
Cât pe ce să-și ucidă mama pentru că nu i-a dat bani de discotecă. L-a refuzat ca să aibă cu ce face pomenirea răposatului soț

În căutare de bani pentru discotecă, un bărbat din Dolhești a fost la un pas de a-și ucide mama. A fost judecat pentru tâlhărie și tentativă la omor, dar frații săi i-au sărit în ajutor. Dacă ar fi ajuns după gratii, ar fi fost nevoiți să aibă ei grijă de bătrână. Până la urmă, bărbatul va fi încarcerat, iar el va trebui să plătească și banii furați. Dar nu către mama sa, ci în beneficiul statului.
În urmă cu 10 ani, Costică Mihălache fusese dat afară din locuința socrilor săi, după ce rămăsese văduv. Se întorsese în casa părintească, în care mai locuia doar mama sa, ea însăși văduvă și bolnavă. Suferise un atac cerebral care o lăsase pe jumătate paralizată și avea nevoie de îngrijire. Ceilalți 7 copii ai săi se împrăștiaseră care încotro, așa că sarcina îngrijirii mamei lor revenise lui Costică Mihălache. Acesta lucra ocazional prin sat, dar se baza în special pe veniturile mamei sale, din pensia de fost membru cooperator, de 1.281 lei, și indemnizația de handicap. La 50 de ani, bărbatul cheltuia banii câștigați cu munca sau storși de la mama sa pe băutură.
„Am crezut că o să-mi scoată gâtița. Am început să țip”
Pe 24 februarie anul trecut, Mihălache își ajutase un vecin la săpat la vie, în contul unei datorii mai vechi. Cu această ocazie, Mihălache, vecinul și fiul acestuia consumaseră împreună patru litri de vin și o jumătate de sticlă de țuică. Spre seară, bărbatul s-a hotărât să meargă cu câțiva prieteni la discotecă în comuna vasluiană Bunești-Averești. Nu avea un sfanț, dar s-a arătat dispus să plătească el transportul și consumația. Știa că mama sa primise cu o zi înainte indemnizația de handicap.
Amețit deja de băutură, Mihălache s-a întors acasă, a hrănit animalele și păsările din ogradă, apoi a intrat în casă, pentru a-i cere bani mamei sale. A găsit-o uitându-se la televizor. I-a cerut 100 de lei. Femeia l-a refuzat, pentru că avea de gând să facă o pomenire pentru soțul său decedat. Refuzul femeii l-a scos din minți. A sărit la femeie, strâgând-o de gât și încercând să pună mâna pe portofelul pe care știa că femeia îl ținea în buzunarul capotului. „Din senin, în timp ce mă înjura de toți sfinții și-mi spunea că mă omoară, a sărit călare pe mine și a început să mă strângă cu o mână de gât. Am crezut că o să-mi scoată gâtița. Am început să țip «Văleu, stai că mă omori» și el mă lovea cu palmele peste gură cu toată puterea”, a povestit ulterior femeia.
Urmăriți canalul „Ziarul de Iași” pe WhatsApp. Cele mai importante știri ale zilei sunt disponibile aici
Mihălache a reușit să-i scoată femeii portofelul din buzunar, a luat cei 850 de lei dinăuntru și a aruncat portofelul gol pe pat. A dat să plece, dar mama sa reîncepuse să țipe după ajutor. A lovit-o iar peste gură, apoi a strâns-o din nou de gât, cu putere. Femeia a început să facă spume la gură și a leșinat.
Cu banii mamei făcea cinste cu șampanie și făcea dedicații muzicale
Fiul și-a continuat planul, așa cum fusese stabilit. A plătit unui cunoscut 100 de lei pentru a-l duce cu prietenii la Bunești-Averești. La discotecă, s-a distrat câteva ore alături de aceștia, comandând șampanie și plătind dedicații muzicale formației. Până la 2 noaptea, banii erau cheltuiți. În jurul orei 3, grupul s-a întors în Dolhești, Mihălache rămânând la un prieten.
Între timp, mama sa reușise să se târască până la un vecin, care l-a sunat pe un alt fiu al femeii, care la rându-i a anunțat Poliția de cele întâmplate. Când a aflat că este căutat prin sat de polițiști, Mihălache a fugit de la prietenul său și s-a ascuns. A doua zi, a plecat spre comuna vasluiană Miclești, unde avea de gând să stea două-trei săptămâni la un unchi. A fost ajuns însă din urmă de polițiști, după doar câțiva kilometri.
Ancheta care a urmat a stabilit că incidentul din seara de 24 februarie nu era unul singular. Mihălache își agresase și cu alte ocazii mama, tot pentru a obține bani. După arestarea bărbatului însă, frații și cumnatele sale i-au sărit în ajutor, afirmând că fapta era una izolată. În fapt, au apreciat ulterior magistrații Tribunalului, aceștia erau îngrijorați de faptul că după încarcerarea lui Mihălache, vor trebui ei să aibă grijă de mama lor și de gospodărie. „După ce soacra mea a fost transportată la spital, cumnata mea, A.A., a zis că mai bine murea mama ei decât să ajungă fratele la pușcărie, iar ceilalți frați și surori ai soțului meu mi-au transmis că ar trebui să o îngrijim noi pe soacra, pentru că din cauza noastră Costică este la pușcărie”, a spus una dintre nurori.
A ajuns chiar să dea vina pe vecin: „Mi-a pus droguri în băutură”
Chiar și victima și-a modificat declarațiile date inițial în timpul urmăririi penale, prezentând o variantă mai blândă a incidentului și refuzând să se constituie parte civilă în timpul procesului. La rându-i, Mihălache a adoptat la început o atitudine sinceră, povestind în detaliu cele întâmplate. La acea dată era însă doar suspect în anchetă. Când a devenit inculpat în mod oficial, și-a schimbat poziția, negând că și-ar fi amenințat mama cu moartea, că s-ar fi urcat peste ea și că ar fi continuat să o strângă de gât după ce îi luase banii. Apoi, a ajuns chiar să dea vina pe vecinul său pentru cele întâmplate, apreciind că acesta îi pusese droguri în băutură.
Magistrații Tribunalului nu au avut nicio reținere în a-l declara pe Mihălache vinovat de ambele acuzații aduse de procurori. Bărbatul a fost condamnat la 9 ani de închisoare pentru tentativă la omor și la 5 ani de detenție pentru tâlhărie, rezultând o pedeapsă finală de 10 ani și 8 luni de închisoare. Conform legii, bunurile dobândite prin săvârșirea unei infracțiuni sunt folosite pentru despăgubirea victimei. Ca urmare, Mihălache a fost obligat să achite și 850 de lei, suma furată de la mama sa. Cum însă aceasta nu s-a constituit parte civilă în proces, banii nu vor fi folosiți pentru despăgubirea ei. În loc să se întoarcă în portofelul mamei, cei 850 de lei vor intra în beneficiul statului. În schimb, femeii îi va fi returnat portofelul gol, reținut inițial ca probă în anchetă. Hotărârea Tribunalului nu este definitivă, ea putând fi contestată cu apel.
Publicitate și alte recomandări video