sambata, 30.09.2023
Tratamentul postoperator influenţează în mod direct rezultatul final. Administrarea de picături oculare are rolul de a grăbi vindecarea şi de a preveni infecţiile.
Dorina Z., din Iaşi: „Bunica mea se va opera de cataractă în curând şi aş dori să ştiu cât de repede va putea vedea după operaţie. Cât de mari sunt şansele de a-şI recăpăta vederea după o astfel de operaţie? Ce trebuie să facă pentru ca totul să decurgă cât mai bine şi să nu aibă probleme? Va trebui să meargă la controale şi să facă şi un tratament? Aşa am auzit: că i se vor da nişte picături şi că e foarte important să urmeze corect acest tratament“.
Prof. dr. Dănuţ Costin, şeful Clinicii de Oftalmologie, Spitalul de Neurochirurgie Iaşi: „După operaţia cu ultrasunetele, pacientul trebuie revăzut în prima zi postoperator, după o săptămână şi apoi după încă o lună. Şi, într-adevăr, se recomandă un tratament postoperator cu picături. Rezultatele operaţiei de cataractă sunt foarte bune; după perioada de stabilizare şi vindecare a plăgii operatorii, care durează circa 6 săptămâni în cazul extracapsularei şi mult mai puţin prin metoda de facoemulsificare, peste 90% din cei operaţi văd bine. Este extrem de important ca pacientul să respecte indicaţiile pe care le primeşte de la medicul oftalmolog înainte şi după operaţie; tratamentul postoperator influenţează în mod direct rezultatul vizual final. De multe ori se limitează la instilarea de picături după o schemă care va fi determinată de oftalmolog. Şi pe parcursul internării se pot efectua injecţii perioculare sau alte tratamente generale pentru a grăbi vindecarea. Tratamentul postoperator durează în medie 6 săptămâni (perioada diferă în funcţie de ceea ce stabileşte medicul oftalmolog care face intervenţia chirurgicală). Acest tratament constă în instilarea în sacul conjunctival de coliruri (picături speciale) cu acţiune antimicrobiană, antiinflamatorie şi cicatrizantă. Dacă pacientul nu urmează corect acest tratament şi nu-şi pune picăturile aşa cum i-a recomandat medicul, există riscul instalării unor complicaţii: infecţii, inflamaţii.
Ce este cataracta reziduală
La unele cazuri (circa 30%), la un interval de luni sau ani după operaţie, se poate opacifia capsula cristaliniană, care serveşte drept suport implantului. Apare astfel „cataracta secundară“, responsabilă de o nouă scădere a vederii. Din fericire, această problemă poate fi rapid şi elegant rezolvată cu ajutorul laserului, creându-se o breşă centrală la nivelul opacităţii capsulare. Intervenţia laser se efectuează în ambulatoriu şi nu necesită anestezie, fiind complet nedureroasă“.
Fără restricţii majore după operaţie
Cât timp tebuie să port pansamentul?
Pansamentul se înlătură după o zi de la operaţie. După ce a fost înlăturat pansamentul nu aveţi restricţii şi doar trebuie să vă administraţi picăturile conform planului de tratament.
Am voie să privesc la televizor?
Nu aveţi nici un fel de restricţii în ceea ce priveşte urmărirea programelor TV, monitorului de calculator etc. Nu este necesar nici un fel de repaus vizual.
Igiena: fără spălături cu ceai de muşeţel!
Spală-te pe mâini înainte să-ţi pui picăturile! Clăteşte-te numai cu apă şi săpun în jurul ochiului, nu cu ceai de muşeţel (dă alergii severe) sau alte substanţe!
Activitatea fizică
Inciziile folosite în acest tip de operaţii sunt foarte mici şi plaga se închide etanş. Nu aveţi restricţii ale activităţilor fizice curente, dar e preferabil ca măcar două săptămâni să nu faceţi eforturi exagerate şi să evitaţi loviturile directe în zona ochiului.
Voi avea nevoie de ochelari?
Dacă nu aţi fost operat cu un cristalin multifocal este foarte probabil că veţi avea nevoie de o pereche de ochelari măcar pentru citit. Cel mai devreme o eventuală pereche de ochelari poate fi prescrisă la o lună de la operaţie.
Văd cu o uşoară nuanţă de albastru cu ochiul operat
Este posibil ca la ochiul operat să sesizaţi o uşoară tentă albăstruie. Este consecinţa schimbării cristalinului natural, uşor gălbui, cu unul artficial, absolut transparent. Cristalinul natural datorită tentei uşor gălbuie blochează mai mult radiaţiile albastre din spectrul vizibil astfel încât odată înlocuit cu unul transparent veţi primi ceva mai multă lumină albastră decât eraţi obişnuit. În câteva zile vă veţi obişnui cu această senzaţie. De asemenea, este posibil să optaţi pentru un cristalin cu protecţie pentru lumina albastră şi atunci nu veţi avea această senzaţie.
Când trebuie să mă alarmez?
Ca la orice operaţie, există complicaţii (deşi într-un procent foarte mic) şi la operaţia de cataractă. Lucrurile trebuie să meargă postoperator din bine în mai bine. Dacă sesizaţi durere supărătoare şi/sau scăderea vederii faţă de zilele precedente contactaţi de urgenţă medicul operator.De asemenea dacă v-aţi lovit puternic la ochi în perioada postoperatorie imediată trebuie să luaţi legătura cu medicul şi eventual să stabiliţi o consultaţie.
Spitalizare de zi pentru intervenţia chirurgicală
Durata de spitalizare e scurtă 3-7 zile. Dar, de cele mai multe ori se recurge la internarea de zi şI pacientul pleacă acasă la câteva ore după operaţie dacă nu apar complicaţii. Preoperator, se efectuează un examen cardiologic şi/sau EKG, se monitorizează presiunea arterială, se determină glicemia şi alte analize de laborator la cererea oftalmologului sau a medicului anestezist. Se efectuează consultul anesteziologic, după care oftalmologul şi anestezistul vor hotărî tipul de anestezie optim pentru pacient. Problemele de risc vital vor fi discutate cu medicul anestezist. În cele mai multe cazuri anestezia este locoregională, presupunând instilarea de picături şi efectuarea de injecţii în jurul ochiului. Anestezia generală poate fi luată în calcul.
Cuvinte cheie: + cataracta, operatie, tratament postoperator
© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.
DJ Lalla a murit înecată. S-au găsit apă și nisip în plămâni
O nouă alertă la granița cu Ucraina. Ar fi căzut bucăți rusești pe teritoriul românesc
VIDEO Invitație în Copou pentru a vedea stelele. S-a inaugurat Observatorul Astronomic al UAIC
VIDEO Un tânăr din Iași a întors scaunele la Vocea României. Apoi, s-a lăsat copleșit de emoții
Cum se tratează scolioza în 2023 cu ajutorul progreselor din tehnologie (P)
Pentru o nouă ediție a Descrierii Moldovei a lui Dimitrie Cantemir (XII)*
Alegerile locale din Republica Moldova: Importanța alegerii unui primar pro-european la Chișinău
Grozavu despre renunţarea la Vaşvari: „Vine un moment în care trebuie să faci un pas în spate”
Regal de karate în Iaşi. Finala Campionatului Naţional are loc astăzi și mâine, la Polivalentă
Spectacole cu casa închisă la Festivalul Internaţional pentru Publicul Tânăr
S-a semnat contractul pentru proiectarea lărgirii Podului Cerna pentru 300.000 de lei
Colegiul „Gheorghe Asachi” va fi dotat cu mobilier şi echipamente de 2,4 milioane de lei
Noile tarife mărite pentru încălzirea în sistem centralizat vor fi anunţate în weekend
Care-i explicaţia brăţării mânăstireşti pe care o afişează dragul nostru preşedinte de judeţ
Tensiuni printre studenţi din cauza abonamentelor de transport urban și metropolitan
Magnatul Gruia Stoica scapă de acuzaţiile penale. Hotărârea magistraţilor de la Curtea de Apel Iaşi
Care sunt principalele beneficii ale asigurărilor facultative pentru proprietarii de locuințe? (P)
Tronsonul montan al A8, finanțare asigurată. A trecut ultimul test birocratic
La fiecare 3-4 secunde o persoană își pierde viața din cauza infecțiilor
Oferă mașinii de spălat vase curățarea de care are nevoie (P)
Un simplu test de sânge ar putea prezice riscul de Alzheimer cu 20 de ani în avans
VIDEO Student devenit ”viral” după ce și-a pierdut pantalonii într-un salt acrobatic
PSD scumpește casele și apartamentele românilor mărind cu 80% TVA-ul pentru locuințele noi (P)
Apartamentele Duplex atrag tot mai mulți adepți. Care sunt avantajele lor și cu ce se diferențiază
Imobiliarul Doru Plugaru scoate la vânzare un Porsche 911 Carrera, după ce a vândut un Ferrari F12
Cum a dat strechea în buhaii şantajişti şi despre evlavia procurorului Bulăceanu
Pasionații care vor să obțină acasă un vin remarcabil pot cumpăra must de la Gramma Wines (P)
O procedură revoluționară permite șoarecilor paralizați să meargă din nou
arh. Ionel OANCEAAnonimul zilelor noastre |
Radu POPESCUAlegerile locale din Republica Moldova: Importanța alegerii unui primar pro-european la Chișinău |
George PLEȘUCât de problematic este Picasso? |
Care-i explicaţia brăţării mânăstireşti pe care o afişează dragul nostru preşedinte de judeţ |