
Cât estimează comercianții ieșeni că va costa carnea de miel anul acesta în Iași. Importurile din Australia vin la prețuri mici

Pentru că este deja piperat, în unele magazine de profil din Iași, prețul cărnii de miel va fi aproape la fel ca cel de anul trecut, adică în jurul a 64 de lei/kg. Alți comercianți, în schimb, bat în retragere și spun că din cauza prețurilor ridicate, anul aceasta chiar iau în calcul să nu mai aducă la vânzare carne de miel. Cum preparatele autohtone încă nu se găsesc în vitrinele din Iași, pe motiv că ar fi „prea devreme”, în unele supermarketuri și-au făcut loc produsele de import. Aduse de pe alte continente.
Carnea de miel autohton încă se lasă așteptată în piețele și magazinele din Iași. „E prea devreme”, spun comercianții locali, care încă negociază cu furnizorii prețurile de achiziție. Preparatele tradiționale vor ajunge în vitrine abia în Săptămâna Mare, iar prețurile vor varia între 45 lei/kg și peste 65 de lei/kg, în funcție de unde cumpărați. La Meat Concept Store, de exemplu, un cunoscut brand local, carnea de miel provine de la producătorii locali, dar și din afara Iașului.
„Încă nu am adus, e devreme. Încă mai discutăm cu furnizorii pentru că este o problemă cu prețurile în perioada asta. Noi aducem miel în săptămâna aceea, înainte de Paști. În Săptămâna Mare. Avem și furnizori locali, dar în ceea ce privește partea de abatorizare, cu Botoșani colaborăm”, ne-a spus Remus Iulian Scântei, reprezentant Meat Concept Store Iași. Legat de prețuri, acesta a recunoscut că sunt ridicate, însă nu vor fi cu mult peste cele de anul trecut, după cum ne asigură el.
„Din păcate, astea sunt prețurile anul ăsta, destul de ridicate (…) Anul trecut am avut 64 lei/kg, prețul final la cumpărătorul direct, deci vom avea cam la fel ca anul trecut. Deci, e o diferență destul de mare dintre un miel pe care îl cumpărați din piață, de la un țăran care l-a crescut la el, la stână, și unul care vine de la abator, la clientul final, porționat, fără cap, organe, considerate produse cu valoare scăzută, adică mai mult pierderi. Și la noi ajung porționate”, a mai explicat reprezentantul Meat Concept Store, care are în Iași patru astfel de magazine.
„România exportă miei și importă organe de miel din Australia!”
Unii ciobani, în schimb, au deja și liste de așteptare. Ei preiau comenzile de la clienți, doar cu plata în avans. Chiar și așa, cererea nu este foarte mare, ne asigură un crescător de animale, care vindea carnea de miel cu 45 lei/kg, doar că aceasta încă nu era expusă. Dar în unele magazine, nici atât nu vom vedea. Pentru că din cauza prețurilor piperate, unii comercianți din piețe au spus că, anul acesta, chiar iau în calcul să se limiteze la produsele pe care le au deja în vitrinele frigorifice, respectiv la carnea de porc, vită și pui. „Nu cred că mai aducem anul acesta, pentru că este foarte scumpă. Eu o iau de la crescător cu 45 de lei/kg și 5 lei, 10 lei dacă mai pun și eu, cine o mai ia? Vă spun eu! Nimeni! Așa am pățit anul trecut și până la urmă am vândut-o sub prețul cu care am achiziționat-o eu. Și ce afacere mai este asta?”, s-a plâns un comerciant.
Din păcate însă, în timp ce unii comercianți locali bat în retragere anul acesta, din cauza prețurilor, în alte magazine au început să apară organe de miel de pe alte continente. Din Australia, mai exact. Astfel, un kilogram congelat ajunge să coste în jur de 28 de lei, după cum anunță, într-o notă critică, Asociația pentru Protecția Consumatorilor din România, pe pagina lor de Facebook: „România exportă miei și importă organe de miel din Australia!” Și, după cum era de așteptat, reacțiile internauților nu au întârziat să apară: „Asta e țara idioților”, „Noi exportăm marfă de calitate și importăm marfă de mâna a doua.”
Prețul cărnii de miel este ridicat pentru că și furajele s-au scumpit, după cum explică mulți fermieri.
Publicitate și alte recomandări video