Cât va fi salariul minim brut începând de anul viitor. Ce calcule face Guvernul

miercuri, 22 mai 2024, 08:03
1 MIN
 Cât va fi salariul minim brut începând de anul viitor. Ce calcule face Guvernul

Guvernul va discuta joi cu sindicatele și patronatele o nouă formulă de calcul a salariului de bază minim brut pe țară garantat în plată. Acesta va ține cont de mai mulți indicatori prognozați și se va calcula în funcție de „un nivel orientativ de 50% din câștigul salarial mediu brut”, potrivit unui proiect de hotărâre de Guvern prezentat Blocului Național Sindical (BNS). Dacă salariul minim va fi majorat la 3.700 de lei de la 1 iulie 2024, salariul minim brut ar ajunge la 4.121 de lei sau 4.285 de lei, de la 1 ianuarie 2025.

Salariul de bază minim brut pe țară garantat în plată se va stabili în funcție de rata anuală prognozată a inflației, Produsul Intern Brut (PIB) prognozat, populația ocupată prognozată și câștigul salarial mediu brut lunar prognoza, potrivit proiectului de Hotărâre de Guvern care a fost prezentat săptămâna trecută Blocului Național Sindical (BNS).

Salariul minim brut pe țară garantat în plată se stabilește sau se actualizează cu evoluția ratei inflației și cu evoluția productivității muncii prognozate, conform formulei:

Conform formulei, după ajustarea salariului minim brut garantat în plată se calculează noul raport dintre salariul minim brut ajustat și salariul mediu brut prognozat.

Mai mult, pe Hotnews

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii