Medicii avertizează că mucegaiul din locuințe reprezintă un pericol major pentru sănătate și trebuie eliminat cât mai repede. Acesta poate afecta sistemul respirator, provocând simptome precum tuse și dificultăți de respirație, și poate duce chiar la declanșarea astmului.
Nu trebuie subestimat sau amânat
Dr. Florin Roșu, managerul Spitalului de Boli Infecțioase „Sf. Parascheva” din Iași, explică faptul că mucegaiul este o ciupercă care se răspândește prin spori, particule foarte mici pe care nu le putem observa cu ochiul liber. Acesta susține că este esențial să fie combătut imediat, iar cel mai eficient mod de a face acest lucru este folosirea clorului sau a produselor pe bază de clor. Acesta subliniază că nu trebuie subestimat sau amânat, chiar dacă este vorba doar de o cantitate mică de mucegai. Expunerea la mucegai poate provoca reacții alergice și poate duce la dezvoltarea astmului, motiv pentru care trebuie tratat cu seriozitate.
„Primele simptome ale expunerii la mucegai sunt de natură respiratorie, deoarece prezența acestuia irită tractul respirator. Astfel, o persoană care nu este astmatică poate dezvolta astm bronșic în urma contactului cu mucegaiul. Aceasta nu este o problemă de ignorat, dimpotrivă, reprezintă un semnal de alarmă atât din punct de vedere al igienei, cât și al sănătății”, a precizat dr. Roșu.
Simptomele de astm bronșic pot apărea abia după o lună
Medicul subliniază că simptomele pot apărea și la o perioadă de timp după expunerea la mucegai. De exemplu, chiar și după ce se fac curățări cu var sau clor și după o săptămână de la expunere, primele simptome de astm bronșic pot apărea abia după o lună. Acestea sunt cunoscute drept efecte secundare la distanță. Medicul avertizează că mucegaiul reprezintă un risc semnificativ, nu doar pentru sănătatea respiratorie, dar și pentru cea dermatologică. Spre exemplu, expunerea la spori de mucegai din zona patului poate duce la apariția unor afecțiuni dermatologice. Prin urmare, mucegaiul nu trebuie subestimat și trebuie tratat cu seriozitate.
„Mucegaiul apare, în principal, din cauza umidității, iar un mediu favorabil dezvoltării acestuia este legat de un nivel ridicat de umezeală. În aceste condiții, utilizarea dezumidificatoarelor este o măsură recomandată. Dacă există o predispoziție pentru formarea mucegaiului, acest lucru indică o umiditate propice pentru dezvoltarea sa, iar folosirea dezumidificatoarelor poate fi o soluție eficientă și benefică”, a adăugat medicul.
Publicitate și alte recomandări video