Cât de oportune sunt pasajele aeriene din Podu Roş? Dezbaterea, diseară online
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

duminica, 13.06.2021

Cât de oportune sunt pasajele aeriene din Podu Roş? Dezbaterea, diseară online

GALERIE
pasaje_podu_ros0
  • pasaje_podu_ros0
- +

Dezbaterea Alianţei pentru Promovarea Transportului Alternativ (APTA) va începe la ora 18.00 La aceasta, care se va desfăşura online, şi-a anunţat participarea şi primarul Mihai Chirica.

Oportunitatea construirii a două pasaje supraterane în Podu Roş va face obiectul unei dezbateri organizate astăzi de societatea civilă. Evenimentul este o iniţiativă a Alianţei pentru Promovarea Transportului Alternativ (APTA), organizaţie din care fac parte mai multe asociaţii civice. Principala cerinţă a APTA vizează suspendarea licitaţiei de proiectare a pasajelor până la clarificarea mai multor aspecte ce ţin de oportunitatea şi finanţarea proiectului. La dezbatere şi-a anunţat participarea specialişti în geografie urbană, istorici, experţi independenţi de mobilitate, arhitecţi, dar şi primarul Mihai Chirica.

Stadiul licitaţiei

Între timp, licitaţia de proiectare a pasajelor îşi urmează cursul firesc: municipalitatea aşteaptă oferte până pe 5 decembrie, valoarea contractului fiind de 2,2 milioane lei, fără TVA. Recent, o firmă clujeană (NV Construct SRL) a depus o contestaţie şi a existat pericolul unui blocaj al procedurii. În schimb, Primăria şi-a însuşit criticile companiei, printr-o notă de remediere, şi a modificat unele cerinţe din documentaţia de atribuire în conformitate cu solicitările firmei clujene.

Contestaţia, la care firma clujeană a renunţat în cele din urmă, a vizat experienţa deţinută de personalul angajat în cadrul companiilor interesate să participe la licitaţie, în sensul de extindere a ariei de activităţi. Totodată, în urma solicitărilor firmelor interesate, Primăria a fost nevoită să publice mai multe acte în completarea documentaţiei de atribuire a contractului: diverse avize obţinute de la instituţii pentru implementarea proiectului, studiul topografic, studiu geotehnic şi actele urbanistice de autorizare.

Valoarea estimată pentru construirea celor două pasaje ajunge la circa 70 milioane lei. Potrivit proiectului, pasajele vor avea două sensuri giratorii suspendate, care vor asigura zone de întoarcere, cele două pasaje fiind sensuri unice pereche. Pasajul mal drept va avea aproape 552 m, iar cel de pe mal stâng ajunge la circa 547 m. Pasajele vor avea o zonă de siguranţă pe o lăţime de 1,5 m (refugiu în caz de avarii), o pistă de 1,5 m, iar restul va fi destinat circulaţiei rutiere.

Pro şi contra

Dezbaterea de astăzi va avea loc la ora 18.00 şi va transmisă în direct pe paginile de Facebook ale organizaţiilor civice din APTA. Principalele observaţii la adresa proiectului sunt legate de: inducerea traficului, disconfortul deplasărilor pietonale, compromiterea ideii de culoar verde

de-a lungul Bahluiului, costul de oportunitate ridicat sau neclaritatea finanţării. În schimb, Primăria spune că cele două pasaje vor fluidiza circulaţia rutieră în intersecţia Podu Roş.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Lăsaţi selecţionerii în pace

Nicolae GRECU

Lăsaţi selecţionerii în pace

Din 2008 încoace, la naţională a fost o permanentă foşgăială browniană, o revoluţie permanentă troţkistă, din care n-a ieşit nimic bun.

Filmuletul zilei

opinii

Seimeni (XIII). Ucenicia în meşteşugul pescuitului cu undiţa (I)

Eugen MUNTEANU

Seimeni (XIII). Ucenicia în meşteşugul pescuitului cu undiţa (I)

Autorul reia seria de foiletoane dedicate amintirilor din copilărie. De data aceasta, mecanismul nostalgic este focalizat spre iniţierea în arta umilă a pescuitului cu undiţa.

Maica Siluana, aşa cum... ne-a cunoscut

pr. Constantin STURZU

Maica Siluana, aşa cum... ne-a cunoscut

O ştiam cu mult înainte de a o întâlni. În 1997, tânărul ieromonah Nichifor Horia, actualmente PS Nichifor Botoşăneanul, îmi încredinţa, spre lectură şi zidire, un manuscris. Era povestea unei convertiri, cu însemnări de jurnal, cu multe reflecţii şi zbateri existenţiale. În fapt, o adevărată spovedanie. Semna cu pseudonim nu pentru că nu avea puterea asumării unei mărturisiri publice, ci pentru că nu dorea să atragă atenţia asupra ei. În pofida discreţiei, avea să devină din ce în ce mai cunoscută.

Online în pandemie

Ciprian IFTIMOAEI

Online în pandemie

Statistici privind accesul populaţiei la tehnologia informaţiei şi comunicaţiilor.

pulspulspuls

Poveste de sară pentru micuţi, cu zâne blonde şi miliardari de la cumătrie

Poveste de sară pentru micuţi, cu zâne blonde şi miliardari de la cumătrie

Ehehee, dragilor, oare cum să facem noi şi să dregem pe azi, uichend fiind, să nu vă plictisim sau încrunţim frunţile tot cu nărozii din politichii, ci doar cu mondenităţi locale şi vesele, dar nici să ne depărtăm prea tare de subjectul zilei, ăla pentru care mulţi nădragi tremură de vreo două zile pe la palatul cel roznovan, dar şi mai jos, spre sediul din Podu Roş (hop: iaca şi rima!)? 

Caricatura zilei

Răposat reclamant

Editia PDF

Bancul zilei

De acum, la internarea în spital pacientii sunt obligati sa aiba: extinctor, trusa de prim ajutor si lanterna (...)

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Sute de persoane au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva resticțiilor legate de COVID. Care ar trebui să fie pasul următor?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.