Câte arme precum cea cu care a fost împușcat premierul slovac sunt la populație la Iași? Răspunsul te strânge în spate. Un ieșean a murit împușcat cu bile

vineri, 17 mai 2024, 03:00
4 MIN
 Câte arme precum cea cu care a fost împușcat premierul slovac sunt la populație la Iași? Răspunsul te strânge în spate. Un ieșean a murit împușcat cu bile

Atentatul recent din Slovacia, în care un bărbat l-ar fi împușcat pe premier cu o armă cu bile, a pus pe gânduri autoritățile din România. În județul Iași există în prezent la populație, înregistrate legal, nu mai puțin de 972 de arme cu bile de cauciuc și gaze. Pot acestea ucide un om? Răspunsul este „Da”. A existat chiar în judetul Iași un caz de omor cu o armă cu bile. Numărul acestui tip de arme este în creștere în Iași.

Autoritățile din Slovacia încă cercetau ieri dacă premierul Robert Fico a fost împușcat cu gloanțe sau cu bile, ultima variantă precumpănind. Însă starea de sănătate a premierului era destul de gravă ieri, stabilizându-se spre seară, după operație. Câte astfel de arme cu bile există însă la Iași, și ce regim au?

Inspectoratul de Poliție Județean ne-a precizat că, în prezent, în județul Iași există în total 5.023 de arme letale, adică cu glonț și cu alice, aflate la populație. Din acest total aflat în evidența polițiștilor ieșeni, 3.162 sunt cu destinația de vânătoare, iar 972 sunt pentru autoapărare: cu bile din cauciuc și cu gaze. Aceste 972 de arme nu sunt considerate letale de către legislația românească, însă trebuie să ai permis de port armă pentru ele.

Opinia armurierului

Un armurier din Iași a spus jurnaliștilor ZDI că armele cu bile și gaze rănesc în funcție de distanță. „Dacă ești foarte aproape de un pistol cu bile din cauciuc și trăgătorul țintește în cap, sunt șanse să îți pierzi viața”, ne-a spus acesta. La fel este și cu pistolul cu gaze: jetul de gaz comprimat care iese cu putere din armă poate culca la pământ un om. Ieri, autoritățile din Slovacia, cel puțin presa, nu era dumirită cu ce fel de armă fusese împușcat premierul Robert Fico. Însă în România, în județul Iași, există un om ucis de o armă cu bile.

Mai exact, în luna iunie 2014, un muncitor în vârstă de 27 de ani care lucra la zidăria unei case din Vlădeni a fost împușcat în cap cu o armă cu aer comprimat, cu bile din cauciuc. Acesta a intrat în comă ulterior, după ce a fost transportat la spital, unde a murit, lăsând în urmă o fetiță de doi ani. Cazul a produs vâlvă la vremea respective, deoarece nu se știa că o armă cu bile poate ucide, și, în cazul multora, nici că trebuie autorizată măcar.

Ştefan B, în vârstă de 28 de ani la vremea respectivă, lucra în Belgia, iar cu banii câştigaţi acolo şi-a început construcţia unei case. El şi-a adus patru muncitori pentru a lucra la construcţia casei sale din Vlădeni, printre care şi pe Claudiu Ş. şi socrul acestuia, antamați pentru a tencui pereţii exteriori ai casei. În jurul orei 14, Ștefan, proprietarul, s-a urcat în mansarda casei, unde a început să se joace cu puşca pe care o comandase din Belgia. „El a spus poliţiştilor că îşi regla luneta de la puşcă, ochind câmpul care se vedea în față printr-unul dintre locaşurile în care trebuiau montate ferestrele. A tras două focuri de armă, iar, la al treilea, la fereastră tocmai a ieşit victima, care a fost împuşcată în cap“, a detaliat atunci unul dintre anchetatori.

A recunoscut că ochea păsări

Poliţiştii credeau atunci că trăgătorul a ochit voit muncitorul, dar nu cu intenţia de a-l ucide, ci mai mult în joacă. Când bărbatul a fost întrebat care a fost motivul pentru care a tras cele trei focuri, el a spus că intenţiona să lovească nişte păsări. Muncitorului i-a intrat bila mică trasă din pistol în ochiul drept, apoi a pătruns până în creier, forţa penetrării indicând faptul că a fost împuşcat doar de la trei sau patru metri distanţă.

Pacientul a fost operat de medici la Iași în regim de urgență, apoi a intrat în comă profundă, fiind în final deconectat de la aparate: moarte cerebrală. Celui care a tras cu artrma cu bile i-a fost deschis dosar penal pentru infracțiunile de ucidere din culpă, participare la contrabandă, nerespectarea regimului armelor şi muniţiilor, dar şi uz de armă. La audieri, bărbatul a povestit poliţiştilor că a cumpărat arma chiar cu câteva zile înainte de a împuşca muncitorul. El ar fi comandat-o din Belgia, arma fiind transportată în ţară prin intermediul unei firme de curierat. De asemenea, în Belgia şi-a cumpărat arma doar cu un simplu act de identitate.

În Belgia o iei cu buletinul, la noi trebuie permis

Totuşi, pentru această armă, respectiv puşcă cu aer comprimat de calibru 4,5 mm Gamo prevăzută cu lunetă, bărbatul trebuia să deţină un permis pe teritoriul României, aşa cum prevede legislaţia de la noi. Culmea, acest tip de armă folosită de tânărul din Vlădeni este catalogată ca fiind armă neletală.

Un alt caz întâmplat în Iași a avut loc în luna mai a anului 2017. Culmea, tot la Vlădeni. Un tânăr din Brașov care circula la volanul unei autoutilitare a tras mașina pe dreapta, a băut o sticlă cu alcool, apoi s-a împușcat în cap, mai exact în ochi, cu un pistol cu bile. Tot el a sunat apoi la 112, iar, după ce a fost operat la Iași, tânărul a fost externat, dar fără un ochi.

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii