anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

Cât de vinovată este Renate Weber, avocat al Poporului, pentru creşterea cazurilor de COVID?

GALERIE
renate weber
  • renate weber
- +

Cu un Guvern liberal, un Parlament controlat majoritar de PSD şi aliaţii săi şi un Avocat al Poporului provenit din rândul ALDE, România începe să-şi dea seama cât de mult contează o instituţie independentă. Iar Avocatul Poporului pare a fi independentă doar de raţiune. În teorie, Avocatul Poporului (AVP) „poate sesiza direct Curtea Constituţională cu excepţia de neconstituţionalitate a legilor şi ordonanţelor“, conform Legii 35/1997, cea care îi reglementează activitatea.

În practică, Renate Weber, Avocat al Poporului din iunie 2019, la propunerea ALDE, partidul condus de Călin Popescu Tăriceanu, şi-a petrecut perioada stării de urgenţă şi a stării de alertă sesizând CCR cu privire la majoritatea actelor normative adoptate de Guvernul PNL.

Între altele, Weber a obţinut anularea amenzilor aplicate în starea de urgenţă şi anularea măsurii carantinării şi izolării, care iniţial putea fi impusă în baza unui ordin al ministrului Sănătăţii.

Acţiunile sale au fost folosite de PSD-ALDE-Pro România pentru decredibilizarea guvernării şi încurajarea naraţiunilor potrivit cărora masca este o „botniţă“, iar România se află în plină „dictatură sanitară“.

Renate Weber a comunicat Newsweek România că speră că nu suntem de părere că drepturile omului sunt un lux şi a reiterat că şi-a desfăşurat activitatea în limitele legii.

Cum am ajuns în această situaţie? Numirea Avocatului Poporului pe criterii politice conferă majorităţii parlamentare, care de regulă impune şi Guvernul, siguranţa că nu va fi „deranjată“. Şi cum pe o astfel de funcţie e impus un om „al lor“, chiar şi atunci când se schimbă puterea, acesta poate fi controlat politic după interes.

La momentul redactării acestui articol, Avocatul Poporului urma să publice un raport de activitate privind acţiunile din timpul stării de urgenţă şi stării de alertă. Până la închiderea ediţiei tipărite a Newsweek România, acest lucru nu s-a întâmplat. Raportul nu a fost inclus în acest text, însă o analiză a acestuia o puteţi citi pe site-ul newsweek.ro.

Cititi materialul integral pe newsweek.ro

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Politruci

Cătălin ONOFREI

Politruci

Da, sunt total de acord cu Orban. Politrucii trebuie mătrăşiţi. Dar începeţi cu cei din PNL, din PSD, din USR! Sigur este vorba de o măsură constituţională!

Filmuletul zilei

opinii

Suntem cum gândim

Briscan ZARA

Suntem cum gândim

Sunt atâtea aspecte care caracterizează un om prin prisma minţii lui, că s-ar putea scrie tone de cărţi, de aceea e important să se descopere doar plusurile lui, acelea pe care el le-a considerat cu adevărat importante. Restul sunt înşelătoare. Pentru că timpul unui om şi spaţiul în care se desfăşoară acesta sunt finite, prin urmare nu poate să fie foarte bun în toate domeniile, pe toate planurile, de aceea el alege conform structurii sale, doar anumite laturi ale vieţii pe care să le studieze mai profund, pe care să le respecte, să le considere cu adevărat valoroase.

Despre populaţie, prezenţa la vot şi incidenţa COVID-19

Ciprian IFTIMOAEI

Despre populaţie, prezenţa la vot şi incidenţa COVID-19

Începând cu anul 2010, pe data de 20 octombrie, se aniversează în peste 130 de ţări Ziua Mondială a Statisticii. Această aniversare a fost stabilită prin Rezoluţia Adunării Generale a Organizaţiei Naţiunilor Unite 64/267 din 3 iunie 2010, ca o recunoaştere a activităţii Comisiei de Statistică a ONU, care funcţionează din 1947, în dezvoltarea sistemelor naţionale de statistică (statisticilor oficiale), îmbunătăţirea comparabilităţii acestora, elaborarea unor indicatori statistici fiabili, precum şi acordarea de asistenţă pentru programele de dezvoltare durabilă.

Cuvântul ierarhului

Mihai DORIN

Cuvântul ierarhului

Trăim o stare de agitaţie care ne complică vieţile, iar pe unii îi împiedică să gândească responsabil. Am în vedere mai ales pe cei care au datoria - prin statutul funcţiei şi fişa postului - să aducă măcar un strop de calm, dacă pace nu pot, din varii motive, care ţin nu atât de complexitatea gestionării pandemiei, cât de incapacitatea intelectuală de a identifica soluţii mature, nu simple măsuri imperativ-restrictive. 

pulspulspuls

Oare ce o fi cu diversiunea cu miros kaghebist a lui Peni Hill

Oare ce o fi cu diversiunea cu miros kaghebist a lui Peni Hill

Când vă spuneam noi că ceva e putred în relaţiile externe ale lui Peni Hill, că nu degeaba l-a şi acuzat Dragnea la vremea lui, la un moment dat, că e băiat de mingi de-al ghinărarilor din SIE, voi nu şi nu: Bartman, Batman... 

Caricatura zilei

Bun simt auto

Editia PDF

Bancul zilei

Îi datoram multe coronavirusului. A reusit sa-i aduca pe români înapoi în tara si a putut sa le înve (...)

Linkuri

Alte ziare locale

    Intrebarea zilei

    Relaxarea condițiilpr de deplasare în starea de alertă va duce la:

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.