Cât de mari sunt salariile în învăţământ. Definitivatul aduce 10 lei în plus
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

Cât de mari sunt salariile în învăţământ. Definitivatul aduce 10 lei în plus

GALERIE
profesori
  • profesori
- +

Câteva calcule făcute de sindicalişti, în care prezintă exemple concludente, dar şi câteva situaţii ilare.

Chiar dacă, pe hârtie, salariile şi programul profesorilor arată foarte bine şi li se reproşează că muncesc puţin pentru mulţi bani, în realitate lucrurile nu stau chiar aşa, profesorii acuzând faptul că au unele dintre cele mai mici salarii din rândul bugetarilor.

Astfel, chiar dacă un învăţător cu gradul I, cu peste 40 de ani vechime, are 3.157 de lei, fiind unul dintre cele mai mari salarii din educaţie, în realitate acesta este doar brutul, din care se scad taxele către stat. Astfel, cadrul didactic rămâne în mână cu aproximativ 2.214 lei.

O învăţătoare debutantă însă, cu studii medii, are ca salariu de încadrare suma de 1.778 de lei, dar în mână va rămâne cu aproximativ 1.287 de lei, după scăderea taxelor şi impozitelor.

De asemenea, în cazul unui profesor cu studii superioare, debutant, salariul său de bază este de 2.149 de lei, în buzunar ajungându-i însă suma de 1.534 de lei.

Cel mai mare salariu îl are un profesor de gradul I cu peste 40 de ani vechime. Acesta are salariul de încadrare de 3.948 de lei, în mână urmând să rămână cu 2.769 de lei. La acest salariu se poate adăuga 10% pentru orele de dirigenţie sau sporul pentru mediul rural de 0,3%. Prin urmare, salariul acestuia ajunge la 3.000 de lei, însă doar cu câţiva ani înainte de pensionare.

Există şi diferenţe hilare în ceea ce priveşte salarizarea. Dacă salariul de bază al unui profesor debutant cu studii superioare este de 2.149 de lei, dacă îşi ia definitivatul mai primeşte 10 lei la salariul brut; practic, după reducerea taxelor, îi rămâne de un suc.

„Salariile din învăţământ sunt în continuare printre cele mai mici din zona bugetară, profesorii trăiesc doar din acest salariu, chiar dacă se speculează că se mai fac meditaţii. Acestea nu sunt făcute decât de profesorii de la una sau două discipline, şi nu de către toţi profesorii. În primii zece ani, în perioada de perfec­ţionare, care presupune aproape renunţarea la timp liber şi la vacanţe, eşti tot timpul în examene“, menţionează Laviniu Lă­custă, preşedintele Uniunii Sindicatelor Libere din Învăţământul Preuni­versitar Iaşi.

Un cadru didactic trebuie să predea 18 ore pe săptămână, la care se adaugă diferite şedinţe, şedinţe cu părinţii sau activităţi extraşcolare. De asemenea, profesorii au de pregătit lecţiile pentru ziua următoare, materiale didactice sau trebuie să corecteze lucrări dacă este cazul.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Spiritul critic se află în moarte clinică

Alexandru LĂZESCU

Spiritul critic se află în moarte clinică

Scepticismul, spiritul critic sunt în pragul extincţiei într-un peisaj în care conformismul, alinierea cuminte la abordările predominante ale momentului sunt în ascensiune rapidă.

Filmuletul zilei

opinii

Iaşul marilor Uniri în viziunea lui Victor Bejan

Nichita DANILOV

Iaşul marilor Uniri în viziunea lui Victor Bejan

Având o astfel de istorie în spate, cartea-album este document îmbibat cu dragoste faţă de Iaşi şi România, un imn închinat istorie dulcelui Târg, menit să echilibreze, prin atmosfera şi sentimentele pe care le degajă, acele atitudini şi acele cărţi ce privesc istoria noastră dintr-un unghi din ce în ce mai derizoriu.

Efecte şi reacţii

Dana ȚABREA

Efecte şi reacţii

Nu numai că „Jocul de-a măcelul” de Eugen Ionescu pare să anticipe reacţiile oamenilor pe timp de pandemie, dar cei de la Teatrul Studenţesc Thespis au avut inspirata idee de a realiza un spectacol. Până la urmă, e spectacolul vieţilor noastre de aproape un an de zile. Cine şi-ar fi imaginat că o viaţă comună, normală, aşa cum am avut până la izbucnirea pandemiei de Covid ar putea fi dezideratul vremurilor pe care le traversăm?

2+2=4 pastile media

Michael ASTNER

2+2=4 pastile media

Orice şedere a mea la ţară înseamnă şi un fel de cură mediatică de detelevizare, în sensul că timp de două-trei săptămâni ori chiar timp de două luni nu mă uit la televizor. Desigur, mă mai „dau” pe net, da. Dar în principiu legătura mea cu ţara se face prin intermediul radioului. Care radio merge non-stop cât îs în casă (inclusiv noaptea, când dorm), iar asta invariabil pe RRA. În principiu, pot s-o spun, sunt mulţumit de mixul oferit dintre ştiri şi muzică etc.

pulspulspuls

Pe senatoarea Baubau de la Iaşi ştim bine că o ştiţi. Dar pe mama ei?

Pe senatoarea Baubau de la Iaşi ştim bine că o ştiţi. Dar pe mama ei?

Câteva informaţii pe azi şi despre noii aleşi ai ieşenilor mai puţin cunoscuţi publicului în ce priveşte viaţa lor privată. 

Caricatura zilei

Cerere

Editia PDF

Bancul zilei

In Antarctica s-a inregistrat cea mai scazuta temperatura de pe glob: -93,2 grade ...prin urmare va propunem sa ne reami (...)

Parteneri

Alte ziare locale

    Intrebarea zilei

    Relaxarea condițiilpr de deplasare în starea de alertă va duce la:

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.