anunturi
grandchef
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

Cătălin Predoiu: Anii 2015-2019 au fost ani pierduţi pentru modernizarea sistemului judiciar

GALERIE
Predoiu
 • Predoiu
- +

Ministrul Justiţiei, Cătălin Predoi, afirmă că anii 2015-2019 au fost ”ani pierduţi pentru modernizarea sistemului judiciar, ani de regres şi parţial rataţi pentru dezvoltarea Justiţiei”. Predoiu susţine că doar 16-20% din măsurile planificate acum 4 ani au fost realizate şi consideră că ”în 4 ani, Justiţia trebuie să ajungă din nou în topul încrederii cetăţenilor prin calitatea actului de justiţie”.

Ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu, s-a întâlnit, vineri, cu Nicoleta-Margareta Ţînţ, preşedintele Consiliului Superior al Magistraturii, Corina Corbu, preşedintele Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie şi Gabriela Scutea, procuror general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, în cadrul reuniunii informale a Consiliului de Management Strategic (COMS)

”Participanţii la reuniune au căzut, în general, de acord asupra problemelor trecute în revistă şi a deciziilor care se impun. Strategia de dezvoltare a sistemului judiciar 2015-2020 este nerealizată, existând mari întârzieri în îndeplinirea Planului de acţiune. Cauzele acestei situaţii sunt complexe şi ţin atât de mediul judiciar, cât şi de cel politico-legislativ. Modificările legislative care au afectat independenţa Justiţiei au reprezentat una din cauzele importante ale stagnării şi regreselor. Inclusiv în prezent, iniţiative parlamentare incoerente, necorelate şi formulate fără consultarea largă cu sistemul judiciar, de modificare a unor legi ale Justiţiei sau a Codurilor penale pot crea grave perturbări în sistemul judiciar şi buna funcţionare a Justiţiei”, a transmis Ministerul Justiţiei, printr-un comunicat de presă.

Potrivit documentukui, ”sistemul judiciar suferă de probleme structurale şi funcţionale acumulate în ultimii 2-3 ani, cu impact asupra calităţii actului de justiţie şi gradului de satisfacţie a cetăţenilor în legătură cu performanţa sistemului judiciar”.

”Persistă unele probleme de logistică, cum ar fi, lipsa unui sediu adecvat şi reprezentativ pentru ÎCCJ, iar lipsa unei strategii de resurse umane, a calibrării ştiinţifice a schemei de personal şi a hărţii instanţelor şi parchetelor grevează pe managementul de sistem şi eficienţa acestuia. Se simte nevoia acută a creşterii calităţii pregătirii profesionale, a specializării magistraţilor, care să conducă la jurisprudenţă unitară şi la judecăţi de calitate în termene previzibile şi rezonabile”, se mai arată în document.

Potrivit Ministerului Justiţiei, ”strategia şi planul de acţiune aferent, care vor fi aplicate începând cu anul 2021, trebuie să fie construite pe realităţile din teren şi să conţină obiective realiste şi fezabile”.

”Fiecare instituţie va reflecta asupra acestor măsuri şi va începe un proces de consultare continuă pentru structurarea unei strategii de dezvoltare a sistemului judiciar şi a unui plan de acţiune, proces de reflecţie care să includă şi arhitectura instituţională şi funcţională a sistemului judiciar. Legile justiţiei şi cele procedurale trebuie revizitate, pentru a atinge obiectivele indicate mai sus”, a mai transmis instituţia.

În cadrul reuniunii s-a discutat şi despre faptul că problematica şi obiectivele Mecanismului de Cooperare şi Verificare rămân esenţiale în spectrul de modernizări necesare în sistemul judiciar şi fiecare instituţie le va urmări până le va realiza.

”Anii 2015-2019 au fost ani pierduţi pentru modernizarea sistemului judiciar, ani de regres şi parţial rataţi pentru dezvoltarea Justiţiei. Doar 16-20% din măsurile planificate acum 4 ani au fost realizate. În multe privinţe trebuie să spunem „punct şi de la capăt”, în altele trebuie eliminate stricăciuni, cum ar fi în planul independenţei de caz a procurorilor, răspunderii magistraţilor, sau eliminate anomalii structurale, cum ar fi SIIJ, dar şi dezvoltate noi soluţii, unele de structură a managementului de sistem şi de instanţe şi parchete, inclusiv în plan legislativ. Este un proces migălos şi va dura, va trebui să facem în paralel mai multe lucruri simultan, să gândim o strategie şi un plan de acţiuni realiste pentru etapa 2021-2024, să iniţiem repararea şi dezvoltarea cadrului legislativ al Justiţiei, să aducem la zi Codurile penale şi civile, după caz, toate pe fondul unui dialog onest şi franc între instituţiile cu atribuţii în Justiţie, pe fondul unei cooperări loiale între acestea. Fără îndoială, partenerii noştri externi ne vor fi alături pentru sprijin în acest efort, contăm pe acest sprijin. Parlamentul va avea un cuvânt important, prin aprobarea legilor care vor cuprinde această agendă înnoită, dar, în această fază, cel mai bun ajutor pe care îl poate da constă în a nu modifica legi incidente fără consultarea prealabilă largă cu sistemul judiciar şi Ministerul Justiţiei, cu asociaţiile profesionale ale magistraţilor şi societatea civilă. În 4 ani, Justiţia trebuie să ajungă din nou în topul încrederii cetăţenilor prin calitatea actului de justiţie”, a declarat Cătălin Predoiu, Ministrul Justiţiei, la finalul întâlnirii.

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

O idee pentru Legea învăţământului superior

Ioan Alexandru TOFAN

O idee pentru Legea învăţământului superior

Ceea ce lipsea, acum 145 de ani, învăţământului superior românesc, era o veritabilă comunitate academică, o formă vie de interacţiune şi dezbatere între membrii breslei învăţătorilor. Cam asta lipseşte şi acum. Suntem prieteni între noi, ne sunăm şi ne vedem din când în când, mai organizăm conferinţe şi colocvii, scriem în aceleaşi reviste şi, rar, ne recenzăm cărţile. Tot din prietenie, mai degrabă. Dar instituţiile unde ne petrecem mare parte a zilei, Universităţile patriei, nu par a se hrăni, cum ar fi normal, din prieteniile noastre.

opinii

Nebuna de la Rhornfield Hall

Codrin Liviu CUȚITARU

Nebuna de la Rhornfield Hall

Meritul „intertextului” lui Jean Rhys este acela de a reconfigura un personaj schematic (în forma sa iniţială) şi de a-i conferi dimensiune psihologică. Fantoma lunatică „Bertha” devine, în acest roman postmodern, sensibila şi nevropata „Antoinette”, victima unui univers rigid şi extrem de neconcesiv cu inadaptaţii.

Criză majoră de încredere în politicienii români

Dan TAPALAGA

Criză majoră de încredere în politicienii români

Lipsa cronică de încredere în liderii politici şi în actualul sistem de partide nu anunţă nimic bun. În momente de criză economică majoră, în situaţia în care inflaţia va muşca şi mai tare din puterea de cumpărare, pe fondul stării generale de iritare amplificate de războiul din Ucraina, este nevoie doar de o scânteie şi butoiul cu pulbere riscă să sară în aer provocând explozii sociale în lanţ.

Călăreţul de aramă: Occidentul şi neliniştea rusă

Ioan STANOMIR

Călăreţul de aramă: Occidentul şi neliniştea rusă

Nici o altă întrebare nu este mai obsedantă în istoria intelectuală a Rusiei decât cea care priveşte propria ei identitate. De trei secole, din clipa în care Petru cel Mare a acordat Moscovei hlamida imperială, Rusia se află prinsă în acest dialog frenetic cu Occidentul. În această oglindă pe care i-o întinde civilizaţia pe care o imită, dar şi pe care o detestă, Rusia îşi poate contempla propriul chip.

pulspulspuls

Un scenariu în care MRU ar împuşca mai mulţi iepuri dintr-o lovitură

Un scenariu în care MRU ar împuşca mai mulţi iepuri dintr-o lovitură

Aşadar, numai ce s-a vorbit la Şcoala politică de vară de pe Bahlui despre şansele fostului premier MRU la candidatura pentru funcţia supremă în târg, că au şi apărut două căi divergente în parcursul său ipotetic. 

Caricatura zilei

Isărescu și calul

Editia PDF

Bancul zilei

Un sofer de TIR opreste la un popas, comanda un sandwich, o cafea si o placinta. Intra trei motociclisti rai, unul îi man&ac (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.