Cât de utile sunt ventilatoarele în tratarea bolnavilor de COVI-19? 90% dintre cei ventilaţi au decedat!
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

Cât de utile sunt ventilatoarele în tratarea bolnavilor de COVI-19? 90% dintre cei ventilaţi au decedat!

GALERIE
ventilatoare
  • ventilatoare
- +

Preşedintele american, Donald Trump, a oferit echipamente de ventilaţie medicală Germaniei, în timpul crizei coronavirusului. Trump a declarat vineri, la o conferinţă de presă la Casa Albă, că Statele Unite vor trimite ventilatoare respiratorii în Mexic, Honduras şi Franţa. Dar şi în Germania, „dacă are nevoie”. Momentul acestei neaşteptate generozităţi se suprapune însă celui al apariţiei unui nou studiu medical, din SUA, cu concluzii frapante. Potrivit acestui studiu, între 1 martie şi 4 aprilie au murit aproape 90% dintre pacienţii Covid 19 din New York, care au fost ventilaţi artificial.

Studiul care conduce la presupunerea că utilizarea ventilatoarelor în pandemia Corona este dăunătoare, şi nu utilă, a fost publicat, la 22 aprilie, în revista de specialitate „Journal of the American Medical Association”, şi a acumulat, până la ora de faţă, aproape un sfert de milion de vizualizări. Titlul articolului este „Prezentarea de caracteristici, comorbidităţi şi rezultate la 5.700 de pacienţi spitalizaţi cu Covid-19 în aria oraşului New York” (Presenting Characteristics, Comorbidities, and Outcomes Among 5700 Patients Hospitalized With COVID-19 în the New York City Area). Au fost analizate date din 12 spitale din Northwell Health, cel mai mare district de sănătate din New York. Rata de deces a fost de 97,2% la persoanele peste 65 de ani şi 76,4% la cei între 18 şi 65 de ani. Concluziile au fost preluate şi în presa internaţională, iniţial în Newsweek. Studiul este „primul studiu mare din SUA, pe pacienţi pozitivi Covid-19”, spune publicaţia citată de catre hotnews.ro.

Se afirmă în studiu: „Ratele mortalităţii pentru cei care au primit ventilaţie mecanică din grupele de vârstă 18-65 de ani şi mai mari de 65 de ani au fost de 76,4% şi, respectiv, de 97,2%. Ratele de mortalitate la cei de la 18 la 65 de ani şi cei trecuţi de 65 de ani care nu au primit ventilaţie mecanică au fost de 19,8% şi, respectiv, de 26,6%. Nu au fost înregistrate decese la grupa de vârstă mai mică de 18 ani”.

Ventilat sau nu, aceasta-i întrebarea

De la publicarea articolului şi diseminarea lui în presă americană şi germană, se ridică întrebarea dacă ventilarea artificială a pacienţilor cu Covid-19 are rezultatul scontat. Cifrele din Marea Britanie şi New York sugerează că multe persoane ar fi murit din cauza ventilaţiei artificiale intensive. Primele avertismente au venit din Italia, unde majoritatea pacienţilor ventilaţi au murit. Cifrele din Marea Britanie şi statul american New York sunt, de asemenea, alarmante. Marea Britanie a spus că 60% dintre pacienţii puşi la ventilatoare respiratorii au murit. Guvernatorul oraşului New York, Andrew Cuomo, s-a referit la un procent de 80% mortalitate, la pacienţii intubaţi şi ventilaţi artificial.

Mulţi dintre cei decedaţi şi identificaţi că purtători de coronavirus au fost trataţi în secţia de terapie intensivă timp de una până la două săptămâni, unii fiind transpuşi în comă artificială, ceea ce a determinat o scădere semnificativă a activităţii lor respiratorii. În acest timp, guvernele din întreaga lume se străduiesc să procure cât mai multe ventilatoare medicale, pentru a salva pacienţii care suferă de coronavirus. Dar o dezbatere a izbucnit în rândul medicilor, cu privire la momentul în care respiraţia artificială are sens.

Există încă foarte puţine date disponibile, despre ventilaţia pacienţilor cu Corona. De asemenea, e greu de stabilit, dacă un pacient a murit din cauza sau în ciuda ventilaţiei artificiale. Însă tot mai mulţi medici observă că starea pacienţilor cu Covid 19 se deteriorează rapid, imediat ce sunt intubaţi şi conectaţi la un ventilator. Prin urmare, spitalele din SUA au început să întârzie ventilarea, cât mai mult timp posibil.

Buimăceala de tratament

La începutul pandemiei, pacienţii cu Covid-19 cu dificultăţi de respiraţie au fost trataţi conform liniilor directoare pentru tratamentul sindromului de deficienţă respiratorie acută (Acute Respiratory Distress Syndrome - ARDS), care poate fi declanşat de pneumonie sau de un accident, de exemplu. ARDS înseamnă că plămânii nu mai pot absorbi suficient oxigen, pentru a-l furniza celorlalte organe. De regulă, aceşti pacienţi sunt trecuţi foarte rapid sub ventilaţie mecanică, acesta fiind modul în care medicii s-au ocupat, iniţial, de boala pulmonară indusă de coronavirusul Covid-19.

Însă, încetul cu încetul, medicii au observat că dificultăţile de respiraţie la pacienţii cu coronavirus nu pot fi comparate cu cele din ARDS, sau, cel puţin, nu în toate cazurile. Plămânii din cazurile diagnosticate cu Covid-19 nu sunt deterioraţi în acelaşi mod. La sfârşitul lunii martie, medicul Luciano Gattinoni şi colegii săi din Milano au descris, în revista American Thoracic Societym modul în care şi-au adaptat abordarea. Aşa că acum se încearcă ventilarea pacienţilor mai târziu şi cu mai puţină presiune pe aparat.

Specialistul american în pneumologie, Kevin Wilson, recomandă, de asemenea, reţinerea în ventilaţia artificială a pacienţilor cu Covid-19. „Îi amânăm cât putem, dar nu şi atunci când devine o urgenţă”, a spus expertul Universităţii din Boston. Medicii au descoperit că pacienţii cu Covid-19 şi cu un nivel scăzut de oxigen din sânge, cazuri care ar fi în mod normal ventilate, au putut fi gestionaţi şi fără intubaţie. În loc să conecteze oamenii direct la ventilator, se folosesc metode mai puţin invazive. De exemplu, furnizarea de oxigen pe căi nazale sau prin măşti de ventilaţie, alternativ aşezarea pacientului pe burtă, poziţie care oferă un sprijin şi plămânilor.

Majoritatea noilor abordări provin din New York, unde peste 11.500 de oameni au murit din cauza coronavirusului. „Încercăm să aşteptăm ceva mai mult, înainte de a trece la ventilaţie, sau pentru a o evita cu totul”, spune Daniel Griffin, care conduce Departamentul de Boli Infecţioase din reţeaua medicală New York ProHEALTH. „Atâta timp cât pacienţii par a se simţi bine, tolerăm o saturaţie relativ scăzută de oxigen", a adăugat el. Unele cazuri s-au recuperat fără respiraţie artificială, iar dacă se utilizează ventilatorul, presiunea în aparat este redusă.

Pe baza experienţei recente, asociaţiile medicale încearcă să dezvolte noi linii directoare pentru tratamentul pacienţilor cu Covid-19. Cu toate acestea, încă nu există un răspuns definitiv la întrebarea privitoare la cele mai bune îngrijiri. „Învăţăm din mers”, a spus Wilson, expertul în boli de plămâni al Universităţii din Boston.

SURSA: Hotnews.ro

 

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Raport

Cătălin ONOFREI

Raport

Un secol de împliniri măreţe!

Filmuletul zilei

opinii

„Securiti”

Briscan ZARA

„Securiti”

Bogaţii sunt nişte oameni terifiaţi de lume, înspăimântaţi de accidente, de boli, de moarte, de imprevizibil, necunoscut. Lor nu trebuie să li se întâmple nimic atâta timp cât au banii necesari pentru a-şi construi protecţie şi a reduce la minimum posibilitatea ca un rău să li se întâmple. Nimic nu poate fi lăsat la voia întâmplării, totul trebuie asigurat, prevăzut. Cu cât eşti mai bogat, cu atât riscul este eliminat, de orice fel ar fi el. La fel şi libertatea…

Recensământul General Agricol-runda 2020

Ciprian IFTIMOAEI

Recensământul General Agricol-runda 2020

Un diagnostic al agriculturii şi dezvoltării rurale în România.

Acolo unde America s-a născut

Mihai DORIN

Acolo unde America s-a născut

Un loc de neevitat în orice sejur american este Philadelphia. Istoria Lumii Noi începe cu Columb, însă istoria libertăţii americane începe în acest oraş providenţial. Aici s-a pus piatra de temelie a unei mari naţiuni, ce avea să înalţe idealul libertăţii la rangul de politică universală. Până la 4 iulie 1776, coloniile americane acceptaseră statutul de copii ascultători ai metropolei londoneze. 

pulspulspuls

Bugetul Iaşului, problemă de famiglie în cazul unui ales pesede

Bugetul Iaşului, problemă de famiglie în cazul unui ales pesede

Apropo de haloimisul politic de Bahlui al negocierilor şi votării bugetului local de ieri, haideţi să vă povestim pe astăzi şi o micuţă picanterie de famiglie, dacă tot s-a înfierbântat lumea pe tema asta! 

Caricatura zilei

Etaju 3

Editia PDF

Bancul zilei

Parintele Vasile a strâns 5 ani bani pentru clopotnita, dar nu i-au ajuns decât pentru un BMW.  

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Sute de persoane au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva resticțiilor legate de COVID. Care ar trebui să fie pasul următor?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.