Cât s-au luptat pentru ieșeni aleșii trimiși în Parlament? Unii, doar câteva minute. Topul luărilor de cuvânt
Șapte parlamentari dintre cei 136 de senatori și 329 de deputați au deschis gura în tot mandatul început în decembrie 2020 doar atunci când au trebuit să depună „jurământul de credinţă faţă de ţară şi popor” în ședință solemnă. Alți 15 aleși au mai vorbit o dată de la tribuna Parlamentului, având așadar două intervenții. Niciunul dintre aceștia nu îi reprezintă pe ieșeni. Dar, dintre „ai noștri”, cine a vorbit mai puțin și cine a ținut cel mai mult microfonul ocupat?
Recordul stabilit în mandatul trecut de Nicolae Bănicioiu, originar din Râmnicu Vâlcea, stabilit în București și pus de PSD să reprezinte Iașul, rămâne în picioare. În toți cei patru ani de mandat, „veneticul” a vorbit în total mai puțin de 8 minute la tribuna Parlamentului, niciodată despre Iași. A avut doar două interpelări, ambele despre achiziția de teste și de ventilatoare pulmonare în contextul pandemiei.
Un pic de Cosette
Ce-i drept, la acest capitol al interpelărilor, Cosette Chichirău încă îl întrece: o singură interpelare, pe subiectul punctajului acordat proiectului IRMC Miroslava (respins anul trecut la finanțarea prin PNRR). Dar fost președintă a USR Iași mai are la dispoziție cel puțin câteva zile la începutul sesiunii de toamnă ca să egaleze „performanța” lui Bănicioiu. Pe de altă parte, Cosette Chichirău a avut doar opt luări de cuvânt în tot atâtea ședințe de plen. Patru dintre ele au fost propuneri la legile bugetului din acești patru ani (2021-2024), toate amendamentele pentru diverse proiecte în Iași fiind respinse pe loc de alianța PSD-PNL. În total, ea a vorbit la microfonul Camerei Deputaților 24 de minute și jumătate, conform înregistrărilor.
Alt partid, alte obiceiuri
Mai puțin decât viitoarea consilieră locală a vorbit în parlament un alt viitor consilier – județean de data asta. Deputatul Marius Ostaficiuc (AUR, ex-PSD) a ținut microfonul ocupat doar 11 minute și jumătate de la începutul actualei legislaturi. Totuși, pentru 15 din cele 22 de intervenții pregătite, Ostaficiuc a preferat varianta scrisă. Pe de altă parte, fostul parlamentar PSD a formulat 49 de întrebări și interpelări către miniștrii celor trei guverne care s-au succedat de pe 23 decembrie 2020 până azi. Ultima interpelare datează din 12 februarie 2024, dată după care s-a transferat la AUR.
Mai bine în scris decât la microfon
Și deputatul Vasilică Toma a vorbit foarte puțin la microfonul Camerei, doar ceva mai mult de 13 minute. Însă și el a preferat ca 87 din cele 94 de intervenții pregătite să rămână doar scrise, nu și citite. Parlamentarul PSD a fost în cei trei ani și jumătate ale acestui mandat autorul celor mai multe întrebări și interpelări din grupul ieșenilor: 295 de subiecte au fost abordate în chestionările adresate miniștrilor.
Mai puțin de jumătate de oră, în total, a vorbit în plen și Monica Berescu: 12 intervenții, în total 23 de minute și jumătate, confirm înregistrărilor păstrate la Camera Deputaților. În cei trei ani și jumătate de mandat a urmărit mersul interpelărilor – care, la fel ca oricare altă solicitare adresată unei instituții de stat, trebuie să primească răspuns în decurs de 30 de zile. Odată trecut acest termen, deputata USR reînnoia solicitarea până când primea răspunsul.
De ce a vorbit un deputat ieșean 40 de minute la microfon în ziua depunerii jurământului ?
Un alt „venetic”, de data asta strecurat de PNL pe lista celor care reprezintă Iașul, a acumulat 33 de minute și jumătate la tribuna Camarei Deputaților. Originar din Mureș și stabilit în București, Alexandru Kocsis a avut 17 intervenții în tot atâtea ședințe de plen, dar toate până anul trecut. Din cele 72 de interpelări înregistrate până la începutul acestui an, doar 5 au fost pe subiecte locale ieșene.
Ceva mai mult decât Kocsis a vorbit în plen Alexandru Muraru, președintele PNL Iași, aproape 38 de minute în opt intervenții. Alte 89 de intervenții au fost abordate sub forma declarațiilor scrise. Muraru este și autorul a 149 de interpelări, trei din ultimele patru depuse fiind legate de proiectul A8.
Pe de altă parte, Filip Havârneanu (USR) apare în înregistrări cu 39 de luări de cuvânt care au acumulat mai mult de două ore și jumătate. Numai în prima dintre ele, cea cu depunerea jurământului, este consemnat că a vorbit 40 de minute. De fapt, în calitate de secretar al Camerei Deputaților, el a trebuit să facă prezența.
În Senat, de la zero la fără număr
La Senat, limitele sunt mult mai largi. Nou intrată în locul Dianei Șoșoacă, Ionela-Alina Dumitru tocmai a fost înregistrată la Senat și abia a depus jurământul.
În schimb, Șoșoacă – și ea „venetică” originară din București – a stabilit recordul până să plece din Senat. Pusă pe listele AUR Iași, dar exclusă din acest partid după nici două luni de la alegerile parlamentare din decembrie 2020, bucureșteanca a adunat nu mai puțin de 1.706 luări de cuvânt până să ajungă în Parlamentul European. La acestea se adaugă 245 de interpelări și întrebări adresate miniștrilor.
Cum a rămas Maricel Popa fără răspuns
Fostul președinte al PSD Iași a depășit și el pragul de 200 de interpelări, înregistrând aproape 300 de intervenții în plen. De remarcat că, dacă Diana Șoșoacă a primit răspuns la toate interpelările ei, indiferent de subiectul abordat, Maricel Popa are întrebări ridicate încă de anul trecut, dar rămase până azi fără replică. În una dintre ele, senatorul cere lămuriri Ralucăi Turcan, ministrul Culturii, despre restaurarea Bojdeucii.
Cât a fost în Senat, adică până în vara lui 2022, Laura Scântei a avut 149 de luări de cuvânt în plen și două interpelări. După ce a fost numită judecător la Curtea Constituțională, mandatul a fost continuat de Liviu Brătescu. Senatorul liberal a avut până acum 58 de luări de cuvânt în plen şi 43 de întrebări / interpelări.
Și senatorii USR Iași au evoluat diferit. Cristinel Berea a avut 115 intervenții la tribuna Camerei superioare a Parlamentului, în vreme ce Marius Bodea s-a mulțumit să ia cuvântul în 17 rânduri.
Publicitate și alte recomandări video