedere pulmonar decât cele ale țigării clasice;
 • din cauza faptului că țigările electronice sunt pe piață doar de câțiva ani, prognosticul în ce privește expunerea pe termen lung nu a fost încă documentat.

Efecte cancerigene:

 • aerosolul țigăriie lectronice poate emite inductorine oplazici; aceștia pot produce diferite forme de cancer pulmonar, orofaringian și de tract respirator;
 • totuși, nivelul concentrație ia cestora este în limitele admise ca fiind sigure.

Efecte comportamentale:

 • utilizarea țigărilor electronice ce conțin nicotină poate duce la schimbări comportamentale ca rezultat al adicției și dependenței;
 • expunerea la compușii produși de țigara electronică pe timpul sarcinii poate duce la schimbări comportamentale ale copilului, deși cercetările neonatale privind toxicitatea nicotinei sunt limitate.

Țigara electronică poate fi mai sigură și cu un grad mai mic de dependență față de țigara clasică cu tutun; totuși aceasta poate provoca dependență de nicotină sau susținerea acestei dependențe la un fost fumător de țigară clasică.

Pentru un consult de pneumologie aveți la dispoziție numărul 0232 920 Call Center Arcadia.

Dr. Constantin Sasu, Medic specialist Pneumologie, Arcadia

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Europa se loghează în reţea

Lucian DÎRDALA

Europa se loghează în reţea

Platforma digitală, accesibilă la adresa futureu.europa.eu (cu posibilitatea selectării limbii române), îi invită pe cetăţenii „obişnuiţi” să-şi spună părerea sau să reacţioneze la postările altora, operând asemenea unei reţele sociale.

Filmuletul zilei

opinii

Mircea Eliade & Vasile Conta. Coda (I)

Florin CÎNTIC

Mircea Eliade & Vasile Conta. Coda (I)

Ultima decadă a lunii aprilie marchează pentru mine două comemorări speciale ale unor figuri intelectuale româneşti de care s-a întâmplat să mă ocup şi care s-au săvârşit din viaţă una după alta, chiar dacă la un secol distanţă: Vasile Conta (21 aprilie 1882) şi Mircea Eliade (22 aprilie 1986).

Cristian Mandeal: „Minutul de calitate maximă în concert este rezultatul orelor multe de repetiţii” (I)

Alex VASILIU

Cristian Mandeal: „Minutul de calitate maximă în concert este rezultatul orelor multe de repetiţii” (I)

Sigur că tot talentul, pregătirea minuţioasă şi inspirată la Conservatorul din Bucureşti cu profesorul Constantin Bugeanu (din păcate, rolul său de pedagog în formarea dirijorilor afirmaţi ulterior este trecut astăzi sub tăcere...), pregătirea permanentă după absolvire l-au detaşat pe Cristian Mandeal din rândurile generaţiei sale, dorinţa de a învăţa în continuare, de a-şi înfăptui concepţia interpretativă fructificând ocaziile apărute, i-au asigurat evoluţia. 

Epilare inghinală

Briscan ZARA

Epilare inghinală

Sunt multe studii despre cum afectează psihologia omului ceea ce vedem, auzim, simţim din exterior. La fiecare întindere de coardă are loc o excitare a neuronilor care provoacă senzaţii neplăcute persoanei, dar dacă lucrurile se repetă, neplăcerea dispare încetul cu încetul şi apare o oarecare toleranţă la acea senzaţie, poate chiar e înlocuită cu plăcere. Nu mai eşti afectat, nu te mai impresionează în sens rău. Asta nu înseamnă că devii mai puternic, ci mai nesimţit, mai rigid, mai greu impresionabil.

pulspulspuls

Un fakenews fain la Iaşi, care să marcheze câştiguri babane

Un fakenews fain la Iaşi, care să marcheze câştiguri babane

Atenţie mare în aceste zile nu numai la ştirile politice mai şugubeţe, stimaţi telespectatori, ci şi la alea economice mai săltăreţe, că şi de-aici pot sări iepuri după care să alergi de-ţi ies ochii din cap şi tot să nu-i prinzi. 

Caricatura zilei

Fără facebook

Editia PDF

Bancul zilei

Parintele Vasile a strâns 5 ani bani pentru clopotnita, dar nu i-au ajuns decât pentru un BMW.  

Parteneri

Alte publicatii

  Intrebarea zilei

  Sute de persoane au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva resticțiilor legate de COVID. Care ar trebui să fie pasul următor?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.