anunturi
grandchef
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

Cătălin Mihuleac, în lectură publică la Praga şi Viena

GALERIE
catalin mihuleac
 • catalin mihuleac
- +

Scriitorul ieşean Cătălin Mihuleac se va întâlni cu cititorii din Cehia şi Austria, prezent la mai multe evenimente literare organizate în capitalele acestora. La invitaţia Institutului Cultural Român, va participa în perioada 16-20 mai la Târgul de Carte de la Praga, în cadrul căruia va susţine două lecturi publice. Prima dintre acestea va fi din ultimul său roman, „Aventurile unui gentleman bolşevic”, apărut la Editura Cartea Românească, iar cealaltă din volumul „Zece povestiri multilateral dezvoltate”, publicat la aceeaşi editură, în 2010. Scriitorul ieşean va continua periplul literar la Viena, unde, pe 21 mai va asista la un spectacol-lectură cu piesa sa "Prizonierii zeului Mercur. O tragedie a societăţii de consum", scrisă după ideea din povestirea "M-am ales cu o condamnare la locul de muncă", din volumul "Ratarea unui seter", publicat la Editura Polirom, în 2004. Evenimentul, organizat de Societatea austro-română „Austrom”, va avea loc la Muzeul Quartier, unul dintre cele mai ofertante spaţii culturale din centrul Vienei. Cătălin Mihuleac a fost invitat, de asemenea, să aibă o lectură publică la Institutul de Romanistică al Universităţii din Viena din ultimele două cărţi publicate. Tot la Universitatea din Viena va susţine o prelegere cu tema "Cum se nasc o nuvelă, un roman, o piesă de teatru". Invitaţiile primite de autorul ieşean sunt un semnal că scrierile sale sunt apreciate în cele două ţări. Reprezentanţii instituţiilor culturale menţionate au găsit scriitura lui Cătălin Mihuleac ca fiind cu totul aparte, animată de o anumită vrajă. „Eu de critica literară din România sunt aproape ignorat. Văzând că nu am aici niciun fel de aderenţă din punctul ăsta de vedere, am încercat să găsesc alte căi şi una dintre ele poate fi asta. Adică să încerc, nu să fiu recunoscut în străinătate, ci să am un anume impact. Aşteptările mele sunt ale unui om care nu mai are niciun fel de aşteptări în oraşul lui şi în ţara lui. Primind astfel de invitaţii, una după alta, îmi mai creşte respectul de sine şi am moralul să merg mai departe”, a mărturisit Cătălin Mihuleac. Totodată, cel puţin la Târgul de Carte de la Praga, se poate ivi oportunitatea ca unul din volumele prezentate publicului de acolo să fie traduse în cehă.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

O idee pentru Legea învăţământului superior

Ioan Alexandru TOFAN

O idee pentru Legea învăţământului superior

Ceea ce lipsea, acum 145 de ani, învăţământului superior românesc, era o veritabilă comunitate academică, o formă vie de interacţiune şi dezbatere între membrii breslei învăţătorilor. Cam asta lipseşte şi acum. Suntem prieteni între noi, ne sunăm şi ne vedem din când în când, mai organizăm conferinţe şi colocvii, scriem în aceleaşi reviste şi, rar, ne recenzăm cărţile. Tot din prietenie, mai degrabă. Dar instituţiile unde ne petrecem mare parte a zilei, Universităţile patriei, nu par a se hrăni, cum ar fi normal, din prieteniile noastre.

opinii

Nebuna de la Rhornfield Hall

Codrin Liviu CUȚITARU

Nebuna de la Rhornfield Hall

Meritul „intertextului” lui Jean Rhys este acela de a reconfigura un personaj schematic (în forma sa iniţială) şi de a-i conferi dimensiune psihologică. Fantoma lunatică „Bertha” devine, în acest roman postmodern, sensibila şi nevropata „Antoinette”, victima unui univers rigid şi extrem de neconcesiv cu inadaptaţii.

Criză majoră de încredere în politicienii români

Dan TAPALAGA

Criză majoră de încredere în politicienii români

Lipsa cronică de încredere în liderii politici şi în actualul sistem de partide nu anunţă nimic bun. În momente de criză economică majoră, în situaţia în care inflaţia va muşca şi mai tare din puterea de cumpărare, pe fondul stării generale de iritare amplificate de războiul din Ucraina, este nevoie doar de o scânteie şi butoiul cu pulbere riscă să sară în aer provocând explozii sociale în lanţ.

Călăreţul de aramă: Occidentul şi neliniştea rusă

Ioan STANOMIR

Călăreţul de aramă: Occidentul şi neliniştea rusă

Nici o altă întrebare nu este mai obsedantă în istoria intelectuală a Rusiei decât cea care priveşte propria ei identitate. De trei secole, din clipa în care Petru cel Mare a acordat Moscovei hlamida imperială, Rusia se află prinsă în acest dialog frenetic cu Occidentul. În această oglindă pe care i-o întinde civilizaţia pe care o imită, dar şi pe care o detestă, Rusia îşi poate contempla propriul chip.

pulspulspuls

Un scenariu în care MRU ar împuşca mai mulţi iepuri dintr-o lovitură

Un scenariu în care MRU ar împuşca mai mulţi iepuri dintr-o lovitură

Aşadar, numai ce s-a vorbit la Şcoala politică de vară de pe Bahlui despre şansele fostului premier MRU la candidatura pentru funcţia supremă în târg, că au şi apărut două căi divergente în parcursul său ipotetic. 

Caricatura zilei

Isărescu și calul

Editia PDF

Bancul zilei

Un sofer de TIR opreste la un popas, comanda un sandwich, o cafea si o placinta. Intra trei motociclisti rai, unul îi man&ac (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.