anunturi
grandchef
mineralia
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

Cataloagele cu notele elevilor din Iași la Evaluarea Națională, rătăcite timp de 4 ore!

GALERIE
examen
 • examen
- +

Directorii de şcoli au stat cu emoţii, fără a avea confirmări oficiale pe notele publicate pe site-ul ministerului. Aceştia au raportat probleme grave cu sistemul informatic.

Rezultate finale la evaluarea naţio­nală au stârnit emoţii, la Iaşi, şi în rândul directorilor de şcoală, nu doar al elevilor. Conform mai multor astfel de persoane, cu precădere în judeţ, a existat un blocaj continuu al sistemului informatic care i-a împiedicat pe profesori să vadă no­tele elevilor la timp şi să primească cataloagele în format digital, existând riscul ca în Iaşi să fie elevi care voiau să facă contestaţie la notă fără însă să aibă această posibilitate.

Cum funcţiona, practic, sistemul: notele erau afişate iniţial pe un portal la care aveau acces doar şcolile, survenite sub forma unor cataloage iniţiale, ce urmau să fie tipărite şi publicate la avizier, în timp ce din judeţul în care s-au corectat lucrările să fie trimise şi cataloagele în format fizic, ştampilate şi semnate, care urmau să ajungă la câteva ore distanţă. Directorii de şcoală din judeţ au semnalat însă pentru „Ziarul de Iaşi“ că sistemul informa­tic nu a funcţionat deloc aşa cum ar fi trebuit. La ora 16.00, de pe platforma ministerului nu au putut fi descărcate cataloagele virtuale, aşa că aceştia au improvizat, luând notele de pe site-ul public, accesibil tuturor, şi acceptând contestaţii de la copiii interesaţi (ele putând fi depuse până la ora 20.00).

„Ne-am gândit că asta era cea mai bună soluţie. După ce am scos notele din site-ul public, la care avea acces toată lumea, inclusiv presa, am zis că vom confrunta notele cu cataloagele care trebuiau să vină pe la ora 18.00, iar între timp copiii să îşi depună contestaţiile. Însă cataloagele nu au mai ajuns“, explică un astfel de director din comuna Gorban.

Ei au continuat să accepte contestaţii de la copii, însă dacă au fost cazuri în care pe platforma publică de furnizare a datelor existau erori, în plus sau în minus, ele nu au putut fi verificate până la ora 20.00, ora maximă de depunere, când a venit confirmarea sub forma cataloagelor tipărite.

Sistemul a picat

Procedura la nivelul judeţului Iaşi a fost ca toate tezele să fie depuse la Colegiul Naţional „Mihai Eminescu“, de unde să fie expediate către centrul de corectură din Botoşani. Înapoi, directorii şi reprezentanţii şcolilor au fost chemaţi, să le ridice, în ziua publicării rezultatelor, vineri, în jurul orei 16.00. Li s-a comunicat apoi că vor întârzia până la 18.30, apoi până la 20.30, ridicându-le, într-un final, în jurul orei 19.50. Astfel, dacă existau greşeli în notele publicate iniţial pe site-ul ministerului, în plus sau în minus, candidaţii nu aveau cum să afle acest lucru prin faptul că o mare parte dintre şcoli nu au avut o confirma­re oficială până după încheierea termenului legal pentru a face contestaţii. Această situaţie s-a repetat şi la unele dintre liceele importante din Iaşi, care însă au avut acces, într-un final, şi la cataloagele virtuale.

„Pe site s-au văzut rezultatele începând cu ora 16.00, dar noi nu le-am putut scoate imediat, aplicaţia nu ne-a permis acest lucru. Elevii ştiau deja de pe site ce note au. S-a întârziat cu scosul listelor pentru a fi afişate, erau elevi care aşteptau la avizier aceste liste, noi însă am dat drumul la contestaţii de la ora 16.00, le-am permis să le depună în baza a ceea ce era pe site. Presupun că elevii de la ţară, care nu au acces la Internet, nu au putut afla imediat notele, dar cu o oră mai târziu au ştiut. La noi, întârzierea a fost de o oră de la publicarea pe site până al afişarea la avizierul şcolii. S-a stat şi peste ora 20.00, dar nu a mai venit nici un copil să facă contestaţii, dovadă că toţi cei care au avut de rezolvat această pro­blemă, au rezolvat-o“, a declarat Paula Gavrilescu, directorul Colegiului Naţio­nal „Emil Racoviţă“ din Iaşi.

Gavrilă: „Cataloagele nu pot să zboare“

Conducerea Inspectoratului Şcolar Judeţean afirmă că nu a existat nicio problemă majoră din acest punct de vedere, nici cu primirea cataloagelor în format fizic şi nici cu primirea celor virtuale, spunând că, practic, Ministerul Educaţiei Naţionale şi Cercetării Ştiin­ţifice a „girat“ pentru toate rezultatele când le-a publicat pe site-ul public, la care are acces toată lumea.

„Catalogul semnat trebuie doar pentru a certifica şi a rămâne ca document de examen. E vorba de proceduri care au fost valabile peste tot în ţară. Sunt distanţe lungi, depinde de ritmul de mişcare al fiecărei comisii şi de parcurgerea distanţei înapoi cu acele elemente de autenticitate, fiind semnate şi ştampilate. Astea sunt distanţele, cataloagele nu pot să zboare“, a spus Camelia Gavrilă, ins­pector şcolar general al ISJ Iaşi.

Ins­pectorul a spus că nu ştie despre o blocare a bazei de date şi „nici nu cred în ea“, explicând că e posibil să fie impresia directorilor respectiv că sistemul nu ar fi funcţional.

„Rezultatele au venit simultan la nivel de ţară, înainte să fie văzute de inspectorate sau de şcoli. Întocmai, am avut girul ministerului, iar butonul de validare a fost apăsat la nivel de ţară prin publicarea listelor. Deci validarea a existat, acestea au fost doar chestiuni de formă, scriptice, care trebuiau să rămână ca documente“, a conchis şefa ISJ.

MEDIILE FINALE - JUDEȚUL IAȘI

VEDEȚI ȘI:

Încă trei medii de 10 la Iași după contestaţii. Au fost însă și elevi ghinioniști

FOTO: Ce simt și ce visează absolvenții de nota 10 din Iași după Evaluarea Națională

EXCLUSIV: Aflați care vor fi MEDIILE DE ADMITERE la liceele de elită din Iași!

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

De ţinut minte

Cătălin ONOFREI

De ţinut minte

Cele cinci mari trădări ale liberalilor.

opinii

Cine mai vrea să fie liber

Briscan ZARA

Cine mai vrea să fie liber

Nu mai există compatibilitate de idei şi credinţe nicăieri. E doar un curent general oficial, impus şi încurajat permanent de stat, la nivel de politică naţională, iar pe acela se merge într-un sens prin propagandă continuă. Se numeşte corectitudine politică. Nu poate fi definit de nimeni prin nimic, de aceea oricine poate face teoretic orice, dar poate fi şi tras la răspundere pentru orice, dacă situaţia o cere.

Curcubeul deasupra unei lumi intolerante

Cristina DANILOV

Curcubeul deasupra unei lumi intolerante

Fiecare dintre noi a avut o experienţă în care s-a simţit deplasat, o situaţie în care s-a simţit ruşinat sau inconfortabil doar pentru că a fost sau a făcut ceva diferit faţă de ceilalţi. Oamenii sunt experţi în a identifica aceste situaţii şi a face glume pe seama lor, uneori, din nefericire, excesiv.

Uzul raţiunii

Nichita DANILOV

Uzul raţiunii

Un popor fără un lider care să-i apere demnitatea şi interesele tinde să devină o mulţime nulă. Oare mai e nevoie să mai spun că spre asta alunecă zi de zi, ceas de ceas, România zilelor noastre?! Căci azi, noi, cei care am trăit în comunism, vedem cum idealurile în care am crezut sunt călcate unul după altul în picioare.

pulspulspuls

Pregătiri de puci la partidoiul ieşean: cine e organizatorul şi cine, vizatul?

Pregătiri de puci la partidoiul ieşean: cine e organizatorul şi cine, vizatul?

Un uichend agitat tare s-a încheiat ieri la partidoiul ieşean, stimaţi telespectatori. Ceva ce nu s-a prea văzut din stradă, că la discreţie lumea de la partidoi e campioană zonală, dar care cică a lăsat urme grele prin multe berouri, dacă nu cumva chiar şi cicatrici pe unele obrazuri mai puţin tăbăcite. 

Caricatura zilei

La umplut piscina

Editia PDF

Bancul zilei

Doctorul, panicat de o spargere de teava, suna repede instalatorul: -Hai, te rog, urgent, toata pivnita e inundata din cauza un (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.