Cât ne costă gunoiul în 2021. Şapte primari s-au opus creşterii preţului
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

miercuri, 20.01.2021

Cât ne costă gunoiul în 2021. Şapte primari s-au opus creşterii preţului

GALERIE
cost, gunoi
  • cost, gunoi
- +

Tarifele, atât cele practicate în judeţ, cât şi cele din municipiul Iaşi, sunt cele de anul trecut

 

O adresă a Asociaţiei de Dezvoltare Intercomunitară pentru Salubritate, trimisă în ajunul Crăciunului către administraţiile locale din tot judeţul, precizează că taxa specială de salubizare pentru anul 2021 este 9,66 lei/ persoană/ lună în mediul urban, respectiv 4,47 lei în mediul rural. Până acum, taxa lunară aplicată în comune era de 4,34 lei/ persoană. Cele mai multe comune din Zona Metropolitană Iaşi se apropie de asemenea de tariful urban, respectiv 9 lei, din cauză că maşinile operatorului de salubritate vin şi de două ori pe zi pentru ridicarea deşeurilor. Taxele nu se referă la municipiul Iaşi, unde acest serviciu este acoperit în continuare de SC Salubris SA până la sfârşitul anului viitor. Salubris practică un tarif de 786 de lei pe tona de deşeuri. Adresa ADIS menţionează şi taxa pentru agenţii economici: 365,9 lei/tonă.

Tarifele sunt calculate în funcţie de costul aprobat în iunie trecut de Adunarea Generală a asociaţiei, care a majorat tariful de la 167,86 lei/tonă la 295,14 lei/tonă pentru colectarea deşeurilor menajere şi similare în amestec, altele decât reciclabile.

Şapte primari s-au opus atunci creşterii preţului, pe care societatea Girexim Universal, care a câştigat licitaţia pentru colectarea şi transportul deşeurilor cu doi ani în urmă, a solicitat-o în urma mai multor inadvertenţe găsite după atribuirea contractului. Chiar şi aşa, tariful aplicat în judeţul Iaşi este unul dintre cele mai mici practicate în ţară, ne-a asigurat Romeo Olteanu, preşedintele ADIS.

Pe de altă parte, „dacă ar plăti nu toată, dar 80 la sută din populaţia unei UAT, primăria locală ar rămâne şi cu nişte bani pentru saci de gunoi, pubele etc.”, a explicat preşedintele ADIS problema cea mai acută din mediul rural: plata taxei de salubritate. După cum se ştie, primăriile plătesc, la tonă, pentru deşeurile ridicate (din care se scade greutatea celor reciclabile), urmând să recupereze banii de la populaţie, prin taxele impuse, respectiv 4,47 de lei/ persoană.

În ceea ce priveşte municipiul Iaşi, tarifele sunt aceleaşi aprobate de Consiliul Local în noiembrie 2019, respectiv între 9,25 şi 18,09 lei/ persoană/ lună (inclusiv TVA).

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Acord controversat, moment controversat

Lucian DÎRDALA

Acord controversat, moment controversat

Am avut parte de o dovadă elocventă a modului în care guvernul de la Berlin exercită leadership-ul politic în Uniunea Europeană: atent să inspire acţiunea Comisiei, priceput să creeze coaliţii de sprijin largi, capabil să ofere justificări pragmatice şi, mai ales, mereu atent să nu perturbe liniştea unui cadru instituţional comunitar atât de favorabil pentru companiile germane capabile de expansiune.

Filmuletul zilei

opinii

Un măscărici toxic

Florin CÎNTIC

Un măscărici toxic

Una dintre marile probleme ale Evului Media în care trăim o reprezintă idolii de carton. De regulă caraghioşi, dar, câteodată, toxici. Donald Trump va rămâne neîndoielnic în istorie, însă nu cum ar fi dorit.

Politrucii vechi și politicienii noi

Radu PĂRPĂUȚĂ

Politrucii vechi și politicienii noi

(reflecţii în urma unei audienţe)

„Când te ascult, mi se deschide inima” (II)

Alex VASILIU

„Când te ascult, mi se deschide inima” (II)

Anii frumoşi, mulţi, încărcaţi pentru Viorica Cortez de succese pe cele mai prestigioase scene ale lumii, ar putea fi ilustraţi numai prin reproducerea, chiar fragmentară, a listelor cu teatrele, partenerii, dirijorii cu care a realizat spectacole şi concerte, ale revistelor şi ziarelor ce au adăpostit cronici laudative. Lectura documentelor impresionează. Fotografiile înfăţişând-o în roluri diferite, alături de stele ale scenei lirice, stârnesc admiraţia.

pulspulspuls

Nervozitate mare pe samsarii de la cumătrie. Cu ce îi mai abureşte Peni?

Nervozitate mare pe samsarii de la cumătrie. Cu ce îi mai abureşte Peni?

Tergiversările în desemnarea celui de-al doilea vice, dar şi întârzierile în găsirea unei majorităţi care să-i sprijine viziunile edilitare şi nu numai, auzim că ar fi creat mare nervozitate în ultima perioadă în rândul şmenarilor imobiliari care, fiecare după posibilităţi ori interes, au pus umărul sau teşchereaua la dispoziţie pentru realegerea premarelui lor. 

Caricatura zilei

Febra

Editia PDF

Bancul zilei

In Antarctica s-a inregistrat cea mai scazuta temperatura de pe glob: -93,2 grade ...prin urmare va propunem sa ne reami (...)

Parteneri

Alte ziare locale

    Intrebarea zilei

    Relaxarea condițiilpr de deplasare în starea de alertă va duce la:

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.