anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

miercuri, 05.08.2020

Cât de eficiente sunt tunelurile de dezinfectare. Specialiștii cred că ne pun în pericol

GALERIE
tunel
  • tunel
- +

România pare cuprinsă de o frenezie a producerii și achiziției de tuneluri de dezinfectare. Acestea sunt instalații care, folosind împrăștierea de biocid (substanțe active ce distrug microorganisme) sau dezinfectant și, adesea, și a lămpilor cu ultraviolete (UV), ar ajuta la reducerea virusurilor și a bacteriilor de pe încălțăminte, haine și mâini, odată ce o persoană trece prin tunel. Numai că, spun specialiștii, aceste dispozitive au mai curând o eficiență limitată, sigur inexistentă în cazul coronavirusului SARS-Cov19, ba chiar riscă să pună în pericol sănătatea oamenilor.

Cum a început totul? Nu a fost identificată ”sursa primară”, respectiv momentul sau persoana care ar fi generat această frenezie a tunelurilor de dezinfectare. Pare să fie o combinație de factori, întâi de toate relatări ale presei românești despre cum, la începutul lunii martie, în China, dispozitive UV sunt folosite la dezinfectarea spațiilor publice, același lucru întâmplându-se puțin mai târziu și în Turcia. Totul a fost urmat de dorința altruistă a numeroase persoane sau organizații de a se implica în efortul de combatere a noului coronavirus, ele susținând – financiar și moral – producerea acestor tuneluri și donarea lor ulterioară către instituții publice.

Tunelul acesta, conform unui producător, propune o triplă acțiune: un covor îmbibat cu biocid/dezinfectant care curăță tălpile încălțămintei persoanelor sau roțile tărgilor care trec prin tunel, apoi un sistem de duze care împrăștie ca un spray substanțele dezinfectante pe hainele, brațele și corpul persoanelor care trec prin tunel. Nu în ultimul rând, în partea de sus a tunelului sunt amplasate mai multe lămpi UV care ar duce la ”distrugerea agenților patogeni”.

Conform unei fișe tehnice a unui tunel de dezinfectare produs la noi în țară, frecvența de lucru a bandei LED UV este de ”400nm, specifică domeniului ultraviolet – imagistică medicală”. Cercetătorul genetician Florina Raicu, aflând această valoare, a avut o reacție de stupefacție: ”400nm e o frecvență de tip UV-A, deci poate (producătorii tunelului – n.r.) vor să construiască un solar”.

Raicu, care este asistent universitar la UMF Carol Davila și are experiență de lucru cu radiațiile ultraviolet, a detaliat: ”Eficiența radiației UV este dată de următorii parametri: intensitatea radiației ultraviolete, lungimea de undă, spațiul delimitat în care acționează, distanța față de suprafața de decontaminat si timpul de acțiune (…) În cazul tunelurilor pe care le-am văzut, distanța față de subiect este mult prea mare, unele lămpi sunt orientate perpendicular pe direcția de înaintare prin tunel, astfel încât trecerea prin raza de acțiune este infimă, iar timpul în care se face decontaminarea este nesemnificativ, intensitatea UVC este slabă, iar spațiul deschis! În concluzie, de la umeri în sus nu se poate vorbi de protecție”.

Oricum, mai spune Florina Raicu, ”pentru a avea un efect asupra SARS – COV – 2, ar fi nevoie de o expunere de zeci de minute la o lumină UV-C de intensitate mare (…) Din mers, e improbabil să fie transmisă o doză suficientă pentru decontaminare, dar asta poate avea efecte negative puternice asupra ochilor sau pielii expuse”.

Există standarde stricte în Uniunea Europeană legate de cantitățile de biocide la care pot fi expuși oamenii. Oricum expunerile necontrolate / multiple pot să aibă efecte negative.

g4media.ro

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Trei sferturi de secol în era nucleară

Lucian DÎRDALA

Trei sferturi de secol în era nucleară

În spatele imaginilor cu cel mai mare impact la public - şi care ţin de războiul convenţional - se află realitatea unei cursei nucleare care, nemaifiind una „în doi”, este nouă şi periculoasă.

Filmuletul zilei

opinii

Gândirea liberă, limpede şi reacţionară

Florin CÎNTIC

Gândirea liberă, limpede şi reacţionară

Cum trăim timpuri apăsătoare în care comandourile ideologice ale stângii impun, asemenea fasciştilor anilor 30, violenţă şi castrare pentru libertatea de expresie, e reconfortant să regăseşti, măcare insular, câte o voce critică şi nealiniată.

Suflete în ceaţă

Radu PĂRPĂUȚĂ

Suflete în ceaţă

Generaţia COVID

Ioan MILICĂ

Generaţia COVID

Cum se va numi generaţia de cobai supuşi unui simulacru educativ de amploare planetară? Cum se va numi generaţia ale cărei rădăcini în universul şcolar sunt retezate tot mai iute pe măsură ce timpul de izolare creşte? Cum se va numi generaţia de absolvenţi care vor căpăta diplome fără să fi ştiut vreodată ce miros are un manual abia ieşit de sub tipar sau fără să fi văzut cum arată un educator, un învăţător sau un profesor în carne şi oase?

pulspulspuls

Un penthouse de 300.000 de coco, scos la vânzare cu viteză. Hopaa!?

Un penthouse de 300.000 de coco, scos la vânzare cu viteză. Hopaa!?

Apropo de arestările anului, ne spune amicul Archibald Tănase că, în ultima vreme, printre băieţii cu bani din târg se bârfeşte că un ditamai penthouse-oiul din Copou pe care l-a ridicat pe bloc un personagiu aflat la ţuhaus ar fi de fapt donaţie ultrasecretă către un personagiu public foarte vilofil, stimaţi telespectatori. 

Caricatura zilei

Muzică inspirațională

Editia PDF

Bancul zilei

Îi datoram multe coronavirusului. A reusit sa-i aduca pe români înapoi în tara si a putut sa le înve (...)

Linkuri

Alte ziare locale

    Intrebarea zilei

    Relaxarea condițiilpr de deplasare în starea de alertă va duce la:

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.