Cât de mare este implicarea ieșeanului Daniel Penciuc în afacerea Nordis? Referatul procurorilor

luni, 10 februarie 2025, 05:00
5 MIN
 Cât de mare este implicarea ieșeanului Daniel Penciuc în afacerea Nordis? Referatul procurorilor

Motivele pentru care procurorii au decis continuarea anchetei împotriva directorului de marketing al Nordis Management, Daniel Penciuc, sunt expuse în referatul din 4 februarie, cu privire la arestarea preventivă a unor dintre persoanele implicate în scandalul Nordis. Între acestea se numără fapte precum constituire a unui grup infracțional organizat, complicitate la delapidare cu consecințe deosebit de grave în formă continuată și spălare de bani în formă continuată. Însă ancheta e departe de a fi încheiată, iar Penciuc, cunoscut la Iași ca fiind fondatorul Time Out – business din care a ieșit de mai mulți ani – e convins că își va putea demonstra nevinovăția.

Ziarul de Iași a extras din documentul amintit faptele pentru care procurorii consideră că trebuie să îl cerceteze pe Daniel Penciuc. Acestea sunt:

A aderat începând cu anul 2018 la grupul infracțional

  1. Constituire a unui grup infracțional organizat: Potrivit anchetatorilor, Daniel Penciuc a aderat începând cu anul 2018 la grupul infracțional condus de Vladimir Ciorbă, Gheorghe Poștoacă și Alexandru Mihai, care a operat până în ianuarie 2025, grup specializat în comiterea unor infracțiuni deosebit de grave, precum delapidarea, evaziunea fiscală, înșelăciunea, stabilirea frauduloasă a impozitelor, taxelor și contribuțiilor, obținerea ilegală de sume de bani prin rambursări sau restituiri din bugetul general consolidat și spălarea banilor.

Urmăriți canalul „Ziarul de Iași” pe WhatsApp. Cele mai importante știri ale zilei sunt disponibile aici

Grupul ar fi conceput și implementat un mecanism infracțional complex, bazat pe dezvoltarea unor proiecte imobiliare prin intermediul mai multor societăți, urmând ca sumele încasate de la clienți să fie delapidate. Acesta a inclus inducerea în eroare a cumpărătorilor prin semnarea de antecontracte și contracte de vânzare-cumpărare, înregistrarea unor operațiuni fictive în contabilitatea societăților controlate, cu scopul de a evita plata taxelor și impozitelor către stat. În plus, ar fi fost stabilite taxe și contribuții cu rea-credință (cum ar fi TVA-ul), ceea ce a dus la obținerea de rambursări sau restituiri ilegale din bugetul de stat. Aceste activități au prejudiciat atât societățile implicate, cât și clienții, precum și bugetul de stat.

Fondurile obținute ilegal au fost ulterior spălate, iar Penciuc a facilitat externalizarea ilegală a acestora prin intermediul societăților sale. Acestea au încasat bani de la cumpărători, iar Penciuc a simulat relații comerciale cu societăți controlate de grupul infracțional sau cu membri ai acestuia, pentru a crea o aparență de legalitate și pentru a obține beneficii fiscale ilegale.

Simulări pentru a ascunde externalizarea ilegală a fondurilor

  1. Complicitate la delapidare cu consecințe deosebit de grave, în formă continuată: Conform procurorilor, în calitate de administrator al Ad Factory SRL și Qult Concept S.R.L., Penciuc ar fi sprijinit, la intervale diferite de timp, în mod repetat, pe Vladimir Ciorbă și Gheorghe Poștoacă în comiterea infracțiunii de delapidare. Ar fi contribuit la încasarea a 7.518.533 lei, sumă transferată în conturile sale personale sau ale societăților unde era asociat și/sau administrator. Această sumă ar fi fost justificată cu documente care păreau legale, precum contracte de împrumut, restituiri de împrumut, decizii ale asociatului unic, încasare de dividende, avansuri și salarii. De asemenea, ar fi folosit documente care simulau relații comerciale cu societățile din grupul Nordis sau cu persoane fizice, pentru a ascunde externalizarea ilegală a fondurilor din societățile Nordis Management SRL, Lampp Building Project SRL, Nordis Mamaia SRL și Nordis View SRL. Potrivit procurorilor, el ar fi ratificat și acceptat documente falsificate pentru operațiunile bancare realizate.

Tranzacții ilegale susținute de documente cu aparență de legalitate

  1. Spălare de bani în formă continuată: În perioada 2018-2024, Penciuc, în calitate de administrator al Ad Factory SRL și Qult Concept SRL, ar fi organizat multiple operațiuni financiare cu intenția de a ascunde proveniența ilicită a fondurilor, știind că acestea proveneau din infracțiunea de delapidare. Fondurile ar fi fost primite în conturile personale sau ale societăților în care avea calitatea de asociat și/sau administrator.

Printre operațiunile efectuate se numără retrageri de numerar (de la ghișee bancare sau ATM-uri), transferuri către alte persoane fizice sau juridice din grupul infracțional, achiziționarea de imobile sau bunuri de lux, precum și încasarea unor sume de bani de la alte persoane sau societăți cu aceeași proveniență ilicită. Aceste tranzacții erau susținute de documente cu aparență de legalitate (contracte de împrumut, restituire împrumut, avansuri, salarii, facturi, plăți pentru terți etc.), având drept scop ascunderea sau disimularea originii ilegale a fondurilor. Procurorii susțin că Penciuc știa că aceste sume proveneau din infracțiuni și a efectuat aceste acțiuni pentru a masca adevărata lor proveniență.

Ar fi pus la dispoziție documente falsificate

  1. Complicitate la evaziune fiscală în formă continuată: În perioada iunie 2019 – septembrie 2023, în calitate de administrator al Ad Factory SRL, ar fi sprijinit în mod repetat, la intervale diferite de timp, pe Vladimir Ciorbă și Gheorghe Poștoacă, administratori ai Nordis Management SRL și Nordis Mamaia SRL, în comiterea infracțiunii de evaziune fiscală. Acesta ar fi pus la dispoziție documente falsificate (cum ar fi contracte, facturi și alte înscrisuri) care atestau livrarea de bunuri și servicii, documente care au fost ulterior înregistrate în contabilitatea beneficiarilor, având ca scop evitarea plății taxelor și impozitelor, prin reducerea ilegală a bazei impozabile și deducerea nejustificată a T.V.A.-ului. Astfel, acțiunile sale ar fi cauzat un prejudiciu considerabil bugetului de stat.

Disimularea originii ilicite a fondurilor

  1. Complicitate la spălare de bani în formă continuată: În perioada 2019-2023, în calitate de administrator de drept al Ad Factory SRL, ar fi sprijinit în mod repetat, la intervale diferite de timp, pe Vladimir Ciorbă și Gheorghe Poștoacă, administratori ai Nordis Management SRL și Nordis Mamaia SRL, în comiterea infracțiunii de spălare a banilor. Acesta ar fi facilitat încasarea de sume de bani în conturile bancare, urmată de retragerea acestora în numerar sau, după caz, redirecționarea lor către alte persoane fizice sau juridice. Aceste acțiuni ar fi avut scopul de a ascunde sau disimula originea ilicită a fondurilor, știind că acestea proveneau din infracțiunea de delapidare.

Daniel Penciuc: „Înțeleg că este un dosar complex, dar sunt convins că lucrurile se vor clarifica”

„Acuzațiile formulate nu sunt conforme cu realitatea. Înțeleg că este un dosar complex, dar sunt convins că în perioada următoare lucrurile se vor clarifica. Prima interacțiune cu Nordis a fost în 2018, când am cumpărat un număr de 4 unități, într-un bloc dezvoltat de aceștia în zona Herăstrău din București. Pentru o perioadă de trei ani, am fost un furnizor de servicii de comunicare și design, servicii în urma cărora am și astăzi facturi neplătite, de aproape trei ani de zile, cu care m-am înscris la masa credală. Mai mult, am achiziționat și un apartament la Mamaia în a cărui posesie încă nu am intrat. Ca profesionist, am livrat servicii de calitate, așa cum fac pentru fiecare dintre clienții mei. În toată aceasta perioadă, Nordis nu a fost singurul meu client. Țin să menționez că firmele prin intermediul cărora prestez servicii au fost controlate riguros chiar anul trecut de către ANAF, cărora le-am prezentat contracte, facturi, dar și rapoarte de activitate, verificarea fiind încheiată fără nicio sancțiune” a precizat pentru Ziarul de Iași Daniel Penciuc.

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii