Cât de oportune sunt pasajele aeriene din Podu Roş? Dezbaterea, diseară online
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

duminica, 17.01.2021

Cât de oportune sunt pasajele aeriene din Podu Roş? Dezbaterea, diseară online

GALERIE
pasaje_podu_ros0
  • pasaje_podu_ros0
- +

Dezbaterea Alianţei pentru Promovarea Transportului Alternativ (APTA) va începe la ora 18.00 La aceasta, care se va desfăşura online, şi-a anunţat participarea şi primarul Mihai Chirica.

Oportunitatea construirii a două pasaje supraterane în Podu Roş va face obiectul unei dezbateri organizate astăzi de societatea civilă. Evenimentul este o iniţiativă a Alianţei pentru Promovarea Transportului Alternativ (APTA), organizaţie din care fac parte mai multe asociaţii civice. Principala cerinţă a APTA vizează suspendarea licitaţiei de proiectare a pasajelor până la clarificarea mai multor aspecte ce ţin de oportunitatea şi finanţarea proiectului. La dezbatere şi-a anunţat participarea specialişti în geografie urbană, istorici, experţi independenţi de mobilitate, arhitecţi, dar şi primarul Mihai Chirica.

Stadiul licitaţiei

Între timp, licitaţia de proiectare a pasajelor îşi urmează cursul firesc: municipalitatea aşteaptă oferte până pe 5 decembrie, valoarea contractului fiind de 2,2 milioane lei, fără TVA. Recent, o firmă clujeană (NV Construct SRL) a depus o contestaţie şi a existat pericolul unui blocaj al procedurii. În schimb, Primăria şi-a însuşit criticile companiei, printr-o notă de remediere, şi a modificat unele cerinţe din documentaţia de atribuire în conformitate cu solicitările firmei clujene.

Contestaţia, la care firma clujeană a renunţat în cele din urmă, a vizat experienţa deţinută de personalul angajat în cadrul companiilor interesate să participe la licitaţie, în sensul de extindere a ariei de activităţi. Totodată, în urma solicitărilor firmelor interesate, Primăria a fost nevoită să publice mai multe acte în completarea documentaţiei de atribuire a contractului: diverse avize obţinute de la instituţii pentru implementarea proiectului, studiul topografic, studiu geotehnic şi actele urbanistice de autorizare.

Valoarea estimată pentru construirea celor două pasaje ajunge la circa 70 milioane lei. Potrivit proiectului, pasajele vor avea două sensuri giratorii suspendate, care vor asigura zone de întoarcere, cele două pasaje fiind sensuri unice pereche. Pasajul mal drept va avea aproape 552 m, iar cel de pe mal stâng ajunge la circa 547 m. Pasajele vor avea o zonă de siguranţă pe o lăţime de 1,5 m (refugiu în caz de avarii), o pistă de 1,5 m, iar restul va fi destinat circulaţiei rutiere.

Pro şi contra

Dezbaterea de astăzi va avea loc la ora 18.00 şi va transmisă în direct pe paginile de Facebook ale organizaţiilor civice din APTA. Principalele observaţii la adresa proiectului sunt legate de: inducerea traficului, disconfortul deplasărilor pietonale, compromiterea ideii de culoar verde

de-a lungul Bahluiului, costul de oportunitate ridicat sau neclaritatea finanţării. În schimb, Primăria spune că cele două pasaje vor fluidiza circulaţia rutieră în intersecţia Podu Roş.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Primăvara din ianuarie

Nicolae GRECU

Primăvara din ianuarie

Pericolul de îngheţare şi pericolul de carantină pun în primejdie desfăşurarea Ligii I conform graficului.

Filmuletul zilei

opinii

Un corifeu al „gândirii politice corecte” - Noam Chomsky (I)

Eugen MUNTEANU

Un corifeu al „gândirii politice corecte” - Noam Chomsky (I)

Unul dintre cei mai proeminenţi promotori ai „corectitudinii politice”, ideologie larg răspândită în mediile academice şi în mass media occidentale, este lingvistul american Noam Chomsky. O parte din ideile sale politice sunt analizate în articolul de faţă.

Dar cine „le are cu Biserica”?

pr. Constantin STURZU

Dar cine „le are cu Biserica”?

Acum o lună, mai exact pe 16 decembrie, au fost publicate rezultatele unui sondaj realizat de Centrul de Cercetări Sociologice LARICS, în parteneriat cu Secretariatul de Stat pentru Culte şi cu Institutul de Ştiinţe Politice şi Relaţii Internaţionale (ISPRI) al Academiei Române. Desfăşurată sub titulatura „Barometrul vieţii religioase”, cercetarea vine să evidenţieze şi ce impact a avut, din perspectivă religioasă, 2020 (anul „pandemic”) asupra populaţiei. 

Filozofie coruptă

arh. Ionel OANCEA

Filozofie coruptă

Într-o viziune grosolană despre normalitate se poate aprecia că administraţia comunistă era mai funcţională ca cea de astăzi. Pentru obţinerea unui act administrativ puteai merge la audienţe la diverşi tovarăşi cu funcţii dispuşi, de regulă, să te asculte. Dacă nu, existau cel puţin două chei universale capabile să facă minuni, pachetul de Kent sau de cafea naturală. Ajuta, la fel de mult, nepotismul, cunoştiinţele, bunii amici din lanţul slăbiciunilor atât de bine surprins în celebra schiţă a lui Caragiale.

pulspulspuls

De ce se pregăteşte oare nea Măricel?

De ce se pregăteşte oare nea Măricel?

După ce l-a acuzat lumea că a plecat din Casa Pătrată cu gentoiul burduşit de like-uri şi urmaritori ai paginii oficiale de Facebook a instituţiei, îndensând totul apoi pe pagina lui de polkitician, iacătă că nea Măricel, fostul şef de judeţ, mai vbine cu o surpriză, şi tot în spaţiul virtual. 

Caricatura zilei

Mușchi

Editia PDF

Bancul zilei

In Antarctica s-a inregistrat cea mai scazuta temperatura de pe glob: -93,2 grade ...prin urmare va propunem sa ne reami (...)

Parteneri

Alte ziare locale

    Intrebarea zilei

    Relaxarea condițiilpr de deplasare în starea de alertă va duce la:

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.