Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

Cât mai câştigi dacă îţi păstrezi banii la bancă

GALERIE
depozit
  • depozit
- +
Ieşenii care doresc să deschidă un depozit bancar nu au la îndemână foarte multe opţiuni pentru a obţine o bonificaţie relativ decentă la scadenţă. De regulă, pentru a-şi maximiza câştigul, cele mai multe persoane urmăresc doar dobânda oferită de bănci, ignorând costurile aferente acestuia. Judecând după rata dobânzii la depozitele în lei, constatăm că ieşenii care aleg să îşi ţină banii la bancă nu câştigă mare lucru. Când în calcul sunt luate pe lângă dobânzi şi comisioanele şi impozitele constatăm că nu rămânem cu aproape nimic, iar câştigul raportat la rata inflaţiei ne arată că de fapt pierdem bani.

 

Un calcul simplu

Pentru un depozit în lei la termen, cu rată fixă a dobânzii, pe o durată de şase luni, băncile ieşene oferă o dobândă cuprinsă între 3,25 şi 5,20%. Aşadar, vorbim despre o dobândă medie în jurul cifrei de 4,35%. Pentru suma de 5000 RON depuşi, băncile vor oferi unui ieşean o bonificaţie brută anuală în valoare de 217,5 RON. Pe perioada de şase luni, obţinem 108,75 lei. La aceasta sumă, banca plăteşte statului român impozitul de 16%, valoarea netă a dobânzii ajungând la 91,35 lei. De regulă, pentru a constitui un depozit la termen trebuie deschis şi un cont curent la banca unde urmează a depune suma în cauză. Băncile din municipiu aplică un comision lunar de administrare cont cuprins între 1 şi 7,5 lei. Pentru persoane fizice, Banca Transilvania are comision zero la administrarea contului curent. În schimb, după cum se poate observa din tabelul anexat, Unicredit percepe cel mai ridicat comision, în valoare de 7,5 lei lunar. Luând în calcul costurile de administrare percepute de cele 17 bănci selectate, în medie, unui ieşean care are un cont curent deschis i se reţine lunar suma de 2,7 lei. Pentru şase luni, băncii îi revin 16,2 lei. Astfel, un ieşean obţine la scadenţă o bonificaţie de 75,15 lei la cei 5000 de lei. În calculul folosit, ca exemplu, trebuie să amintim că la retragere banca mai percepe un comision de retragere de circa 0,4% din toată suma. Asta înseamnă că vom rămâne în mână cu 5.050 lei, câştigul fiind de doar 50 de lei. În cazul în care ne raportăm la rata inflaţiei vom constata că aveam mai puţini bani decât înainte de deschiderea depozitului.
 
 

La comisioane nu au umblat

În cazul depozitelor similare în moneda europeană, tot pe o perioadă de şase luni, bonificaţia acordată clienţilor porneşte de la 1,30% şi, în funcţie de suma depusă, poate ajunge până la 3,35%. Şi în această situaţie, comisioanele băncilor fac ca investiţia să nu producă profit real. Potrivit Ziarului Financiar, numai de la începutul acestui an, băncile au redus cu 0,8% dobânzile la depozitele în euro, păstrând însă neschimbat cuantumul comisioanelor. Trendul actual impus de bănci este pentru depozitul pe perioadă mai lungă, prin actualele programe de economisire fiind descurajată practica retragerii banilor la prima scadenţă. Cu cât suma depusă este mai mare, băncile oferă dobânzi mai avantajoase. Totodată, instituţiile financiare promovează depozitele cu capitalizare a dobânzii în dauna celor cu plata dobânzii la scadenţă. Prin capitalizare, valoarea bonificaţiei se adaugă la soldul iniţial, iar din momentul prelungirii depozitului, suma pentru care se va calcula dobânda va fi sensibil mai mare. Pentru a face mai atractivă propria ofertă, unele bănci oferă acces permanent la bani fără a se pierde dobânda aferentă, iar altele asigură potenţialii clienţi de zero costuri de deschidere. O instituţie bancară oferă clienţilor chiar şi în avans dobânda netă încă din momentul constituirii depozitului, iar cele mai multe nu aplică comision de retragere în numerar pentru lichidarea depozitelor la data scadenţei acestuia.

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri