Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

Cat timp ii trebuie unui salariat mediu sa adune 100.000 euro in contul de pensie?

GALERIE
pensie
  • pensie
- +

Foarte probabil, multi dintre salariatii romani isi pun intrebari legate de sustenabilitatea actualului sistem de asigurari sociale, mai ales in situatia in care raportul salariati/pensionari va ramane mult timp subunitar, iar in 2030-2035 vor iesi la pensie aproape 2 milioane de persoane nascute intre 1967 si 1970, scrie Cristian Orgonas, pe blogul lui.

In aceste conditii, Pilonul II de pensii si economisirea individuala par a fi singurele solutii pentru a avea un trai cat de cat decent dupa ce vom iesi din campul muncii. Iata cateva calcule care arata ce sume vom avea in contul de pensie dupa un anumit numar de ani de contributie, si de ce este important sa economism constant si pe termen lung.

Cateva consideratii de inceput


- am facut calculele pentru un salariat de gen masculin nascut in anul 1985, care in 2008 a castigat primul sau salariu. Acest salariat va iesi la pensie in 2050, avand astfel 43 de ani de contributie;

- am mai presupus ca, pe tot parcursul vietii active, acest salariat va castiga echivalentul salariului mediu pe economie, iar cresterea anuala medie a salariului mediu a fost stabilita la 4%. Cursul euro/leu va ramane stabil in jurul valorii de 4,4.

- potrivit calendarului actual de crestere a contributiilor la Pilonul II, in anul 2021 se va atinge limita de 6%. Randamentul mediu anual obtinut de Administratorii fondurilor de pensii private a fost stabilit la 5% (varianta realista tinand cont de faptul ca, in ultimii 2 ani, randamentul mediu ponderat a fost de 6,44%), respectiv 7% (varianta optimista).

Cati bani va avea un salariat mediu dupa 43 de ani de cotizare

In aprilie 2013, dupa 5 ani de plata a contributiilor, un participant mediu avea 414 euro in contul sau de pensie, iar daca luam in calcul datele de mai sus, in anul 2050, acest participant va avea in cont 91.000 euro in varianta realista (suma din care 41.000 euro reprezinta contributiile si 50.000 euro profitul), si 132.000 euro in varianta optimista. Practic, unui angajat mediu ii vor fi necesari intre 40 si 45 de ani de contributii pentru a ajunge la 100.000 euro.

Informatii aditionale


- salariul mediu brut va creste de la 500 euro in 2013, la aproximativ 2.150 euro in 2050 (+4% anual), in timp ce contributia medie lunara va creste de la 20 euro in acest moment (4% din salariul mediu brut), la 172 euro in 2050 (8% din salariul mediu brut);

- la un randament anual de 5%, un salariat mediu care a inceput sa contribuie in 2008 va avea in cont 3.000 euro in 2018, 14.000 euro in 2028, 36.000 euro in 2038, si 78.000 euro in 2048. Dupa cum se poate observa, ultimii ani de contributie sunt cei mai importanti, mai mult de jumatate din suma totala fiind adunata intre 2038 si 2048.

- in cazul unui angajat care, in momentul iesirii la pensie va avea in cont 50.000 euro, aceasta suma ii va asigura un venit de aproape 4.000 euro anual, sau 330 euro lunar timp de 20 de ani luand in calcul un randament mediu anual de 4%. La o suma de 100.000 euro, venitul anual este de 7.500 euro, iar cel lunar de 625 euro timp de 20 de ani.

- am considerat randamentele de 5% si 7% ca fiind reale, nu nominale ¬ daca le consideram nominale, la o rata medie a inflatiei de 2,5%, suma economisita in 2050 ¬ respectiv 92.000 euro ¬ va reprezenta echivalentul a circa 60.000 euro astazi.

- daca pornim de la un salariu mediu brut de 1.500 lei (mult mai apropiat de realitate), dupa 43 de ani de contributii, o persoana va avea in cont 62.000 euro, iar in cazul unui salariu de 4.400 lei lunar (1.000 euro brut), suma adunata va ajunge la aproape 180.000 euro.

La final


Din datele de mai sus rezulta o idee extrem de importanta: desi este greu de determinat evolutia salariului mediu, a randamentelor si a cursului valutar in urmatorii 20-30-40 de ani, un singur lucru este sigur ¬ daca dorim o pensie decenta, trebuie sa economisim constant si pe termen lung.

Altfel, vom ramane o tara in care o mare parte a populatiei va continua sa depinda de stat pentru a isi asigura traiul zilnic.

Comenteaza pe BusinessDay.ro

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cine profită de madam Şoşoacă

Pavel LUCESCU

Cine profită de madam Şoşoacă

Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

opinii

Distrugerea statuilor

Alexandru CĂLINESCU

Distrugerea statuilor

Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

De ce este atât de aspru Postul Mare?

pr. Constantin STURZU

De ce este atât de aspru Postul Mare?

Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

pulspulspuls

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri