Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

BIROUL DE MEDIERE

Cât de mult dăunează sentimentul de vinovăţie în relaţiile de cuplu

GALERIE
mama si copil tristi
  • mama si copil tristi
- +

Nu ştiu de ce, dar de câte ori o situaţie nu iese cum ar trebui şi cineva îmi spune: ”vezi, prost am fost, să mă iau după capul tău!” îmi creează un sentiment de culpabilitate care îmi paralizează orice iniţiativă. 

Replica asta a adus-o în prim plan mama unei fetiţe, care, la vârsta de cinci ani, a stat foarte cuminte şi atentă cât am discutat despre medierea autorităţii părinteşti. Când mama a izbucnit în lacrimi, fetiţa a venit lângă ea şi i-a spus: ”nu mai plânge, mami, ştii că nu rezolvi nimic!”.

Atunci am înţeles că relaţiile conflictuale dintre părinţi invadaseră deja sfera de preocupări a copilului, ceea ce îi depăşea puterea de înţelegere şi atunci preluase, mecanic, frazele spuse de adulţii din jurul lui, în situaţii critice, ca aceasta. Iată de ce copiii devin oglinda noastră, a adulţilor, deşi ne străduim să ne ascundem în spatele unor imagini create artificial.

Am dus împreună fetiţa la un loc de joacă, pentru a nu fi de faţă atunci când discutăm lucruri care îi interesează doar pe cei mari şi i-am propus mamei să ne fixăm ca repere de soluţionare a conflictului dintre ea şi tatăl fetiţei, cele două replici despre care am amintit: 1. ”vezi, prost am fost, să mă iau după capul tău!” şi 2. ”nu mai plânge, mami, ştii că nu rezolvi nimic!”

- De ce doar aceste două aspecte credeţi că sunt cele mai importante?!, întreabă femeia descumpănită.

- Pentru că ele dau înţelesul unui întreg raţionament despre relaţia cu cei apropiaţi, dar şi despre cum vă percepeţi  dumneavoastră înşivă, în raport cu ei. Dacă replica 1. vă  reduce la tăcere, asta se datorează unui şir întreg de situaţii din copilărie, în care cei care v-au crescut (părinţi, bunici) au ignorat nevoia copilului de a fi încurajat şi abia apoi disciplinat. Ei au trecut direct la disciplinare, pentru un rezultat imediat, care arăta cu degetul pe cel ce greşise, cu alte cuvinte el era ”vinovatul” pentru o situaţie care nu ieşise cum trebuie. Şi în sistemul de învăţământ se caută ”vinovatul”, în primul rând, nu soluţia. Reflexul apariţiei sentimentului vinovăţiei, la adult, este urmat de complexele de inferioritate, atitudinea defensivă, respectiv, blocajul. Vă propun să tăiaţi cu o linie tot ce declanşează replica:   ”vezi, prost am fost, să mă iau după capul tău!”. Ce rămâne?!  Să ne spunem părerea, doar dacă aceasta ni se cere, iar dacă greşim, ne asumăm eroarea, cu simplitate. Nimeni nu le ştie pe toate, asta este clar.

Ceea ce spune fetiţa, pentru a-şi linişti mama: ”nu mai plânge, mami, ştii că nu rezolvi nimic!” exprimă chiar soluţia de mai sus: nu trebuie să interpretăm totul ca şi când am fi victima pe care toţi o lovesc! Dacă lăsăm dramatismul de-o parte, cu lacrimi şi orgolii de premianţi cu coroniţă, cu tot, ne mai rămâne simplitatea cu care să admitem că putem greşi, că nu trebuie să fim perfecţi ci autentici!      

Dacă interpretaţi această replică într-o altă cheie, nefavorabilă pentru dumneavoastră, aceasta este tentaţia victimizării, care vă face să vă consideraţi inferioară, nerespectată, neiubită şi vinovată mereu.

Mama fetiţei a zâmbit şi mi-a spus: o să-mi ia ceva timp să-mi aduc aminte de fiecare dată de simplitate. - Pentru a vă înţelege cu soţul asupra aspectelor legate de autoritatea părintească, trebuie, mai întâi, să fiţi parteneri de discuţie şi egalitatea se referă la posibilitatea fiecăruia de a-şi îndeplini obiectivele.

Mediator Roxana Cozmawww.mediatoriautorizatiiasi.ro

Pagina de FB: Mediatori Autorizati Iasi

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri