Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

Catastrofa nationala in Filipine: "Totul este distrus"

GALERIE
Filipine, catastrofa
  • Filipine, catastrofa
- +

Echipele de salvare se luptau să transporte ajutoare în centrul Filipinelor, distruse de unul dintre cele mai puternice taifunuri care a atins uscatul, în timp ce disperarea creşte în rândul supravieţuitorilor înfometaţi, constrânşi să recurgă la jafuri.
 
Starea de catastrofă naţională a fost declarată, iar amploarea pagubelor se conturează puţin câte puţin, la patru zile de la trecerea lui Haiyan, care autorităţile se tem că ar fi provocat moartea a mii de persoane. Vântul a depăşit 300 de kilometri pe oră, iar o succesiune de valuri gigantice a devastat zone întregi, în special pe insulele Leyte şi Samar.

Naţiunile Unite au afirmat luni că este posibil un bilanţ de peste 10.000 de morţi doar în oraşul Tacloban şi a prevenit că trebuie "aşteptat ce e mai rău" de la bilanţul definitiv. ONU a transmis iniţial un bilanţ estimativ de 10.000 de morţi în total.

"Totul este distrus", a descris pur şi simplu generalul american Paul Kennedy, sosit luni pe insula Leyte cu aproimativ 90 de puşcaşi marini şi două avioane C-130 pline cu provizii şi materiale, avangarda unui ajutor american care ar trebui să includă în jur de 15 aparate, printre care MV-22 Osprey, aparate hibride care permit decolarea la fel ca un elicopter şi pot astfel atinge zone greu accesibile.

Pentagonul a ordonat de asemenea portavionului George-Washington şi altor nave americane să se îndrepte spre Filipine pentru a acorda asistenţă. Portavionul, care "transportă 5.000 de militari şi peste 80 de aeronave se află în prezent la Hong Kong".

Această navă va fi însoţită de două crucişătoare, USS Antietam şi USS Cowpens, şi un distrugător, USS Mustin, echipate cu elicoptere.

Acestea se vor întâlni în zonă cu un alt distrugător, USS Lassen, şi o navă de aprovizionare, USNS Charles-Drew, care sunt deja pe drum.

Alţi 90 de militari americani au părăsit luni baza Marinei de la Futenma, pe insula Okinawa (Japonia) cu destinaţia zonelor sinistrate.

Washingtonul a anunţat de asemenea deblocarea unui ajutor umanitar în valoare de 20 de milioane de dolari.

Marea Britanie va trimite la rândul ei un distrugător şi un avion de transport militar pentru a participa la operaţiunile de salvare, a anunţat luni premierul britanic David Cameron. Londra va debloca de asemenea 10 milioane de lire (12 milioane de euro) ca ajutor, a adăugat el.

Însă munca echipelor de salvare este îngreunată de jafuri şi nervozitatea extremă a locuitorilor înfometaţi, privaţi de apă potabilă şi electricitate. Magazine de alimente şi un convoi al Crucii Roşii au fost atacate.

Sute de militari şi poliţişti au fost trimişi la faţa locului luni pentru a restabili ordinea.

În apropiere de aeroportul devastat din Tacloban se întinde o coadă lungă de supravieţuitori care au parcurs kilometri întregi prin ploaie pentru a ajunge acolo unde, speră ei, vor fi distribuite provizii.

"Vrem o echipă organizată care să adune cadavrele, să aducă mâncare şi să pună capăt jafurilor", a declarat pentru AFP Joan Lumbre-Wilson, în vârstă de 54 de ani, unul dintre numeroşii supravieţuitori strânşi în jurul unuia dintre rarele centre de ajutor din oraş.

"Suntem epuizaţi fizic şi emoţional. Mulţi bebeluşi şi copii au nevoie de ajutor", a adăugat el.

Confrom Unicef, până la 4 milioane de copii filipinezi ar putea fi afectaţi de consecinţele taifunului.

"Ne grăbim să trimitem proviziile esenţiale copiilor, care sunt primele victime ale acestei crize", a declarat reprezentantul din Filipine al agenţiei ONU pentru copii, Tomoo Hozumi. "Însă accesul în zonele cele mai afectate este foarte dificil. Lucrăm 24 de ore din 24".

Luni, echipele de salvare şi jurnaliştii strânşi pe aeroportul devastat din Tacloban au asistat cu emoţie la naşterea micuţei "Bea Joy", botezată astfel în memoria bunicii sale luată de inundaţii.

Numărul morţilor rămânea luni dificil de determinat din cauza haosului provocat de furtună şi de izolarea mai multor zone, de la care nu există încă veşti.

Un înalt oficial al poliţiei din Tacloban, Elmer Soria, a evocat duminică cifra de 10.000 de morţi pe insula Leyte. Guvernatorul Samar, prima zonă afectată de taifun, a confirmat moartea a 433 de persoane, un bilanţ probabil mult subestimat.

Zeci de morţi au fost de asemenea raportaţi în alte oraşe şi provincii distruse de taifunul care avansează pe un front de 600 de kilometri.

Această situaţie l-a făcut luni pe preşedintele Benigno Aquino să anunţe starea de catastrofă naţională, care permite impunerea controlului asupra preţurilor şi accelerarea deblocării fondurilor.

Delegatul Filipinelor la conferinţa internaţională pe tema climatului de la Varşovia a declarat la rândul său că se va abţine de la mâncare până la sfârşitul reuniunii la 22 noiembrie. "În semn de solidaritate cu compatrioţii mei, care luptă pentru a obţine hrană (...) vreau să încep un post voluntar pentru climat", a declarat Naderev Sano.

În faţa amplorii cataclismului, pe lângă Statele Unite, mai multe state şi organizaţii, printre care Uniunea Europeană şi ONU şi-au oferit ajutorul financiar sau material, care ar putea fi necesar timp de mai mulţi ani.

Haiyan este considerat a fi unul dintre cele mai puternice taifunuri care a atins vreodată uscatul. Încadrat la categoria 5 când a lovit Filipine vineri în zori, intensitatea sa a scăzut la categoria 1 la sosirea în Vietnam, luni dimineaţă.

Cu toate acestea, autorităţile vietnameze au evacuat peste 600.000 de persoane înainte de sosirea sa, care a provocat ploi torenţiale inclusiv în capitala Hanoi. Trei persoane au fost date dispărute.

Taifunul a provocat de asemenea moartea a cel puţin şase persoane în China.

În Filipine, ministrul Energiei Jericho Petilla a apreciat că autorităţile nu au mijloacele materiale şi umane suficiente pentru a face faţă unui taifun de asemenea intensitate.

"Nu am cunoscut niciodată o furtună cu o asemenea intensitate. Puteţi să luaţi câte măsuri preventive vreţi, nu vor face mare lucru în faţa unui fenomen atât de violent", a declarat el pentru postul ABS-CBN, în timp ce unii experţii aduc la lumină problemele structurale ale urbanismului şi construcţiilor.

Filipine se pregăteau luni pentru sosirea unei depresiuni tropicale care ar putea aduce noi inundaţii. Aceasta este aşteptată în sudul arhipelagului marţi, înainte de a se îndrepta spre centru.
 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cine profită de madam Şoşoacă

Pavel LUCESCU

Cine profită de madam Şoşoacă

Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

opinii

Distrugerea statuilor

Alexandru CĂLINESCU

Distrugerea statuilor

Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

De ce este atât de aspru Postul Mare?

pr. Constantin STURZU

De ce este atât de aspru Postul Mare?

Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

pulspulspuls

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri