Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

duminica, 03.12.2023

Cătălin Drulă, noul lider al USR. Cioloş şi-a anunţat demisia după ce propunerile de reformă a partidului au fost invalidate

GALERIE
Catalin Drula
  • Catalin Drula
- +

Dacian Cioloş a anunţat, în şedinţa de ieri a Biroului Naţional al USR, că va demisiona din funcţia de preşedinte. Conform statutului USR, în cazul demisiei preşedintelui funcţia este preluată de vicepreşedintele care a obţinut cel mai mare număr de voturi la ultimul congres. Acesta este Cătălin Drulă, care a şi anunţat public că este pregătit să preia conducerea USR în cazul în care Dacian Cioloş demisioneză: „Îmi voi face datoria“. 

Următorul pas ar fi declanşarea procedurii de organizare a unui congres extraordinar al USR, pentru alegerea unui nou preşedinte. Biroul Naţional al USR - dominat de echipa lui Dan Barna - a respins ieri noul program de reforme în partid propus de Dacian Cioloş, de care actualul preşedinte al USR a condiţionat rămânerea la şefia partidului. Pentru proiectul lui Cioloş au votat 11 din cei 25 de membri ai conducerii partidului. Dacian Cioloş a fost ales preşedinte al USR PLUS în 1 octombrie 2021, cu 19.603 voturi (50,9%), faţă de 18.908 de voturi (49,1%) pe care le-a obţinut contracandidatul său, Dan Barna, voturile fiind exprimate online.

Nu ia în calcul refacerea PLUS

„Atâta vreme cât nu am avut în Biroul Naţional susţinere pentru acest plan am considerat firesc şi de bun simţ să îmi prezint demisia. Credinţa mea e că USR e în continuare o alternativă politică pe scena politică din România, o alternativă la extremism“, a declarat, ulterior, Dacian Cioloş, într-o conferinţă de presă. El a precizat că nu va mai candida la funcţia de preşedinte al USR, la Congres, că este în continuare europarlamentar şi că nu ia în calcul refacerea PLUS. Cioloş a reiterat că rămâne în USR. „Eu sunt europarlamentar, sunt membru de partid, voi participa la discuţiile din partid. Am vrut să arătăm că rămânem împreună“, a menţionat Cioloş. Întrebat despre o candidatură la alegerile prezidenţiale, el a răspuns: „Nu am mai discutat de ea de mult. O candidatură la prezidenţiale presupune un partid puternic care să te susţină. Şi aici avem de lucru“. Cioloş a menţionat că el a fost ales cu un program, cu un mandat, dar dacă nu avea susţinerea Biroului Naţional acel program rămânea la stadiul de „dorinţe exprimate pe hârtie“

Ce a dus la conflictul din USR

Cu un Birou Naţional (BN) dominat de tabăra Barna, Dacian Cioloş a venit joi seară în faţa conducerii partidului propunând un program pentru 2022-2024 ce prevede o serie de măsuri prin care practic schimbă raporturile de putere în partid. În programul de 15 pagini, Dacian Cioloş îşi asumă, dincolo de măsuri care ar trebui să aducă mai multă vizibilitate partidului, şi o serie de mutări care practic externalizează decizia care se lua până acum în forurile interne. Şi asta, începând chiar cu alegerile care ar trebui organizate de un organism independent. „Nu putem susţine politic o reformă electorală profundă, procese electorale curate şi bine organizate, dacă nu dăm în primul rând un bun exemplu în felul de organizare, transparenţă şi auditare a proceselor elective interne. Şi, aşa cum organizarea şi buna desfăşurare a alegerilor sunt în sarcina unor instituţii independente de partidele politice concurente (AEP si BEC), şi în alegerile interne avem nevoie de o structură independentă de competitorii politici interni“, se arată în program.

Nici Guvernul din umbră al USR nu ar fost unul „intern“. Cioloş a propus înfiinţarea unei comisii „compuse egal din 50% membri de partid (membri BN sau CP) şi 50% membri din societatea civilă şi mediul de afaceri“ care până în aprilie să propună candidaturi alternative pentru ministere, dar „printr-un proces deschis şi asumat politic la nivel de Birou Naţional şi Comitet Politic“. Potrivit unei înregistrări din timpul discuţiilor, liderul USR spunea clar că îşi va da demisia dacă propunerea sa de program nu trece de Biroul Naţional şi nici nu se declara dispus să negocieze „substanţa“ documentului în vreun fel.

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Încă o bătaie de joc la adresa culturii ieşene: cazul Baia Turcească

Încă o bătaie de joc la adresa culturii ieşene: cazul Baia Turcească

Un caz şcoală despre cât preţ pune primarul Mihai Chirica pe interesul Iaşului şi al ieşenilor şi cât contează pentru el sintagma Iaşul – Capitala Culturală a României, de care, de altfel, abuzează în discursuri publice până la saţietate. E vorba de cazul Baia Turcească.

opinii

Prima carte a lui Andrei Pleșu

Alexandru CĂLINESCU

Prima carte a lui Andrei Pleșu

Fapt este că tânărul Pleșu se mișca dezinvolt nu numai în zona artelor plastice. dar și în teritoriul literaturii sau în acela al filosofiei. Teoretiza reușind să evite ariditatea conceptuală, era erudit fără pedanterie, scria de pe atunci admirabil, în egală măsură nuanțat și precis. Sunt pagini pe care, dacă îmi este permis să fac o supoziție, cred că le-ar semna și astăzi.

Jurnalul lui Asachi (7)

Neculai SEGHEDIN

Jurnalul lui Asachi (7)

Puțină lume poate reproduce un vers din Asachi, sau un titlu din opera acestuia. Puțini dintre noi știm ce a făcut, de fapt, Asachi în cultura română. Cu toate acestea, Asachi are o mare valoare simbolică, este un bun național, un blazon al culturii noastre, fiind, pur și simplu, …Asachi!

Propovăduirea Evangheliei în patru timpi (II)

pr. Constantin STURZU

Propovăduirea Evangheliei în patru timpi (II)

Următoarea „mişcare”, cea de a treia, este cea mai delicată şi necesită multă îndrăzneală. Vedem că Hristos nu-l cruţă deloc pe acel tânăr evlavios şi râvnitor, ci îi pune în faţă o alegere mai mult decât incomodă: aceea de a-şi vinde averea, de a împărţi totul săracilor şi de a urma cu totul Fiului lui Dumnezeu. 

pulspulspuls

Bombiţa bombiţelor explodează cu stropi în politichia de Bahlui: nea Mihăiţă ar pohti hambasador!

Bombiţa bombiţelor explodează cu stropi în politichia de Bahlui: nea Mihăiţă ar pohti hambasador!

Una tare pe azi, stimaţi telespectatori: voi ştiţi care este ultimul zvon ce tropăie băţos prin politichia mâloasă de Bahlui de sar stropi murdari în toate derecţiile, inclusiv pe pereţii cei galbeni ai sediului proaspăt văruit din Podu Roş? 

Caricatura zilei

Drona cu bunătăți

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Intrebarea zilei

Credeti ca autoritatile au fost pregatite pentru prima zapada care a cazut in judetul Iasi in aceasta toamna?

vezi raspunsuri