Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

Câte două camere video, aţintite asupra absolvenţilor de gimnaziu la Iaşi

GALERIE
evaluare
  • evaluare
- +

239 de elevi de clasa a VIII-a au „chiulit“ de la prima probă.

Examenul naţional numit pe vremuri „Examen de Capacitate“ a început pentru elevii de clasa a VIII-a cu proba scrisă la Limba şi literatura română.

La primul subiect, elevii au primit un text la prima vedere, şi anume, „Rânduri pentru Anul Nou“, de Ion Minulescu. Pe baza acestuia, elevii au avut de rezolvat cinci cerinţe: sinonime pentru trei cuvinte, explicarea unei virgule, precizarea măsurii primelor două versuri ale poeziei, numirea a două trăsături ale genului liric şi explicarea titlului. Tot pe baza acestui text, absolvenţii claselor a VIII-a au avut de redactat o compunere în care să-şi exprime opinia despre semnificaţia mesajului poeziei semnate de Minulescu.

La subiectul al doilea, elevii au avut de rezolvat şase cerinţe pe baza unui text publicistic la prima vedere, care vizau testarea capacităţii de a înţelege un text şi cunoştinţe de gramatică.

La ultimul punct, elevii au avut de redactat o naraţiune de 80-150 de cuvinte în care să povestească o întâmplare petrecută în timpul unui eveniment organizat la şcoală în cadrul căruia au întâlnit un scriitor contemporan.

„Au fost subiecte de dificultate medie, un copil care a învăţat sistematic a putut să le rezolve, au fost accesibile şi cred că copiii le-au rezolvat. Probleme a pus ultimul subiect, cel prin care se cerea o naraţiune cu o întâmplare neobişnuită în cadrul şcolii, în care au cunoscut un scriitor contemporan. Nu toţi copiii de la ţară au întâlnit un scriitor la ei în şcoală, a fost un subiect puţin mai dicicil, cred că cerinţa trebuia să se refere la o în­tâmplare neobişnuită din viaţa lui de elev. Copiii din mediul urban cu siguranţă au avut ce scrie, însă cei de la ţară probabil nu au ştiut cum să abordeze subiectul“, a declarat Mariana Purţuc, profesor de Limba română la Liceul Pedagogic din Iaşi.

„Un examen important“

„În cele 186 de centre de examen sunt înscrişi 6.883 candidaţi, din care au absentat astăzi 269, prezenţa elevilor fiind de 96%. Varianta extrasă este, în ansamblu, accesibilă şi echilibrată, respectând exigenţele curriculare pentru învăţământul gimnazial, prevederile programei de examen, matricea de specificaţie şi structura oficială, anunţată de Centrul Naţio­nal de Evaluare şi Examinare“, a declarat Sabina Manea, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Şcolar Judeţean (ISJ).

Primul subiect, a avut un total de 42 de puncte, cel de-al doilea subiect a fost de 36 de puncte, iar în afara celor 10 puncte din oficiu, s-au acordat 12 puncte pentru re­dactarea întregii lucrări, distribuite pentru unitatea de compoziþie, coerenþa textului, registrul de comunicare, stilul şi vocabularul adecvate conţinutului, ortografie şi punctuaţie.

„Evaluarea Naţională este un examen important pentru finalizarea anilor de gimnaziu şi asigurarea traseului spre liceul visat de absolvenţi. Eforturile de organizare depuse de ISJ Iaşi sunt complexe, ţinând cont de numărul ca­drelor didactice implicate în evaluare - peste 300 - şi al cadrelor didactice implicate în comisiile din centre - peste 2.000. Recomandăm elevilor să acorde atenţia cuvenită şi examenului de matematică, pentru a obţine o medie care să le permită accesul în şcoli şi licee performante.“ a subliniat Camelia Gavrilã, Inspector Şcolar General.

Modificare importantă

În premieră, după o decizie a Minis­terului Educatiei Nationale (MEN), în fiecare clasă unde are loc examinarea sunt montate câte două camere de supraveghere video. De asemenea, anul acesta a adus si o modificare importanta în ceea ce priveşte metoda de calcul a mediei finale de admitere în licee. Media de la această eva­luare are o pondere de 75% din nota de admitere, faţă de doar 50% ca până acum.

Urmeaza ca, mâine, 24 iunie, elevii să dea proba scrisă la Limba şi literatura maternă, iar miercuri, 25 iunie, la Matematică. Pe 27 iunie se vor afişa rezultatele parţiale, până la ora 16.00.

În aceeaşi zi, între orele 16.00 şi 20.00 se vor putea depune contestaţiile, iar între 28 şi 30 iunie are loc rezolvarea acestora. Pe 1 iulie, participantii vor putea vedea listele cu notele finale.

În judeţul nostru există peste 8.500 de locuri în cele 305 clase a celor 63 de Licee şi şcoli profesio­nale. La simulări, rezultatele nu au fost cele aşteptate, doar 48,8% dintre elevii prezenţi la nivel de ţară au obţinut medii peste 5. Dintre aceştia, 66,95% au luat peste 5 la Limba română şi doar 30,4% la Matematică.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri