Cât de „sănătoase” sunt țigările electronice?
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

duminica, 24.01.2021

Advertorial (P)

Cât de „sănătoase” sunt țigările electronice?

GALERIE
Dr Constantin Sasu
 • Dr Constantin Sasu
- +

În căutarea unei alternative pentru fumatul tradițional, dovedit deja ca factor important de risc pentru sănătate, au apărut diverse alte tipuri de țigări, bazate pe sisteme diferite. Deși până acum nu există concluzii științifice generale, acceptate de întreaga comunitate științifică, putem afirma că nu există nicio  variantă „sigură” de fumat.

Țigara electronică este un dispozitiv pe bază de baterii, folosit pentru a inhala  aerosoli, care, de obicei, conțin nicotină, arome și alte substanțe chimice. În momentul inspirului, bateria activează sursa de încălzire, care vaporizează lichidul aflat în rezervor, producând astfel un aerosol pe care persoana îl inhalează.

Ce efect au țigările electronice asupra sănătății?

Țigările electronice sunt destul de noi pe piață, deci este necesară o perioadă mai mare de cercetare asupra efectelor lor pe termen lung. Cercetările efectuate până în prezent au arătat că efectele țigării electronice pot fi mai puțin dăunătoare de cât cele ale țigării obișnuite, deoarece țigara electronică nu conține sau arde tutun, proces prin care se produca aproximativ 7000 chimicale dintre care cel puțin 70 sunt carcinogene.

Efectelenocive ale țigărilor electronice se pot regăsi la nivel cardiovascular, respirator și comportamental.

Sistemul cardiovascular:

 • inhalarea ocazională a nicotinei poate duce la creșterea tensiunii arteriale și a frecvenței cardiace;
 • conțin substanțe toxice (acetaldehidă, acetonă, acroleină, formaldehidă și butanol) care pot afecta reglarea tensiunii arteriale, coagularea și pot conduce la ateroscleroză;
 • inhalarea aerosolilor cu diverse arome pot produce, destul de rar, inflamație cronică la nivel pulmonar, ceea ce crește riscul de apariție a bolilor cardiovasculare;
 • de asemenea, aerosolul produs de țigara electronică pare sa fie mai puțin nociv de cât cel al țigării clasice, în ce privește sistemul cardiovascular.

Sistemul respirator:

 • propilenglicolul este un alcool folosit în industria alimentară ca umidifiant și agent de dispersare, nefiind clasificat ca iritant pulmonar, însă chimicalele derivate din el, ce se găsesc în aerosolul țigării electronice, pot produce o inflamație a tractului respirator, având ca efect afectarea pulmonară (bronșita, fibroza, pneumoconioza și alte boli asociate);
 • deși efectele dăunătoare ale țigării electronice sunt cunoscute, ele sunt considerate mai puțin îngrijorătoare din punct de vedere pulmonar decât cele ale țigării clasice;
 • din cauza faptului că țigările electronice sunt pe piață doar de câțiva ani, prognosticul în ce privește expunerea pe termen lung nu a fost încă documentat.

Efecte cancerigene:

 • aerosolul țigăriie lectronice poate emite inductorine oplazici; aceștia pot produce diferite forme de cancer pulmonar, orofaringian și de tract respirator;
 • totuși, nivelul concentrație ia cestora este în limitele admise ca fiind sigure.

Efecte comportamentale:

 • utilizarea țigărilor electronice ce conțin nicotină poate duce la schimbări comportamentale ca rezultat al adicției și dependenței;
 • expunerea la compușii produși de țigara electronică pe timpul sarcinii poate duce la schimbări comportamentale ale copilului, deși cercetările neonatale privind toxicitatea nicotinei sunt limitate.

Țigara electronică poate fi mai sigură și cu un grad mai mic de dependență față de țigara clasică cu tutun; totuși aceasta poate provoca dependență de nicotină sau susținerea acestei dependențe la un fost fumător de țigară clasică.

Pentru un consult de pneumologie aveți la dispoziție numărul 0232 920 Call Center Arcadia.

Dr. Constantin Sasu, Medic specialist Pneumologie, Arcadia

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Ce model alegem?

Nicolae GRECU

Ce model alegem?

În speranţa că sportul românesc va redeveni el însuşi un model în Europa, înclinăm spre Slovenia.

Filmuletul zilei

opinii

Un corifeu al „gândirii politice corecte”- Noam Chomsky (II)

Eugen MUNTEANU

Un corifeu al „gândirii politice corecte”- Noam Chomsky (II)

Sunt evidenţiate în continuare accentele antiamericane şi antioccidentale din discursul public al reputatului om de ştiinţă.

Prudenţi, nu fricoşi; blânzi, nu naivi

pr. Constantin STURZU

Prudenţi, nu fricoşi; blânzi, nu naivi

În contextul primei trimiteri a ucenicilor la propovăduire, Domnul le spune, între altele: "Iată, Eu vă trimit pe voi ca pe nişte oi în mijlocul lupilor; fiţi, dar, înţelepţi ca şerpii şi nevinovaţi ca porumbeii" (Matei 10, 16). Imaginea unei oi aflate în mijlocul lupilor stârneşte frisoane, mai ales printre credincioşii îngrijoraţi de mersul actual al lumii. Însă mesajul e mai degrabă sursa unei mari nădejdi. Căci nu ne cere Mântuitorul să acţionăm precum "lupii" - grupaţi în haite, agresivi, sălbatici -, ci să cultivăm ascultarea şi blândeţea specifice "turmei celei cuvântătoare".

O poveste sordidă

Alexandru CĂLINESCU

O poveste sordidă

Dezvăluirea a fost făcută prin intermediul unor cărţi, literatura, substituindu-se actului de justiţie, având aşadar - teoretic cel puţin - şi o funcţie terapeutică. Ceea ce nu-i absolvă pe cei care, din inconştienţă, din spirit de castă ori din dorinţa de a provoca au tolerat sau chiar au încurajat tot felul de aberaţii.

pulspulspuls

Pe senatoarea Baubau de la Iaşi ştim bine că o ştiţi. Dar pe mama ei?

Pe senatoarea Baubau de la Iaşi ştim bine că o ştiţi. Dar pe mama ei?

Câteva informaţii pe azi şi despre noii aleşi ai ieşenilor mai puţin cunoscuţi publicului în ce priveşte viaţa lor privată. 

Caricatura zilei

Cerere

Editia PDF

Bancul zilei

In Antarctica s-a inregistrat cea mai scazuta temperatura de pe glob: -93,2 grade ...prin urmare va propunem sa ne reami (...)

Parteneri

Alte ziare locale

  Intrebarea zilei

  Relaxarea condițiilpr de deplasare în starea de alertă va duce la:

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.