Cât mai ajunge asigurarea RCA în 2024 în funcție de vârstă și istoricul fără accidente. Detalii de la un broker de asigurări din Iași

sâmbătă, 12 octombrie 2024, 03:10
4 MIN
 Cât mai ajunge asigurarea RCA în 2024 în funcție de vârstă și istoricul fără accidente. Detalii de la un broker de asigurări din Iași

Prețul pentru asigurarea RCA (asigurarea auto obligatorie) poate varia în funcție de câțiva factori importanți ce țin de șofer și mașină. Andrei Postelnicu, partener Destine Broker de Asigurare-Reasigurare, a explicat pentru „Ziarul de Iași” faptul că printre acești factori se numără vârsta șoferului, experiența la volan, accidentele anterioare, tipul de mașină și locația unde este înmatriculat vehiculul.

De exemplu, șoferii tineri, sub 25 de ani, plătesc mai mult, fiind considerați mai predispuși la accidente. În schimb, cei mai experimentați pot beneficia de prețuri mai mici. De asemenea, dacă un șofer nu a fost implicat în incidente, el poate primi o reducere la poliță, pe când accidentele din trecut cresc automat costul asigurării RCA. Și tipul de mașină contează.

În plus, dacă șoferul locuiește într-un oraș aglomerat, unde riscul de accidente este mai mare, prețul RCA va crește. Nu este de mirare de ce, având în vedere faptul că despăgubirile pe RCA pot ajunge la peste 6 mil. euro pentru vătămări corporale/deces și până la 1 mil. euro pentru pagube materiale. Șoferii care nu au înregistrat daune și au o clasă de bonus ridicată, cum ar fi B8, vor beneficia de tarife reduse. Pe lângă toate acestea, vârsta joacă un rol important. Șoferii între 20 și 40 de ani plătesc mai mult decât cei cu vârste între 41 și 50 de ani, dar diferențele nu sunt mari, după cum reiese din discuția cu Andrei Postelnicu.

Spre exemplu, pentru un autovehicul VW Passat cu motor de  2000 cmc, șoferii între 20-40 de ani vor plăti aproximativ 1.000 lei/an – dacă au clasa de bonus B8 – sau 2.000 lei/an- dacă au clasa de bonus B0. Pe de altă parte, șoferii între  41-50 ani vor plăti aproximativ 850 lei /an dacă au clasa de bonus B8 sau 1.700 lei/an dacă au clasa de bonus B0.

Limita maximă a despăgubirilor

„Limita de despăgubire pe RCA pentru vătămări corporale şi deces este de 6.070.000 euro, iar pentru pagube materiale este de 1.220.000 euro, din acest motiv prețul asigurării RCA este influențat semnificativ de factori personali. Tinerii șoferi (sub 25 de ani) sunt considerați un grup cu risc mai mare, deoarece statisticile arată că au mai multe șanse de a fi implicați în accidente. Din acest motiv, primele pentru asigurarea RCA sunt de obicei mai mari pentru aceștia. Pe măsură ce șoferul îmbătrânește și acumulează experiență, riscul perceput scade, iar primele pot fi mai mici. Totodată, cu cât șoferul are mai multă experiență, cu atât este văzut ca un șofer mai puțin riscant. Asigurătorii oferă adesea reduceri pentru șoferii cu o experiență îndelungată și fără accidente”, ne-a explicat Andrei Postelnicu.

Zona în care locuiește șoferul poate influența prețul poliței RCA

În schimb, dacă șoferul a avut accidente în trecut, primele vor fi mai mari, deoarece asigurătorii consideră că are un risc mai mare de a fi implicat din nou într-un incident.

„Pe lângă asta, în funcție de istoricul șoferului, tipul de vehicul, de exemplu, mașini de lux vs mașini de familie, poate afecta costul asigurării. Un vehicul cu o reputație bună în ceea ce privește siguranța și costurile de reparație poate reduce prima. De asemenea, dacă mașina este folosită în scopuri comerciale sau pentru transportul de pasageri, primele pot fi mai mari comparativ cu utilizarea personală. Să menționăm și că zona în care locuiește șoferul poate influența costul. De exemplu, asigurările pot fi mai scumpe în orașe mari cu trafic intens sau cu o rată mai mare de accidente”, ne face să înțelegem brokerul de asigurări din Iași.

Alți factori care influențează costul unei polițe RCA

Andrei Postelnicu spune că sunt companii care oferă discounturi pentru șoferii fără daune sau care au continuitate la același asigurător, pentru pachete multiple (de exemplu, RCA + CASCO). Un alt factor care influențează costul unei asigurări RCA este legat de politicile companiei de asigurări.

„Fiecare asigurator are propriile criterii de evaluare a riscurilor, ceea ce poate duce la variații de prețuri pentru aceeași acoperire. Și polițele RCA pe 12 luni beneficiază de discounturi față de cele subanuale. Pe de altă parte, unele polițe RCA pot include acoperiri suplimentare, cum ar fi decontarea directă, asistență rutieră, care pot influența costul total. Aceste variabile sunt analizate de asigurători pentru a determina riscul asociat fiecărui șofer și, în consecință, pentru a ajusta costul poliței RCA. În general, un istoric curat, experiența și o vârstă mai înaintată contribuie la prime mai mici”, ne-a explicat Andrei Postelnicu.

 

Etichete: pret, rca

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii