Cât de des trebuie să vă schimbați perna – Sfatul experților

miercuri, 10 iulie 2024, 22:07
3 MIN
 Cât de des trebuie să vă schimbați perna – Sfatul experților

Pentru că ne petrecem până la o treime din viață în pat, salteaua și pernele potrivite pot face o diferență enormă pentru calitatea generală a somnului. O pernă decentă care se potrivește poziției de somn poate face diferența între un somn odihnitor și trezirea cu dureri în dimineața următoare.

Chiar și cele mai bune saltele fabricate din materiale de calitate superioară nu durează la nesfârșit, iar același lucru este valabil și pentru pernele tale. A avea o pernă decentă nu înseamnă doar cât de confortabil dormi, ci poate avea un impact și asupra sănătății tale fizice – mai ales dacă suferi de astm sau alergii.

Pernele ar trebui schimbate la fiecare an, până la doi ani, în funcție de materiale. Dacă nu sunteți sigur că perna trebuie schimbată, există anumite semne. Orice lăsare sau dezumflare sunt semne că perna nu mai este cea mai bună. Trezirea cu dureri de gât sau dureri de cap sunt, de asemenea, semne puternice că perna trebuie înlocuită.

Cât de des ar trebui să vă schimbați perna

Ca orice altă lenjerie de pat, chiar și cele mai bune perne nu durează o viață. Majoritatea pernelor au o durată de viață cuprinsă între unul și doi ani, în funcție de materiale, utilizare și modul în care o îngrijești. „Pentru un somn bun, perna ar trebui să vă susțină capul și gâtul confortabil, așa că, dacă vă treziți cu gâtul înțepenit sau perna este prea plată sau umflată, atunci este timpul să o schimbați”, explică Emily și Jonathan Attwood, fondatorii unei mărci de lenjerie de pat.

„Vă recomandăm să vă schimbați perna la un an sau doi”

Înlocuirea pernelor la fiecare doi ani va asigura susținerea capului și a gâtului și va menține suprafața de dormit lipsită de alergeni și acarieni care s-ar fi putut acumula în fibre, scrie tomsguide.com.

Dacă doriți să profitați la maximum de perna dumneavoastră, Emily și Jonathan vă sfătuiesc, de asemenea, să cumpărați o pernă de cea mai bună calitate pe care v-o puteți permite. „La fel ca în cazul întregii lenjerii de pat, ar trebui să optați întotdeauna pentru materiale naturale. Nu numai că este mai bine pentru mediu, dar este și mai bine pentru sănătatea și somnul tău.

„Ce se întâmplă dacă nu vă înlocuiți perna suficient de des?Faptul că nu vă schimbați pernele în mod regulat poate avea consecințe uriașe asupra sănătății dumneavoastră. Primul lucru pe care îl puteți observa sunt durerile de gât și de spate. Acest lucru se datorează faptului că pernele vechi își pierd forma și suportul și vă treziți cu dureri.

O postură proastă în timpul somnului și tensiunea musculară care rezultă din pernele care nu oferă suficient suport pot duce, de asemenea, la dureri de cap matinale. O pernă incomodă poate, de asemenea, să îngreuneze adormirea, ceea ce vă va face să vă simțiți amețit în timpul zilei.Pernele pot acumula celule moarte ale pielii, transpirație, uleiuri corporale, ceea ce duce la acumularea de bacterii și vă va lăsa cu perne îngălbenite de pete și mirosuri neplăcute. Astfel, poate rezulta apariția mucegaiului. Pernele pot fi un refugiu pentru alergeni și acarieni care pot provoca simptome precum strănut, congestie, mâncărimi ale ochilor și probleme respiratorii, exacerbând adesea afecțiuni precum astmul.Pernele vechi și murdare pot transfera uleiuri și bacterii pe față, ceea ce poate duce la apariția acneei și a erupțiilor cutanate.Nu doar timpul este un bun indicator al momentului în care ar trebui să vă înlocuiți pernele, există și alte semne la care trebuie să fiți atenți. Citește mai mult pe ziare.com.

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii