anunturi
grandchef
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM

sambata, 21.05.2022

Cât vor costa anul acesta brazii de Cărciun. Preţurile variază între 25 şi 37 lei

GALERIE
brazi craciun
 • brazi craciun
- +

Aproape 36.000 de brazi şi peste 30.000 de molizi vor fi scoşi la vânzare de Romsilva, preţul brazilor de cel mult 1,3 metri fiind de 24,8 lei, iar al celor de 2 - 3 metri, de 37,2 lei, toţi pomii provenind din pepiniere şi din tăieri pentru conservarea pădurii.

Regia Naţională a Pădurilor - Romsilva are posibilitatea de a recolta şi valorifica pe piaţa internă, pentru Crăciunul din acest an, un număr de 66.715 de pomi, din care 35.946 de brazi.

Aceştia provin din tăieri din pădurile unde regenerările naturale au o densitate excesivă, urmărindu-se crearea unor arborete durabile, precum şi din culturi specializate de unde se recoltează an de an pomi de Crăciun.

Pomii de Crăciun vor fi puşi la dispoziţia cetăţenilor şi agenţilor economici chiar la ocoalele regiei, majoritatetea fiind achiziţionaţi direct de populaţie, a precizat şeful Serviciului producţie din Romsilva, Sabin Bratu.

Preţurile de vânzare sunt aceleaşi cu cele din 2013: pentru molid - între 10 lei, la pomii înalţi de 0,7 m - 1,3 m, şi 20 lei, la cei cu o înălţime de 2,01 m - 3 m, şi pentru brad - între 20 de lei la exemplarele de 0, 7 m - 1,3 m şi 30 lei la cele cu o înălţime de 2,01 m - 3 m, preţurile fiind fără TVA. Solicitările pentru exemplare cu înălţimi mai mari de 3 metri sunt considerate comenzi speciale, iar preţul se aprobă de fiecare direcţie silvică în parte, pornind de la tariful minim de 20 lei/m, se arată în comunicatul Romsilva.

Astfel, cetăţenii care merg direct la cel mai apropiat ocol al Romsilva să-şi ia pom de Crăciun vor plăti pe un brad între 24,8 şi 37,2 lei, iar pentru un molid - între 12,4 şi 24,8 lei, arborii având o înălţime de până la 3 metri. Dacă vor cumpăra aceeaşi pomi din pieţe, pot plăti un adaos comercial.

Cei care doresc să cumpere un pom de Crăciun în ghiveci, pentru a-l replanta apoi, pot merge la pepinierele silvice unde sunt cultivaţi puieţi ornamentali, care nu au însă destinaţia de pomi de Crăciun, ei fiind comercializaţi tot timpul anului pentru grădini, a explicat Bratu.

În ceea ce priveşte strict pomii de Crăciun, cantitatea acestora scoasă anual la vânzare de Romsilva depinde de suprafaţa de pădure administrată, care este în prezent de 3,2 milioane de hectare, aproximativ jumătate din fondul forestier naţional, şi de disponibilul pe care îl are regia în pepiniere, unde se cresc puieţi şi pentru regenerare de păduri, perdele forestiere etc.

Un pom de Crăciun creşte suficient pentru a putea fi recoltat şi pus pe piaţă în 7 - 8 ani, a mai precizat Bratu.

Astfel, puţini pomi de la Romsilva ajung în pieţe, restul fiind de la alţi administratori de păduri şi propietari de plantaţii din ţară şi din import.

Ca şi în anii anteriori, pentru prevenirea şi sancţionarea tăierilor ilegale, cât şi a comerţului ilegal cu pomi de Crăciun, Romsilva împreună cu Poliţia, Jandarmeria şi inspectoratele teritoriale de regim silvic şi de vânătoare (ITRSV) desfăşoară acţiuni comune în fondul forestier, pe drumurile publice şi în locurile de vânzare. Acţiunile de control privind modul de comercializare a pomilor de Crăciun au ca obiect atât pomii de Crăciun din producţia internă, cât şi pe cei aduşi din import, se mai spune în comunicatul Romsilva.

Mediafax

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Generaţia de AUR şi sporturile

Nicolae GRECU

Generaţia de AUR şi sporturile

Stimaţi iubitori de fotbal şi sporturi din spaţiul carpato-danubian-pontic, realizăm acum că noi, condeierii, pixarii şi tastatorii în domeniu am greşit în masă în aprecierile noastre.

opinii

Creşterea oraşului

arh. Ionel OANCEA

Creşterea oraşului

După reculul din anii postcomunişti, când falimentul industriei ieşene a distrus zeci de mii de locuri de muncă, dezvoltarea Iaşului a fost previzibilă. În fapt este marele pol de atracţie al regiunii Nord-Est şi unul dintre cele mai mari din ţară.

Lumina de la capătul Luminiţei

pr. Constantin STURZU

Lumina de la capătul Luminiţei

Aşa cum ni se relatează în pericopa evanghelică ce se citeşte mâine în bisericile ortodoxe (de la Ioan 4, 5-42), Iisus are un dialog deloc comod cu o femeie ce venise să scoată apă de la o fântână din Samaria, de lângă cetatea Sihar, acolo unde Domnul, ostenit de călătorie, se aşezase în aşteptarea ucenicilor plecaţi să cumpere de mâncare.

Identitate personală, identitate etnică, identitate naţională (IV)*

Eugen MUNTEANU

Identitate personală, identitate etnică, identitate naţională (IV)*

Articolul se referă pe scurt la apariţia componentei romanice a conştiinţei inaţionale a românilor.

pulspulspuls

Băieţii de la cumătrie, supăraţi pe sponsorii lui Maia Sandu

PULS

Băieţii de la cumătrie, supăraţi pe sponsorii lui Maia Sandu

Auzim prin zona băieţilor de la cumătrie că e mare agitaţie în zona acestora, cu tot sprijinul indirect de care beneficiază ei dinspre palatul cel roznovan, pe motiv că sunt prea şuntaţi de concurenţa pe bune care vine dinafara Iaşului cu bani tot mai mulţi de investit în cartiere întregi de blocuri.

Caricatura zilei

Cireșe, nu ruble

Editia PDF

Bancul zilei

Doi rechini : - Ce faci, ma? - Am fost bolnav... - Pai, ce-ai avut?  - Am mâncat un general rus si o saptamân (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.