anunturi
grandchef
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

Crochiuri economice

Cât (ne) mai costă aducerea unui leu în vistierie

GALERIE
leu
 • leu
- +

Un indicator sintetic care ne arată performanţa ANAF îl constituie costul colectării. Evident, dacă e cost, ar trebui să fie cât mai scăzut. Însă, anumite limite obiective, date un necesar de logistică şi resurse umane angrenate în încasarea efectivă a creanţelor bugetare, fac să nu coboare tocmai vizibil. Ba, mai mult, aşa cum rezultă din rândurile ce urmează, costul în discuţie poate chiar să aibă şi suişuri. 

Astăzi, cu toate că înregistrăm o rată bună de declarare (gradul de depunere voluntară a declaraţiilor fiscale este de 94,85%), conformarea la plată este totuşi modestă - 86,87%. Astfel se explică apariţia arieratelor fiscale, situaţie ce se repercutează asupra colectării. Chiar în aceste condiţii, aducerea efectivă a unui leu la buget nu pare prea costisitoare. Dacă în anul 2013 realizam acest lucru cheltuind 1,15 bani, în anul 2015 nu ne-au mai trebuit decât 1,02 bani (https://static.anaf.ro/static/10/Anaf/Informatii_R/Costul_colectarii_infografic.pdf). În schimb, anul 2017 consemnează urcarea costului colectării aceleiaşi unităţi monetare (leul, aferent veniturilor bugetare nete), care ajunge la 1,043 bani. La finele trim. 3/2018, observăm, pe baza celor raportate de ANAF, că deja avem nevoie de 1,045 bani pentru încasarea la buget a amintitului leu.

Sau, altfel spus, încasarea unei sute de lei ca venit bugetar, presupune costuri din partea ANAF cifrate la 1,045 lei (https://static.anaf.ro/static/10/Anaf/Informatii_R/Buletin_statistic_fiscal3_2018.pdf). În cadrul respectivului cost, ponderea cheltuielilor cu personalul (la finele trim. 3/2018) este de 99,157%, după ce la sfârşitul anului trecut nu depăşea 96,052%. Pentru exactitate, să spunem că în rapoartele ANAF, acest indicator apare ”Cheltuieli cu personalul la un milion lei venituri bugetare nete” (9.915,7 lei, la finele trim. 3/2018), iar pentru costul colectării avem ”Lei cheltuiţi la un milion lei venituri bugetare nete” (10.453,3 lei, la finele trim. 3/2018). Dacă vorbim de o creştere a costului colectării, aşa cum apare aceasta în anii amintiţi, este clar, explicaţia se află în legătură (şi) cu creşterea salariilor. Chiar de la palierul cel mai înalt al ANAF ni se spune că ”Resursele umane reprezintă una dintre componentele cele mai mari de cost din administraţia fiscală, prin urmare utilizarea eficace a acestora are un impact semnificativ asupra costurilor de colectare. Pe de altă parte însă, succesul oricărui proces de dezvoltare instituţională este direct corelat şi în strânsă interdependenţă cu calitatea resurselor umane implicate în acest proces – care presupune o bună motivare (n.a.)” (https://static.anaf.ro/static/10/Anaf/Informatii_R/Strategia_ANAF_20032017.pdf). Totuşi, rezerve ale diminuării costului colectării încă există. De amintit că misiunea ANAF este, în primul rând, de ”a colecta şi gestiona eficace şi eficient impozitele, taxele, contribuţiile sociale etc., pentru a asigura resursele necesare finanţării cheltuielilor publice...”.

Aceasta presupune şi ca fiecare leu datorat bugetului ”să fie încasat rapid şi cu costuri cât mai mici” (https://www.anaf.ro/). Oricum, credem că scăderea costului colectării (sau măcar îngheţarea acestuia) rămâne maidegrabă legată de încurajarea pe toate căile a conformării voluntare la plată a contribuabililor. Spunem asta pentru că atunci când s-a mizat pe formula comasării/desfiinţării unor verigi organizatorice ale ANAF, efectele pe planul evoluţiei costului colectării au fost de fapt de tip advers. 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Un mai prea îndepărtat (I)

Cătălin ONOFREI

Un mai prea îndepărtat (I)

Au trecut peste trei decenii de la primele alegeri „libere”!

opinii

Papua Noua Românie

Briscan ZARA

Papua Noua Românie

Furtul şi distrugerea lucrurilor care nu-ţi aparţin sunt obiceiuri respectate cu sfinţenie de toţi aici. Fiecare dintre aceste fapte va fi recompensată cu vârf şi îndesat în lumea de apoi, deci e bine să ai cât mai multe din astea în portofoliu.

Șefu-i șef și-n pielea goală?

Cristina DANILOV

Șefu-i șef și-n pielea goală?

Conceptul de „violenţă de gen”, considerată a fi iniţial o chestiune de familie ce nu trebuia să iasă pe uşi şi, deci, în care nu trebuie să se intervină din afară, denumeşte azi o problemă mai largă ce pare să se fi extins, dincolo de uşa casei, pe mai multe paliere din viaţa de zi cu zi a multor femei. Prezenţa acestui tip de violenţă în relaţii de cuplu sau profesionale scoate în evidenţă, din păcate, şi mai mult imaginea femeilor aflate în situaţie de subordonare faţă de bărbaţi şi presupune asumarea relaţiilor de putere inegale din punct de vedere istoric dintre cele două genuri, prin care bărbaţii sunt legitimaţi să-şi menţină status-quo-ul de dominaţie.

Artă şi război

Mihai DORIN

Artă şi război

Războiul a fost mereu o temă de reflecţie pentru istorici şi artişti, dar şi o temă de investigaţie declarat „obiectivă” de către istorici şi asumat subiectivă de către artişti. Nu e o competţie între cele două viziuni, ci o formă de complementaritate liberă. 

pulspulspuls

O mică îndoială strecurată în altar la Mitropolie de preoţii ieşeni mai deschişi spre lume. Problema lui Teo Fan Fan

O mică îndoială strecurată în altar la Mitropolie de preoţii ieşeni mai deschişi spre lume. Problema lui Teo Fan Fan

Pentru că tot este astăzi în calendarul ortodoxiei ziua Sfântului Cuvios Simeon cel din Muntele Minunat, haideţi să împărtăşim cu ocazia asta şi cu domniile voastre, iubiţi drept-credincioşi, o chestiune de care ne minunăm şi ne tot roade de mai multă vreme pe noi, iar mai nou auzim că roade şi unele feţe bisericeşti de prim rang din toată arhiepiscopia, şi nu numai. 

Caricatura zilei

Cireșe, nu ruble

Editia PDF

Bancul zilei

Doi rechini : - Ce faci, ma? - Am fost bolnav... - Pai, ce-ai avut?  - Am mâncat un general rus si o saptamân (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.